Voda. Foto: Pixabay
Voda. Foto: Pixabay

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam, Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije in KNSS-Neodvisnost podpirajo referendum kot najvišjo obliko izraza volje ljudstva. "Pomembno je, da državljani izkoristimo pravico, ki nam omogoča neposredno izražanje naše volje o konkretnem zakonskem predlogu," so zapisali v sporočilu za javnost.

V sindikalnih centralah so spomnili, da dalj časa opozarjajo na škodljivo prakso priprave in sprejemanja zakonodaje, ki ne upošteva nobenih argumentov laične in strokovne javnosti in ki se ne trudi uskladiti različnih interesov. Zato podpirajo tudi referendum o noveli zakona o vodah, ki bo 11. julija. "Takšni zakoni nimajo legitimnosti in prav je, da so podvrženi presoji ljudstva," so poudarili.

Na njem bo vsak odločal po svoji vesti, proti zakonu pa po njihovem mnenju govorijo soočenja mnenj o vsebini spornega dela zakona, ki kažejo na demokratični primanjkljaj, ki se je zgodil pri sprejemanju tega zakona. "Glas proti je zato tudi glas proti izključevanju javnosti in socialnih partnerjev iz postopka priprave in sprejemanja zakonodaje in za večjo transparentnost pri sprejemanju zakonodaje," so poudarili.