V Ljubljani, kjer predčasno glasovanje za vse volilne okraje poteka na Gospodarskem razstavišču, se je zjutraj nabralo precej ljudi, ki so prišli oddat svoj glas, nato pa se je gneča zmanjšala. Foto: BoBo/Borut Živulović
V Ljubljani, kjer predčasno glasovanje za vse volilne okraje poteka na Gospodarskem razstavišču, se je zjutraj nabralo precej ljudi, ki so prišli oddat svoj glas, nato pa se je gneča zmanjšala. Foto: BoBo/Borut Živulović

Volivci lahko glasujejo predčasno samo na tisti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik, torej kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče. Predhodna prijava pri tem ni potrebna. Predčasno glasovanje z nekaterimi izjemami sicer večinoma poteka na sedežih okrajnih volilnih komisij.

Med izjeme sodi vseh 14 volilnih okrajev na območju Upravne enote Ljubljana, saj predčasno glasovanje za vse okraje poteka na Gospodarskem razstavišču v dvorani Kocka. Za izvedbo predčasnega glasovanja so se odločili zaradi lažje organizacije in boljše dostopnosti volivcem. Zjutraj je bilo tam nekaj gneče, je poročala TV Slovenija.

V Mariboru, kjer so predčasne volitve doslej potekale na skupni lokaciji, pa so volišča za predčasno glasovanje tokrat na sedmih lokacijah znotraj posameznih volilnih okrajev, zaradi česar je bilo nekaj zmede, saj ljudje niso vedeli, na katero volišče morajo in so jih zaradi napačne lokacije na voliščih zavrnili.

Predčasno glasovanje pred referendumom

Pobudniki referenduma opozarjajo na domnevne kršitve

Oglasili so se tudi pobudniki referenduma, združeni v Gibanje za pitno vodo, opozarjajo na kršitve, ki se po njihovih trditvah dogajajo pri predčasnem glasovanju. "V Ljubljani smo soočeni z nedopustnim omejevanjem volilne pravice. Ljudje so v vrsti čakali več ur na soncu in se tudi obračali in vračali domov," je na novinarski konferenci opozoril Aljoša Petek iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij. Po njegovih besedah je volišče tudi izjemno slabo označeno. "Pravzaprav smo mi tisti, ki jim povemo, kam naj gredo, zaradi vročine in dolgega čakanja smo jim začeli deliti tudi vodo," je strnil prvi dan predčasnega glasovanja. Državna volilna komisija po njegovi oceni v Ljubljani, "verjetno pa tudi kje drugje," ni zagotovila zadostnega kadra. "Poslali smo ji poziv, naj to naredi," je poudaril.

Tina Tomšič iz Inštituta 8. marec je dodala, da do težav prihaja tudi na spletu. "Vloga za oddajo glasu na volišču OMNIA je bila danes zjutraj nedostopna, čeprav je rok za oddajo v sredo," je poudarila. V Gibanju so navedli, da do težav prihaja tudi pri glasovanju iz tujine.

V Mariboru "nerodno napisali", kje je volišče

Direktor DVK-ja Dušan Vučko je za STA zatrdil, da morebitne zaplete v zvezi z volišči rešuje s pristojnimi okrajnimi volilnimi komisijami. V Mariboru so po njegovih ocenah "nerodno napisali", kje je volišče za predčasno glasovanje, morali pa bi dodati, da gre za podružnico ene od osnovnih šol, čeprav je bil naslov volišča, torej podružnice, naveden pravilno. Kot je navedel, so želeli v Mariboru približati volišče za predčasno glasovanje volivcem, a se mnogi niso pozanimali, kje je njihovo volišče: "Mnogi se ne pozanimajo, kam morajo iti, in potem je težava, ko niti ne vedo, v katerem volilnem okraju so."

Tudi v Ljubljani so se nekateri volivci pritožili, in sicer nad slabo označeno lokacijo volišča na Gospodarskem razstavišču. "Ko gredo proti Vilharjevi, je jasno označeno, da gre za predčasno volišče. Tam je na enem mestu 14 volišč," je pojasnil prvi mož DVK-ja. Ob tem je dodal, da je bilo gnečo pričakovati, saj je datum referenduma med počitnicami in se bodo mnogi za vikend odpravili na morje.

Da so v Ljubljani vsa volišča na enem mestu, je po Vučkovih pojasnilih posledica reorganizacije upravne enote. "Imamo dve lokaciji, na Tobačni in Linhartovi, za organizacijo volišč na teh dveh lokacijah pa ni prostora," je pojasnil.

Agitacije na voliščih so prepovedane

Je bil pa Vučko kritičen do nasprotnikov novele zakona o vodah, ki pred upravnimi enotami volivce nagovarjajo s stojnicami in podobno. Kot je dejal, so agitacije na voliščih v času glasovanja prepovedane.

Pozval je k potrpežljivosti volivcev. "V tujini volivci čakajo tudi po več ur za oddajo svojega glasu, v Ljubljani garantiram, da ne bo nihče čakal več kot uro," je sklenil.

Začetek predčasnega glasovanja o vodah

Na Gospodarsko razstavišče so dopoldne skupinsko prišli tudi pobudniki referenduma in oddali svoje glasove. Volivce so znova pozvali, naj izkoristijo možnost predčasnega glasovanja in opomnili, da bo štel vsak glas. "Voda je naša največja vrednota in nujno je, da jo zaščitimo," je v izjavi za medije dejala Gaja Brecelj iz slovenske fundacije za trajnostni razvoj Umanotera.

Šarec že oddal svoj glas proti

"Glas proti na referendumu bo pomenil prihodnost, pomenil bo zavedanje, da brez zraka, brez vode in brez zdrave narave ne moremo preživeti," je ob predčasni oddaji glasu na referendumu o noveli zakona o vodah v Kamniku dejal prvak LMŠ-ja Marjan Šarec. "Obkrožite proti, mi smo že," je pozval.

"Voda je naše bogastvo, ne dovolimo, da jo politični oportunisti uničijo," je ob oddaji glasu proti državljane pozval Marjan Šarec. Foto: Twitter/Marjan Šarec

Šarec je ocenil, da je volilna udeležba na predčasnem glasovanju na referendumu že zdaj visoka. "To nakazuje, da ljudem vendarle ni vseeno. Zavedam se, da je čas dopustov in da boste v nedeljo odsotni, zato imate možnost danes, v sredo in v četrtek izkoristiti predčasno glasovanje," je spomnil državljane.

"Kajti kjer je volja, tam je pot. Če ne bomo šli na referendum, če ne bomo obkrožili proti, bodo namesto nas odločili drugi," je dejal. Dodal je še, da sta pravica in dolžnost vseh državljanov, da se udeležijo referenduma in obkrožijo proti.

V SD-ju menijo, da bi bila zmaga na referendumu "velika zaušnica vladi"

"Pozivamo vse, da se v čim večjem številu udeležijo tega referenduma, ki bo, če bo dovolj glasov proti, preprečil zelo, zelo sporen zakon o vodah," je ob oddaji glasu na predčasnem glasovanju pred nedeljskim referendumom poudaril tudi poslanec SD-ja Marko Koprivc. Vode so, kot je poudaril, naše največje bogastvo in brez vode, kot pravi tudi slogan SD-ja, ni svobode. "Ta zmaga na referendumu bo zagotovo velika zaušnica vladi Janeza Janše, velika zaušnica vsem tem negativnim, upam si reči fašistoidnim praksam, ki se jih gre ta vlada, in bo prvi korak do svobode v Sloveniji," je bil oster.

Tudi Sonja Lokar iz SD-ja je poudarila pomen glasovanja na referendumu. "Tudi zato, ker moramo vladi pokazati, da ne more sprejemati zakonov, s katerimi ne doseže tistega, kar je potrebno. Ni se posvetovala z ljudmi, ni se posvetovala s stroko, ni prisluhnila, ampak je po tem, ko je bila javna razprava že mimo, v zakon vsilila dodatno zadevo, ki sploh ni bila v javni razpravi," je bila kritična. Slovenija si po njenih besedah ne zasluži biti država svinjskih pastirjev. "Veliko boljši smo kot to," je dejala.

Volivce je k udeležbi na referendumu pozval tudi Dejan Prešiček iz SD-ja. "Apeliram, da se državljani udeležijo referenduma, izkažejo svojo voljo in povedo, da brez širše debate o spremembah, ki ne bodo vplivale samo na nas, ampak tudi na naslednje generacije, pač vlada ne more delovati. Vzeti si moramo to pravico in dolžnost, iti na referendum in izkazati svojo voljo," je pozval.

Do srede prijava posebnih oblik glasovanja, v soboto volilni molk

V sredo pa se bo iztekel rok, do katerega se volivci lahko prijavijo še za nekatere posebne oblike glasovanja. To velja za volivce, ki bi v nedeljo želeli glas oddati zunaj kraja stalnega prebivališča (na t. i. voliščih omnia), za volivce, ki bi zaradi bolezni želeli glasovati na domu, in volivce, ki stalno živijo v tujini, pa bi v nedeljo želeli glasovati v Sloveniji.

V soboto nastopi volilni molk, v nedeljo pa se bodo odprla volišča po vsej Sloveniji za redno glasovanje. Referendum o noveli zakona o vodah bo potekal na pobudo Gibanja za pitno vodo. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 30. marca 2021?

Predčasno glasovanje na Gospodarskem razstavišču. Foto: BoBo/Borut Živulović
Predčasno glasovanje na Gospodarskem razstavišču. Foto: BoBo/Borut Živulović

Upokojenci ogorčeni zaradi poznega obveščanja domov za starejše

Po opozorilih Gibanja za pitno vodo je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve nedopustno oviralo stanovalce domov za starejše pri njihovem uresničevanju volilne pravice na referendumu o noveli zakona o vodah. Kot so navedli v ponedeljek, je ministrstvo domove o možnosti glasovanja varovancev po pošti namreč obvestilo tik pred iztekom roka za prijavo.

Na potezo se je ostro odzval Sindikat upokojencev Slovenije, v katerem opozarjajo, da je stanovalcem domov za starejše onemogočeno, da bi lahko izrazili svojo voljo na referendumu o noveli zakona o vodah. "Vlada je tako ponovno izrazila svoj odnos do starejših, kar počne že vse leto s svojimi ukrepi od začetka pandemije," so ostri. V sindikatu pričakujejo, da bo vlada storila vse, da bodo stanovalci domov za starejše lahko glasovali na referendumu 11. julija in tako uresničili svojo ustavno pravico.

V sporočilu za javnost so izpostavili odnos vlade do starejših v času pandemije, zlasti glede predlaganja zakonov, ki niso v dobro starejših. "Nazadnje s predlogom zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je posredovala v parlament brez možnosti, da bi starejši povedali svoje mnenje in podali predloge," so sklenili.

Na ministrstvu so se na očitke o oviranju uresničevanja volilne pravice odzvali s pojasnilom, da je do poznega obveščanja domov za starejše prišlo "zaradi nenamerne napake v delovnem procesu". Minister Janez Cigler Kralj je zahteval poročilo in predlog rešitev za izognitev takim napakam v prihodnje, so v ponedeljek sporočili z ministrstva.

Starejši lahko glasujejo na domu ali zunaj kraja stalnega prebivališča

Ministrstvo za delo je obvestilo socialnovarstvene zavode, ki izvajajo institucionalno varstvo, da imajo stanovalci, ki imajo stalno bivališče prijavljeno na naslovu zavoda, možnost glasovanja na domu. Željo po takem glasovanju morajo sporočiti okrajni volilni komisiji najpozneje tri dni pred dnevom glasovanja, torej najpozneje do srede do 24. ure. Okrajna volilna komisija mora do omenjenega roka obvestilo oz. prejeti, velja torej rok prispetja. Obvestilo je mogoče oddati tudi prek portala e-Uprava z digitalnim potrdilom in brez njega.

Stanovalci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli osebno zglasiti na volišču, kjer so vpisani v volilni imenik, v zavodu pa imajo prijavljeno le začasno prebivališče, pa bodo imeli možnost glasovanja pred volilnim odborom na svojem domu. Zavodi so z ministrstva danes zjutraj prejeli vsa navodila in usmeritve, so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu za delo.

Tisti, ki imajo v zavodu prijavljeno začasno bivališče, lahko medtem izberejo tudi možnost glasovanja na volišču zunaj okraja stalnega prebivališča (Omnia). Ta možnost pride denimo v poštev za volivce iz Maribora, ki bi želeli glasovati v Ljubljani. Volivec, ki bo na dan glasovanja zunaj kraja stalnega prebivališča in želi glasovati na volišču zunaj svojega okraja stalnega prebivanja, mora svojo namero sporočiti na okrajno volilno komisijo, na območju katere ima stalno prebivališče. Tudi v tem primeru rok za oddajo vloge poteče v sredo ob 24. uri, vlogo je mogoče oddati prek portala e-Uprava.