Stranka SAB je izbrala slogan Branimo vodo. Foto: Pixabay
Stranka SAB je izbrala slogan Branimo vodo. Foto: Pixabay

Z izbranim sloganom želijo v stranki poudariti, da "je usoda vode v naših rokah, zato je številna udeležba na referendumu izjemnega pomena".

Kot so ob začetku referendumskih dejavnosti zapisali v sporočilu za javnost, vidijo ključni vidik za aktivacijo državljanov za udeležbo na referendumu v ozaveščanju o pasteh zakona. Zato bodo med kampanjo poudarjali, da je zakon najprej sporen že s proceduralnega vidika, saj je vlada novelo predlagala po 14-dnevni javni obravnavi in po skrajšanem postopku.

"Ob tem spomnimo, da so bili sporne spremembe in členi v zakon dodani po javni obravnavi, s čimer je vlada izključila strokovno javnost in civilno družbo. Stroka se do tveganj sploh ni mogla opredeliti," so zapisali.

SAB: Najspornejši je 37. člen

Po mnenju SAB-a je najspornejši 37. člen zakona, ki širi možnost posegov na priobalna zemljišča in odpira vrata množični gradnji objektov v javni rabi po veljavni gradbeni zakonodaji. "Vlada očitno pozablja na vlogo, ki jo imajo priobalna zemljišča. Ta so v zakonodaji opredeljena kot naravno javno dobro, saj nas ščitijo pred poplavami, filtrirajo vodo, ki nato pride v podtalnico, napajajo vodonosnike in nudijo prostor številnim rastlinskim in živalskim vrstam," so zapisali.

Napovedali so, da bo stranka v času trajanja kampanje prisotna tako na družbenih omrežjih kot na terenu in stojnicah.