Foto: Twitter Tanja Fajon
Foto: Twitter Tanja Fajon

Tanja Fajon je ob tem opozorila, da je voda naša svoboda in javno dobro, ki mora ostati dostopno in nedotaknjeno. Dejala je, da so SD-ju ljudje v zadnjih tednih in mesecih "zelo jasno" sporočili, da si želijo, da voda ostane nedotaknjena. "To je naše javno dobro in zato smo tudi SD eden od organizatorjev referendumske kampanje," je pojasnila.

SD v kampanji sodeluje z vrsto nevladnih organizacij in s civilno družbo. Kot spornega ocenjujejo zlasti del zakona, ki govori o gradnji blizu rek, jezer in voda ter na bregovih. "In to je tisto, kar bi vodilo v dodatno onesnaževanje naše čiste vode," je ocenila.

"Če kaj, se Slovenija, Slovenke in Slovenci, lahko ponašamo s tem, da lahko res povsod pijemo zdravo, varno vodo. To je redkost v Evropi, zato moramo še toliko bolj ozaveščati ljudi in narediti vse, kar je v naši moči, da ohranimo našo vodo zdravo," je poudarila.

Fajon: Udeležite se referenduma

Vse državljane je pozvala, da se 11. julija udeležijo referenduma in oddajo svoj glas. "To bo namreč zelo pomemben referendum," je še dejala Tanja Fajon.

Predsednik Območne organizacije SD-ja Novo mesto Srečko Vovko je dodal, da se zavzemajo za to, da bodo brežine Krke ostale nepozidane, da se podtalnica ne bo onesnaževala in da bodo ljudje živeli zdravo.

Veseli ga, da so se v referendumski kampanji starejšim in politično odgovornim pridružili mlajši ljudje, ki predtem še niso volili in so zelo dejavni, ker se zavedajo, da je voda njihova prihodnost in da brez te ne gre.

Neva Grašič iz štaba kampanje je spomnila, da gredo SD in strankina Zeleni forum ter Mladi forum v referendumsko akcijo z geslom Brez vode ni svobode. Med kampanjo bodo na slovenskih mostovih, rečnih in jezerskih obrežjih oz. na vodnih območjih, ki naj bi jih novi in po njenem mnenju sporni zakon najbolj prizadel, opozorili, zakaj mu vsebinsko nasprotujejo.