Židan je poudaril tudi, da vpis zgodovinskih pravic slovenskih ribičev
Židan je poudaril tudi, da vpis zgodovinskih pravic slovenskih ribičev "v nobenem primeru ne pomeni, da dvostranski sporazum Sops ne velja". Foto: MMC RTV SLO

Hrvaška je v pogajanjih pred vstopom v Evropsko unijo zaprla pogajalsko poglavje o ribištvu in naša država je dosegla, da so zgodovinske pravice slovenskih ribičev postale del evropskega pravnega reda. Minister za kmetijstvo Dejan Židan je spomnil, da Slovenija v preteklosti zgodovinskih pravic ribičev ni uveljavljala, zato je bila pred našimi pogajalci "izjemno težka naloga (...), ki pa so jo zelo dobro opravili".

Ribičem pripada povrnitev izpada dohodka
Pogajalci so dosegli tudi, da so slovenski ribiči upravičeni do določene refundacije izpada dohodka in fiksnih stroškov za čas, dokler se maloobmejni sporazum Sops ne izvaja in dokler meja s Hrvaško ni določena. Pri tem bo 75 odstotkov sredstev financiranih iz evropskega sklada, preostanek pa bo zagotovila Slovenija. Obstaja tudi možnost izvajanja refundacije v letih 2014 in 2015, če pač tudi takrat še ne bodo mogli izvajati svojih zgodovinskih pravic.

Na vprašanje, koliko denarja bo prejel vsak ribič, je Židan odgovoril, da je nemogoče podati nek končen znesek, saj je to odvisno od števila aktivnih ribičev. Po ocenah ministrstva imamo okoli 60 ribičev, ki bi bili upravičeni do pomoči. Najverjetneje pa bodo v dogovoru z ribiči določili neko minimalno število ribiških dnevnikov na leto, ki jih bo moral vsak ribič izkazati, če bo želel prejeti pomoč.


Na arbitražo to ne bo vplivalo
Priznanje zgodovinskih pravic pa po besedah Simona Drenik z zunanjega ministrstva ne bo bistveno vplivalo na potek arbitraže. Je pa dogovorjeno tudi, da lahko Hrvaška neovirano razglasi ekološko ribolovno cono za tretje države, ne pa tudi za države Evropske unije, vključno s Slovenijo. To je pomembno zlasti zato, pojasnjuje Židan, ker kar 40 odstotkov ulova naših ribičev predstavlja ulov iz območja, ki naj bi ga obsegala ta cona.

Z izkupičkom pogajanj je zadovoljna tudi Hrvaška stran. Vodja hrvaških pogajalcev Vladimir Drobnjak je dejal, so vsi ključni interesi Hrvaške in hrvaških ribičev na Jadranu "popolnoma zavarovani".