Predmestne četrti Bangkoka so deloma že pod vodo, a najhuje naj bi bilo med nedeljo in torkom. Foto: EPA
Predmestne četrti Bangkoka so deloma že pod vodo, a najhuje naj bi bilo med nedeljo in torkom. Foto: EPA
Visoke vode grozijo Bangkoku

Zaradi izredno močnega monsunskega deževja je pod vodo tretjina Tajske, še huje je v Kambodži, kjer vode pokrivajo že dve tretjini države in ogrožajo pridelek riža, glavne poljščine in izvoznega pridelka te revne jugovzhodne azijske države. Iz Kamdože poročajo, da je v poplavah po uradnih podatkih umrlo okoli 250 ljudi.

Reke s severa in morje z juga
Na Tajskem, kjer so poplave že nekaj tednov, se je pozornost preusmerila v reševanje Bangkoka. V prihodnjih dneh velemesto pričakuje pritok voda s severa države, ob tem pa je v Tajskem zalivu napovedana še visoka plima. Voda v osrednji mestni reki Čao Praja se je dvignila že na 2,7 metra nad morsko gladino, od nedelje pa do torka pa naj bi morje ob plimi preseglo 2,5 metra.

Oblasti rešujejo središče Bangkoka
Mestne oblasti, ki so jim na pomoč priskočile vojaške enote, skavti in prostovoljci, skušajo visoke vode preusmeriti v reke in kanale v predmestjih Bangkoka, s čimer naj bi preprečili poplave v središču gospodarske in politične tajske prestolnice. Zaradi tega je v predmestju petmilijonskega mesta, v okolici katerega živi še devet milijonov ljudi, izbruhnilo nezadovoljstvo nad zaščitnimi ukrepi, ki predvsem revnejše predela mesta prepušča na milost narave.

Pred kratkim izvoljena tajska premierka Jingluk Šinavatra se spopada s prvo veliko krizo svoje vlade. "Zavarovali bomo strateško pomembna območja in srce svojega gospodarstva, kot so industrijske cone, središča pokrajin in tajskega glavnega mesta ter osrednje mednarodno letališče," je bila neposredna prva premierka v zgodovini Tajske.

Ohromljeno tajsko gospodarstvo
Tajsko gospodarstvo so poplave močno prizadele. Številna mesta in vasi so povsem pod vodo, cestni in železniški promet je tako rekoč ustavljen, vodni močno okrnjen. Številne tovarne so zaprle proizvodnjo, med drugim tudi japonski tovarni avtomobilov Toyota in Honda. Velike težave grozijo kmetijstvu, Tajska je sicer največja izvoznica riža na svetu.

Visoke vode grozijo Bangkoku