Anketa FUDŠ-a zmago v prvem krogu pripisuje Pahorju. Foto: Reuters
Anketa FUDŠ-a zmago v prvem krogu pripisuje Pahorju. Foto: Reuters

Raziskavo je izvedla Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici v času od 5. do 7. novembra. Telefonsko anketo so izvedli na vzorcu 916 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Po anketi je glede predsedniških volitev neopredeljenih dobrih 22 odstotkov vprašanih, 4,5 odstotka pa jih ne ve, koga bi volili, oziroma bi volili koga drugega. Udeležba bo zanesljivo 66-odstotna, kaže anketa, pripravljenost na udeležbo predsedniških volitev narašča s starostjo in stopnjo izobrazbe. Več udeležencev naj bi bilo med tistimi z višjimi dohodki in podporniki sedanje vlade.

MMC bo ob 13. uri objavil še zadnjo javnomnenjsko anketo pred nedeljskimi volitvami, ki jo je za RTV Slovenija izvedla agencija Mediana.
Ker aktivna kampanja opolnoči preteče, je bila danes že objavljena kopica javnomnenjskih raziskav.

Kot so pojasnili na FUDŠ, bi Pahorja volili predvsem ljudje v srednjih letih, poklicno izobraženi, meščani in nasprotniki sedanje vlade, Türka pa predvsem mlajši in starejši ter nasprotniki sedanje vlade. Podpora sedanjemu predsedniku narašča s stopnjo izobrazbe in velikostjo naselja.

Vrstni red strank: SD, SDS, PS
SD bi po anketi prejela 14, 9 odstotka glasov, sledi SDS z 11,1 odstotka podpore, tretji je PS z 10 odstotki. SLS bi prejela 2,6 odstotka vprašanih, NSi pa 2,4. LDS bi prejela 1,1 odstotka, DeSUS 0,9, SNS 0,8, DL 0,6 in Zares 0,2 odstotka. Neopredeljenih volivcev je 27,7 odstotka, nobene stranke pa ne bi volilo kar 22,3 odstotka sodelujočih v anketi.

Referendum o holdingu
Skoraj 60 odstotkov sodelujočih v anketi je odgovorilo, da za Slovenijo ne bo dobro, če bomo o zakonu o ustanovitvi Slovenskega državnega holdinga odločali na referendumu, medtem ko nasprotno meni 21,6 odstotka. 18,6 odstotka pa jih ne ve odgovora na to vprašanje.

Referenduma o ustanovitvi slovenskega državnega holdinga bi se po lastnih napovedih zanesljivo udeležilo dobrih 39 odstotkov anketirancev, dobrih 12 odstotkov bi se udeležeilo verjetno, več kot 40 odstotkov pa se ga ne bi udeležilo. Za zakon bi glasovalo 24,7 odstotka vprašanih, proti 40,1 odstotka, 33,3 odstotka vprašanih pa ne ve, kako bi glasovali.

Med 20. in 22. uro vas vabimo k spremljanju sklepnega televizijskega soočenja na "prvem". Vaš voditelj: Slavko Bobovnik.
V četrtek so se kandidati zadnjič soočili na našem Radiu.

#rtvolitve2012

Da sta vlada in opozicija enakomerno krivi za nezmožnost doseganja soglasja o pomembnih reformah, meni dobrih 68 odstotkov. Anketa še kaže, da sedanji vladi nasprotuje 71 odstotkov vprašanih, podpira pa jo dobrih 24 odstotkov.

Raziskavo je izvedla Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici v času od 5. do 7. novembra. Telefonsko anketo so izvedli na vzorcu 916 polnoletnih prebivalcev Slovenije.