Danilo Türk po anketi Dela premočno vodi v predsedniški tekmi. Foto: BoBo
Danilo Türk po anketi Dela premočno vodi v predsedniški tekmi. Foto: BoBo
Volitve 2012, 28. oktobra 2012

Po anketi Dela bi na predsedniških volitvah za Danila Türka glasovalo 43 odstotkov vprašanih. Sledi mu Borut Pahor z 20 odstotki, medtem ko bi za Milana Zvera glasovalo 13 odstotkov sodelujočih v anketi.

Enak odstotek volivcev, kot jih namerava glasovati za kandidata SDS-a in NSi-ja Zvera, je še neodločenih, medtem ko se jih je 11 odstotkov izreklo, da se predsedniških volitev ne namerava udeležiti. Anketa pa v primerjavi s preteklimi ne kaže bistvenih sprememb v razmerjih glasov med kandidati.

Na podlagi ankete sicer še ni jasno, ali bo potreben drugi krog volitev. Türku so anketiranci resda namenili 43 odstotkov glasov, 13 odstotkov anketiranih pa še vedno ne ve, za koga bi oddalo svoj glas. Delež neopredeljenih volivcev pa se s približevanjem volilnega dne zmanjšuje in vse več jih je že odločenih, kako bodo glasovali.

Osebnost je pomembnejša od politične pripadnosti
Delova anketa je med drugim nakazala, da je volivcem pomembnejši osebnostni profil kandidata kot njegov politični izvor. Tako bi simpatizerji SD-ja pogosteje volili Türka kot Pahorja.

Telefonsko anketo je 24. in 25. oktobra na reprezentativnem vzorcu 407 odraslih Slovencev za časnik Delo opravil njegov oddelek za tržne raziskave Delo Stik.
Simpatizerji SDS-a bi sicer Milanu Zveru namenili največ podpore, vendarle pa bi jih 17 odstotkov glasovalo za Türka in 13 odstotkov za Pahorja. Pahorja pa bi na drugi strani podprlo tudi devet odstotkov simpatizerjev PS-ja.

Odgovori anketirancev tudi kažejo na solidno volilno udeležbo. Kar 58 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da bi se volitev zagotovo udeležili, 24 odstotkov pa verjetno. Delo pa navaja, da glede na dosedanje izkušnje kaže, da bo volilna udeležba predvidoma okoli 55-odstotna.

Volitve 2012, 28. oktobra 2012