Od 28. oktobra bo priljubljena mladinska oddaja na sporedu po ustaljenem urniku - vsako drugo soboto ob 10.45 na TV SLO 1.

Kdo bi si mislil, da sta lahko Rok Bohinc in Juš Milčinski v službi kar v kopalnih plaščih in copatih. Foto: Tanja Mojzer
Kdo bi si mislil, da sta lahko Rok Bohinc in Juš Milčinski v službi kar v kopalnih plaščih in copatih. Foto: Tanja Mojzer

Voditelja Roka Bohinca in Juša Milčinskega smo, ne boste verjeli, ujeli na hodniku naše televizije in to oblečena v kopalne plašče ter copate. Bila sta namreč ravno na odmoru med snemanjem oddaje Varen seks, ki kot rečeno, pride na spored 28. oktobra.

Povedala sta nam, da ju mimoidoči na ulici že ustavljajo in sprašujejo, kdaj prideta spet na televizijske zaslone. Na vprašanje, ali bi tudi sama tako zavzeto spremljala Osvežilno fronto, če bi bila sedaj najstnika, je Rok odgovoril: "Jaz bi pogledal vse oddaje. Gledal bi tudi ponovitve, tako da bi vedel že vse na pamet. Edina stvar, ki bi jo gledal pa še pogosteje od Osvežilne fronte so Male sive celice. Ampak samo takrat, ko jih vodi Juš in ne Rok Škrlep."

"No, no, no, jaz pa ravno obratno," se oglasi Juš. "Male sive celice bi gledal samo takrat, ko je voditelj Rok Škrlep in ne jaz." Zakaj pa to? vprašam. "Ker samega sebe je malce težje gledati," je bil iskren Juš.

Težko je biti popularen
Rok nam je priznal še eno (poslovno) zagato, in sicer: "Jaz mislim, da je v vsakem primeru preveliko število ogledov problematično, ker nam, voditeljem, zelo hitro vstopi v glavo slava. Smo namreč zelo popularni na Tik Toku, kjer so skrajšane verzije naših tematik."
Juš samo zmaja z glavo in pripomni: "Daj, ne govori! Ko me mladi ustavljajo na ulici, sem enkrat tisti iz TV-ja, potem grem malce naprej in sem tisti iz Youtuba, ko grem dalje, sem tisti iz Facebooka in Instagrama. Najbolj zagreti pa so tisti, ki se želijo fotografirati z mano, ker sem menda prava zvezda Tik Toka."

?Dajmo kakšno reči o nerodnih razrednih urah? Spodaj odpiramo debato. ?? #OsvezilnaFronta #CistHudo #RTVSlovenija #fyp

Če bi bila Rok in Juš režiserja in scenarista oddaje bi ...

"Imeli več glasbenih točk. Definitivno. In živali. Nujno več živali. Menda jih nimamo zato, ker to oteži samo snemanje. Muce in psi bi tekali naokrog in ravno pred kamero morda ne bi želeli," je bil zgovoren Rok. Juš pa v svojem slogu pripomni: "Ampak v današnji oddaji (Varen seks, op. a.) je bila ena slika psa, tako da vsaj nekaj živali imamo na snemanju. Rok ni bil najbolj zadovoljen z odgovorom: "Ja, to so ti kompromisi, ampak zdaj si ne želim več psov, temveč opico ali vsaj papagaja."
"Kako pa to, zakaj pa ravno živali?" vprašam začudeno.
"Ker bi to popestrilo snemanje," kot iz topa odgovori Rok. Juš pa na vprašanje odgovori z vprašanjem: "Kaj, zakaj, zakaj, zakaj. Le kdo ne mara živali?"

Urška Mlakar, ki piše scenarije za Osvežilno fronto. Kot nam je povedala, s celotno ekipo tesno sodelujejo in upoštevajo medsebojne predloge, če so le uresničljivi. Foto: Tanja Mojzer
Urška Mlakar, ki piše scenarije za Osvežilno fronto. Kot nam je povedala, s celotno ekipo tesno sodelujejo in upoštevajo medsebojne predloge, če so le uresničljivi. Foto: Tanja Mojzer

Da razvozlamo nastalo "neupoštevanje predlogov", smo se nemudoma odpravili do odgovorne osebe, in sicer scenaristke Urške Mlakar. Priznala nam je: "Ja, Rok se ne heca, to, da si želi v oddaji več živali, je smrtno resna izjava. Delamo na tem, da bi imeli pred kamero lame. Čimveč lam. Odlično bi izpadle na snemanju pred zelenim ozadjem. Papiga bi morala biti pa takšna, da ne bi bila zelene barve. Ker vemo, da nič, kar je zeleno ne sme biti pred kromakijem (zeleno steno, ki služi kot podlaga virtualnemu ozadju, op a.). Ampak nočemo biti diskriminatorni, zato bi tudi popigi pomagali. Malce bi jo pobarvali."

Nova sezona - nova dnevna soba

"To so torej te spremembe, ki se obetajo v prihodnjih oddajah?" vprašam scenaristko, ki nam z vso resnostjo razkrije: "Ja, sceno smo malce spremenili, šli smo na nov sistem. Scena bo v kakšni rubriki nekoliko drugačna, kot smo je bili vajeni do sedaj. Barve bodo spremenjene, vse pa bo sovpadalo z glavno tematiko določene oddaje. Sledimo trendom, novim idejam, v vsaki oddaji naredimo kakšen popolnoma nov skeč, ki ima popolnoma novo sceno. Kromaki nam omogoča super stvari. Recimo pri spanju bomo naredili en super skeč o nočnih morah, kjer bo nova scena prišla zelo v ospredje."

V studiju smo ujeli Ajdo Smrekar in Ajdo Toman

"Vsako sezono oddaje nestrpno pričakujemo, veliko je mladih, ki nas ustavljajo na cesti in sprašujejo, kdaj bodo novi deli," nam vsa vesela, ker se je končno pričelo snemanje, razodane igralka Ajda Smrekar, ki ni vedela, da sta nam o tem razlagala že Rok in Juš. Ajda je bila tudi mnenja, da je zelo pomembno, da vsebine, ki so za mlade, pridejo do njih na zelo sproščen in dinamičen način. "Zelo sem vesela, ker vidim, da tudi starši gledajo Osvežilno fronto skupaj s svojimi najstniki. Potem se o teh temah tudi pogovarjajo in razpirajo vprašanja, kar se mi zdi koristno in dobro," je še pripomnila.

Igralki Ajda Toman in Ajda Smrekar sta mnenja, da je Osvežilna fronta tako popularna, ker obravnava resne tematike na zelo sproščen in humoren način. Mladim je namreč bistveno, da izobraževanje ni preveč suhoparno. Foto: Tanja Mojzer
Igralki Ajda Toman in Ajda Smrekar sta mnenja, da je Osvežilna fronta tako popularna, ker obravnava resne tematike na zelo sproščen in humoren način. Mladim je namreč bistveno, da izobraževanje ni preveč suhoparno. Foto: Tanja Mojzer

Bi v oddaji kar koli spremenili?
"O tem se kar naprej sprašujemo in razglabljamo. Urška Mlakar je izjemno odprta za vse naše predloge, tako da to delamo sproti in zato oddaja še vedno živi," je z radostjo v očeh odgovorila Ajda Smrekar.

Naše naslednje vprašanje se je glasilo: "Čemu pripisujeta takšno popularnost in prepoznavnost oddaje v Sloveniji?"
"Ker se govori o določenih temah na malce drugačen, sproščen način, ki je hkrati tudi izobraževalen, predvsem pa dostopen mladim," je mnenja Ajda Smrekar. Ajda Toman pa jo dopolni: "Mislim, da je to kvaliteta te oddaje, da so soočeni s temami, o katerih je sicer nekoliko nerodno komunicirati. Pomembne teme so predstavljene na precej neformalen način. Ni tako uradno, kot recimo v knjigi."

Režiserka Ema Muc: igralci so zelo utečeni
"Nastopajoči se ne motijo, mogoče je bila prva vaja sicer malce počasnejša od našega normalnega tempa, ampak kakor hitro so se prižgale kamere, mislim, da je to pozabljeno in smo spet v stari formi,"
nam je vtise iz snemanja prve oddaje zaupala režiserka Ema Muc.

Bo iz režiserskega vidika kaj sprememb?
"Delno smo osvežili oziroma spremnili vizualno podobo in sicer scenografijo oddaje. To je največja sprememba. Prostori, kjer se dogaja življenje naših likov, ostajajo enaki, nekateri so pa malce osveženi, očiščeni,"
je še dodala.

Osvežilna fronta do konca 2023

28.10. 2023: Varen seks
11.11. 2023: Spanje in energijske pijače
25.11. 2023: Ustrahovanje
9. 12. 2023: Hitra moda
23.12. 2023: Bonton

Novo jesensko sezono 2023 že torej vsi nestrpno pričakujemo. Ekipa, ki skrbi, da je vsako drugo soboto poskrbljeno za informiranje mladih s precejšnjo dozo smeha, pa je v teh dneh seveda v polnem zagonu. Zanjo skrbijo urednica Meta Ornik, scenaristka Urška Mlakar, režiserja Ema Muc in Martin Draksler ter igralci: Ajda Smrekar, Ajda Toman, Gaja Filač, Peter Frankl, Jan Kok, Jernej Kogovšek, Vid Sodnik in voditelja Rok Bohinc in Juš Milčinski.

V oddaji o spanju bo nastopil tudi klovn, ki nam je povedal, da se ga nekateri mladi in tudi odrasli precej bojijo in so zato zaznamovani kot prava
V oddaji o spanju bo nastopil tudi klovn, ki nam je povedal, da se ga nekateri mladi in tudi odrasli precej bojijo in so zato zaznamovani kot prava "nočna mora". Foto: Tanja Mojzer

Da bo čakanje na novo sezono Osvežilne fronte minilo nekoliko prej, si lahko krajšate čas z gledanjem oddaj, ki so že bile na sporedu; in sicer na platformi RTV 365, portalu za mlajše najstnike RTV Čist hudo in spletni platformi za mlade Skit.

V galeriji prilagamo nekaj zakulisnih fotografij iz snemanje oddaje Varen seks in Spanje.