Upokojenci, ki so jim z varčevalnim zakonom znižali pokojnine, bodo ponovno prejeli enake zneske kot pred znižanjem. Foto: BoBo
Upokojenci, ki so jim z varčevalnim zakonom znižali pokojnine, bodo ponovno prejeli enake zneske kot pred znižanjem. Foto: BoBo
26.000 upokojencem bodo spet izplačani stari zneski pokojnin
26.000 upokojencem le nazaj pokojnine

Ustavno sodišče je razsodilo, da je del 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ neustaven. Po spornem členu so se namreč znižale pokojnine okoli 26.000 upokojencem, ki jim delno ali celotno plačilo pokojnine zagotavlja proračun.

Po ustavni odločbi bi poračun za nazaj pripadal le tistim, ki so se na svoje odločbe o znižanih pokojninah pritožili. Vendar bodo po tehničnem zakonu o povrnitvi neizplačanega dela pokojnin, ki ga je vlada potrdila 25. aprila, enako obravnavani tako tisti, ki so se pritožili, kot tisti, ki se niso.

Zaradi pogostega omenjanja, da bodo danes izplačane pokojnine, ki jih upokojencem pogosto prinašajo poštni uslužbenci, policija opozarja na previdnost pri sprejemanju in prenašanju denarja. Upravičenci, ki denar sprejemajo in drugi, ki denar prenašajo, naj bodo zato pozorni na morebitna sumljiva ravnanja ljudi, ki jih ne poznajo in se v tistem času zadržujejo v njihovi okolici. V kolikor zaznajo sum, da bi bilo lahko storjeno nezakonito dejanja pa naj o tem takoj obvestijo policijo na interventno številko 113 oz. naj pokličejo na anonimni telefon 080 1200.

Predlog, ki ga je vlada poslala v obravnavo DZ-ju po nujnem postopku, sicer določa vračilo odvzetega dela pokojnin v dveh obrokih. 20 odstotkov bo povrnjenih z izplačilom pokojnin za letošnji junij, 80 odstotkov pa z izplačilom pokojnin za maj prihodnje leto. Finančni učinki bodo po oceni vlade skupno znašali 28,5 milijona evrov.

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so tudi opozorili, da bo pri izplačilu tistih pokojnin, ki bodo ponovno izplačane v enakem znesku kot pred varčevalnim zakonom, upoštevana tudi letošnja uskladitev pokojnin, ki znaša 0,1 odstotka. Pokojnine so se februarja namreč uskladile za 0,1 odstotka, kolikor je znašala razlika med povprečno mesečno bruto plačo za lani v primerjavi z zneskom za leto 2011.

26.000 upokojencem bodo spet izplačani stari zneski pokojnin
26.000 upokojencem le nazaj pokojnine