Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sodišče je dan ustavnosti zaznamovalo s slavnostno sejo, na kateri je zbrane nagovoril predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto.

Accetto je v nagovoru poudaril pomen in vlogo ustave v zgodovini samostojne države in se dotaknil načela delitve oblasti, ko gre za spoštovanje postulatov pravne države. Spomnil je, da rojstvo slovenske ustave vsako leto praznujemo tik ob koncu leta, a to ne pomeni, da lahko ustavo razumemo kot nekakšno novoletno obljubo. "Je trdna zaveza, ki nas vedno znova nagovarja, da tudi v praksi udejanjamo tisto, v kar verjamemo na papirju," je še dejal.

Dotaknil se je tudi načela delitve oblasti in vloge ustavnega sodišča, v katerem ne vidi prvega in edinega, ampak zadnjega varuha ustavnosti. To vlogo morajo prej odigrati redna sodišča, še prej pa drugi organi oblasti in morda tudi vsak izmed nas, ki ga ustava naslavlja, je poudaril.

Načelo delitve oblasti in spoštovanje postulatov pravne države je v nagovoru poudarila tudi nekdanja predsednica ustavnega sodišča in slavnostna govornica Jadranka Sovdat. Po njenih besedah morajo državni organi, vključno z zakonodajalcem, spoštovati in izvrševati odločbe sodišč in ustavnega sodišča. To je eden temeljnih postulatov pravne države, zato se mora zakonodajalec odzvati na odločbo ustavnega sodišča, s katero je bila ugotovljena protiustavna opustitev zakonske ureditve, in to v roku, ki mu ga je določilo ustavno sodišče, ne šele nekaj let za tem, je opozorila Jadranka Sovdat.

Slavnostne seje so se med drugim udeležili ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič in predsednik državnega sveta Marko Lotrič.