Foto: BoBo
Foto: BoBo

Center za brezdomce v Ljubljani, ki na Kongresnem trgu brezdomcem zagotavlja hrano, higieno in oblačila, upravlja Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, ki mu red uršulink, ki ima prostore v lasti, pogodbe za brezplačen najem ni podaljšalo, je oktobra letos poročala Družina.

Kot so danes sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje glede centra za brezdomce, ki mu, kot so navedli, skupnost Uršulink Rimske unije po 17 letih ne želi podaljšati najema.

"Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote tako grozi, da bo približno 700 brezdomcev sredi zime v mrazu ostalo brez svojih prostorov, kamor se lahko umaknejo z ulic in kjer so jim na voljo topli obroki, pralnica, tuš itd.," so zapisali pri ministrstvu. Omenjeno redovno skupnost pozivajo k podaljšanju pogodbe z Vincencijevo zvezo.

Navedli so, da so v teh dneh zaman iskali termin za sestanek s skupnostjo uršulink, da bi skupaj našli rešitev, ki bi omogočila nadaljnjo skrb za brezdomne v središču Ljubljane in zagotovila obstanek centra za brezdomce na obstoječi lokaciji vsaj do konca zime.

Ministrstvo društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote v okviru mreže javnih socialnovarstvenih programov sofinancira petletni program celostne obravnave brezdomnih, ki je namenjen ohranjanju nastanitvene podpore in spodbujanju njihove dejavnosti in samostojnosti.

Društvo v sklopu dejavnosti skrbi za vračanje dostojanstva brezdomnim, jim zagotavlja psihosocialno pomoč, socialno rehabilitacijo, jim omogoča pridobivanje veščin za življenje in delo ter zagotavlja možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, so še navedli na ministrstvu.