Foto: Youtube/zajem zaslona
Foto: Youtube/zajem zaslona

Sporne so bile navedbe Norme Brščič v delu, kjer je gostoma Boštjanu M. Turku in Tinu Mamiću zastavila vprašanje: "Ko sem se pripravljala na to oddajo, sem razmišljala, o katerih temah se še v naši družbi ne sme govoriti, pa jih bom naštela, pa bosta vidva pokomentirala. Na primer o razlikah med rasami, različni IQ-ji. Različne rase imajo različne IQ-je in če to poveš, si takoj rasist. Ne smemo se pogovarjati, zakaj je Afrika celina brezupa. Mogoče zato, ker so črnci leni in neumni in si pač ne znajo urediti držav, tako da bi funkcionirale, mi si pa z uvažanjem teh ekonomskih migrantov delamo pravzaprav medvedjo uslugo."

Na Agenciji za komunikacijska omrežja Republike Slovenije (Akos) so ugotovili, da je "voditeljica neupravičeno v vprašanje vključila lastno vrednostno sodbo, ki jo je na način spodbujanja rasne neenakopravnosti neutemeljeno izpeljala iz nekaterih predhodno, izven znanstvenega konteksta, in le znotraj njega lahko tudi pogojno relevantnih, nanizanih postavk. Dodali so, da je voditeljica na koncu stopnjevala svoj govor do te mere, da njene izrazito žaljive in diskriminatorne besede izzivajo sovraštvo ter nestrpnost na osnovi rasne pripadnosti."

Opozorili so, da takšen provokativen, negativen in družbeno nesprejemljiv govor, ki deluje pod pretvezo prevpraševanja meja svobode govora, služi spodbujanju rasne neenakopravnosti in je v avdiovizualni medijski storitvi prepovedan. "Takšen razdiralen govor v ničemer ne prispeva k obveščanju javnosti o vprašanjih javnega interesa," so poudarili.

Kazenske ovadbe voditeljice in odgovornega urednika

Društvo novinarjev Slovenije je januarja zaradi oddaje Normo Brščič in odgovornega urednika TV3 Tomaža Taškarja tudi kazensko ovadilo.

"V društvu novinarjev smo na strani svobode izražanja, vendar pa gre v tem primeru za grobo zlorabo te pravice. Ker se zavzemamo za zaščito kakovostnih medijskih vsebin, novinarske etike, profesionalnih standardov, spoštovanja človekovih pravic in temeljne dostojnosti, smo se v tem primeru odločili prevzeti najbolj aktivno vlogo pri preprečevanju razširjanja sovraštva in nestrpnosti v naši družbi tudi s pravnimi sredstvi," so zapisali.