Za novega predsednika DeSUS-a se bodo, kot kaže, potegovali trije kandidati. Foto: BoBo
Za novega predsednika DeSUS-a se bodo, kot kaže, potegovali trije kandidati. Foto: BoBo
Sorodna novica Pomisleki komisije glede Erjavčevih protikandidatov za najvišji stolček DeSUS-a

Da se bosta na januarskem kongresu DeSUS-a potegovala za vodenje stranke, sta poleg aktualnega predsednika Karla Erjavca napovedala tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in pravnik Borut Stražišar.

Članom izvršnega odbora so se predstavili vsi trije kandidati. Odbor je kandidatne liste tudi potrdil, končno odločitev pa je nato sprejel svet stranke.

Optimistični Erjavec

Karl Erjavec je po seji sveta stranke pojasnil, da je bila informacija, da naj bi bili dve kandidaturi blokirani, napačna. Kadrovska komisija je po njegovih besedah samo izrekla pomisleke, in sicer glede kandidata, ki je šele v septembru postal član stranke DeSUS in ga nihče ne pozna, glede Pivčeve pa ni stvar stranke, da bi ocenjevala, ali je kar koli narobe.

"To bodo ocenjevali pristojni državni organi," je pojasnil. Prvak DeSUS je o pričakovanjih pred kongresom dejal, da se počuti tako, da bo premagal "vse te ovire in pasti".

Na vprašanje glede kampanje ob razgretih razmerah v stranki pa je dodal, da gre za "nekaj posameznikov, ki so stalno nezadovoljni". Napovedal je, da ne bo imel nobene posebne kampanje, saj da je niti ne potrebuje. Pripravil bo poročilo o delu in vizijo vodenja, ki jo je deloma predstavil že danes.

Vloga Pivčeve v vladi po januarskem kongresu, če ta na njem ne bi zmagala, pa je po njegovih besedah stvar predsednika vlade. "Če ni nič nezakonitega, ne vidim razloga, zakaj ne bi nadaljevala dela," je dejal.

Pivčeva je po predstavitvi povedala, da je ta potekala korektno in nepristransko, kandidati pa so vsak zase predstavili svoje poglede in programske osnove. Z današnjo sejo so po njenih besedah v stranki presegli konfliktne situacije. Ministrica sicer obžaluje, da je do njih sploh prišlo, saj to ni dobro za podobo stranke v javnosti.

Vsebinski zadržki kadrovske komisije glede Pivčeve so se sicer nanašali na očitke o nepravilnostih pri njenem delu pri projektu SRIPT in nekaterih drugih projektih, kar je morala Pivčeva pojasnjevati tudi na ponedeljkovi skupni seji odborov DZ-ja za kmetijstvo in za gospodarstvo. Glede Stražišarja pa ima komisija zadržek, ker se je v DeSUS včlanil šele v postopku evidentiranja za mesto predsednika stranke in je zato znotraj članstva malo poznan.

Stražišar je sicer po seji organov stranke pojasnil, da se je izvršnemu odboru stranke predstavil, prav tako je predstavil svojo vizijo delovanja stranke, kakšnih vsebinskih vprašanj pa po njegovih besedah ni bilo.

Sicer pa je izrazil pričakovanje, da bo kampanja poštena, da bo potekala zlasti vsebinska razprava o težavah upokojencev in o rešitvah zanje. Družba se namreč stara in če mladine v Sloveniji ne bo, tudi denar ne bo pomagal. Po bolnišnicah in domovih za starejše denar za programe je, programi pa ostajajo nerealizirani, ker manjkajo zdravniki in medicinske sestre, je ponazoril. Zavzel se je za nov medgeneracijski sporazum, s katerim bi dosegli, da bi mladi začeli ostajati v Sloveniji in tu videli neko perspektivo.

Razdeljenost znotraj DeSUS-a

Ob robu današnjega zasedanja organov DeSUS-a so spregovorili tudi nekateri drugi vidni člani stranke. Nekdanji podpredsednik Tomaž Gantar in nekdanja poslanka Marjana Kotnik Poropat sta izrazila naklonjenost kandidaturi Pivčeve, medtem ko je nekdanji podpredsednik Saša Geržina napovedal, da aktualnemu predsedniku Erjavcu "ne bo obrnil hrbta".

Trenutek politične šibkosti Karla Erjavca

Karl Erjavec je bil na svoji politični poti že večkrat pred preizkušnjami, je komentirala novinarka Radia Slovenija Nataša Mulec. Vsakič je znotrajstrankarski napad nekako preživel, najverjetneje tudi zato, ker je že večkrat dokazal, da nič ne prepušča naključju.

Da trenutno Erjavec, ki je z DeSUS-om nizal volilni poraz za porazom, politično ni v najboljši kondiciji, ni skrivnost. Zato ne preseneča, da Erjavčevi nasprotniki, med njimi Ivo Vajgl (ki je pred kratkim zapustil stranko) in Tomaž Gantar, skušajo izkoristiti trenutek njegove nemoči. Kot Erjavčevo naslednico vidijo Pivčevo, ki je do zdaj javnomnenjsko dobro izkoristila ministrski položaj, a se je tudi ona kmalu umazala z afero, v kateri naj bi prejela 35.000 evrov za delo, ki ga ni opravila.

Afera se je v javnost lansirala prav v času, ko je Pivčeva vstopila v tekmo za prevzem DeSUS-a. Naključje ali ne, vsekakor ji to ne bo koristilo, ko se bo predstavljala članom izvršnega odbora.

Tudi tretji kandidat Stražišar bo pod drobnogledom, predvsem zato, ker je član stranke postal šele v postopku evidentiranja. Do volilnega kongresa je še dober mesec in pol. Lahko se zgodi še marsikaj.

Erjavec je pred kratkim samozavestno dejal, da naj si javnost na čelu DeSUS-a ne obeta posebnih sprememb, ker bo izid precej jasen, češ da je predolgo v politiki, da bi padel v kakršno koli past, še komentira novinarka Radia Slovenija.

Trije kandidati za predsednika DeSUS-a