Parlamentarni odbor za finance sinoči ni glasoval o tem vladnem predlogu, ker je bil kot dopolnilo vložen k napačnemu zakonu. Foto: BoBo
Parlamentarni odbor za finance sinoči ni glasoval o tem vladnem predlogu, ker je bil kot dopolnilo vložen k napačnemu zakonu. Foto: BoBo

Čeprav predlog dnevnega reda vladne seje ne vključuje obravnave davka na nepremičnine, bo morala vlada čim prej, ker se mudi, povedati najprej, ali je še vedno primerno, da imajo lastniki nepremičnin čas za urejanje podatkov le do 31. marca.

Geodetska uprava si prizadeva, da bi vlada vsaj razširila možnosti, ki jih imajo lastniki za sporočanje podatkov Geodetski upravi, se pravi, da bi lahko to delali pisno ali z več pomoči na upravnih enotah, tako bi omilili gnečo v geodetskih pisarnah. Drugo, o čemer mora vlada odločiti in to tudi jasno sporočiti, se nanaša na včerajšnjo izjavo poslanke Pozitivne Slovenije, da namerava Geodetska uprava lastnikom nepremičnin poslati nove informativne izračune davka.

Gotovo bo to v prihodnje nujno. A kaj bo na informativnem izračunu pisalo? Katera davčna stopnja za stanovanjske nepremičnine? Vlada je obljubila, da bo odpravila polodstotno davčno stopnjo za nerezidenčne nepremičnine, ki je na noge dvignila ogromno lastnikov. In verjetno jo bo. Vprašanje je, kdaj jo bo.

V četrtek je želela koalicija to določilo kot dopolnilo podtakniti k Zakonu o množičnem vrednotenju. Davčni predpis je torej želela urejati v nedavčnem zakonu. Zakonodajno pravna služba državnega zbora je dejala, da bi bilo to neustavno in zapleteno, še posebej, odkar se na davčne zakone veže še omejitev referenduma, zato tudi matični parlamentarni odbor po odločitvi njegovega predsednika Bojana Starmana sinoči ni odločal in s tem ni pritrdil pravni podlagi, ki bi omogočila le eno davčno stopnjo za vse stanovanjske nepremičnine.

To sicer ni konec zgodbe. Vlada bo po pričakovanjih vsaj po tem, ko bo o davku na nepremičnine odločilo ustavno sodišče, zakon popravila in tudi ustrezno spremenila stopnje. A celotna epizoda z davkom kaže na to, da se stvari urejajo prehitro, predvsem pa premalo premišljeno in v nekaterih primerih ustavno nedopustno. O slednjem bo nedvoumno in več povedal najvišji varuh ustavnosti pri nas, ki ima pred sabo nedvomno zahtevno vsebino, časa pa po pričakovanjih še slabe tri tedne.

Maja Derčar, Radio Slovenija