Slovenija se tudi mora resno pripraviti tudi na nov migrantski val, saj bosta poletje in jesen v tem pogledu vroča, je opozoril Branko Grims. Foto: Reuters
Slovenija se tudi mora resno pripraviti tudi na nov migrantski val, saj bosta poletje in jesen v tem pogledu vroča, je opozoril Branko Grims. Foto: Reuters
Grims opozarja na nov begunski val

Vsako nasilje rodi povratni učinek, stvari se zdaj seštevajo, je opozoril predsednik komisije DZ-ja za nadzor obveščevalno-varnostnih služb Branko Grims (SDS).

Po njegovih besedah nihče ne bi smel reči, da je presenečen nad napadom v Nici, saj so službe že štiri mesece opozarjale, da radikalni islamisti pripravljajo teroristične napade na območju Sredozemlja, posebej so bile izpostavljene obale Francije.

Grims je poudaril, da je napad vrgel madež na temeljne vrednote sodobne Evrope, saj se je zgodilo na praznik, posvečen svobodi, enakosti in bratstvu, in če Evropa ne bo začela ravnati odločno in odgovorno do svojih državljanov, se ne bo končalo dobro.

Uporabil je besede enega izmed poslancev, ki je v preteklosti dejal, da bo Evropa utemeljena na krščanskem izročilu ali pa to ne bo več Evropa.

Slovenija ni osamljen otoček
Po Grimsovem prepričanju tudi Slovenija ni osamljen otoček sredi Evrope, pač pa je treba zelo odgovorno ravnati, več sredstev nameniti za varnost in oživeti delo sveta za nacionalno varnost. Slovenija sicer ni posebej ogrožena, a dolžnost vseh, ki lahko pripomorejo k varnosti, je, da to ohranijo in okrepijo.

Ob tem je pojasnil, da so tudi v Sloveniji skupine radikalnih islamistov, ki štejejo dobrih sto članov, kar tudi predstavlja potencialen vir dogodkov. Izpostavil je namreč, da Evropa ne brani zunanjih meja, kar da je "zgodovinska neumnost".

"Če vodstvo Evropske komisije ni odstopilo zaradi brexita, ki ga brez migrantske krize ne bi bilo, bi moralo odstopiti zdaj," je prepričan Grims, saj se je izkazalo, da je migrantska politika Evrope več let zgrešena in multikulturna politika ne deluje, pač pa zaradi nje ljudje umirajo.

Prihaja nov begunski val
Slovenija se tudi mora resno pripraviti tudi na nov migrantski val, saj bosta poletje in jesen v tem pogledu vroča, je opozoril. Predstavniki komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih služb pa so opravili nadzorni obisk na policiji in Slovenski obveščevalno-varnostni službi in tam pridobili nekaj informacij.

Grims tudi upa, da se bodo stvari začele postavljati na pravo mesto, da bodo pristojni v Evropi locirali jedra radikalnega islama in ga "kot rakasto tkivo izrezali iz Evrope".

Grims opozarja na nov begunski val