Ameriški državni sekretar namerava v sklopu turneje obiskati Češko, Slovenijo, Avstrijo in Poljsko. Foto: Reuters
Ameriški državni sekretar namerava v sklopu turneje obiskati Češko, Slovenijo, Avstrijo in Poljsko. Foto: Reuters

Visoki ameriški gost bo iz Češke na ljubljansko letališče skupaj z ženo Susan in z delegacijo prispel predvidoma ob 10.15. Na letališču ga bo sprejel zunanji minister Anže Logar in ga nato pospremil do Bleda, kjer se bo sešel s premierjem Janšo.

Najprej se bosta v Vili Bled na delovnem srečanju sešli delegaciji obeh držav. Pompeo in Janša se bosta nato sešla tudi na štiri oči, za njuno srečanje pa je predvidenih 55 minut. Na sledeči 20-minutni novinarski konferenci bodo imeli novinarji možnost zastaviti dve vprašanji.

Nato ga bo na kosilu gostil predsednik republike Borut Pahor. Po šestih urah obiska bo Pompeo zapustil Slovenijo okoli 16. ure.

Obsežne priprave na obisk ameriškega sekretarja Pompea

Na gospodarskih pogovorih tudi o gradnji jedrske elektrarne

Pogovori bodo po navedbah Janševega kabineta namenjeni tudi krepitvi dvostranskega sodelovanja med Slovenijo in ZDA na političnem in gospodarskem področju.

Po napovedih State Departmenta je pričakovati tudi pogovore o morebitnem novem bloku jedrske elektrarne v Krškem. Sestanka o energetiki se bo udeležil tudi slovenski minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Bosta Slovenija in ZDA okrepili gospodarsko sodelovanje?

Prvi obisk ameriškega zunanjega ministra v Sloveniji po 23 letih je zahteven logistični in varnostni zalogaj. Vodja centra za varovanje in zaščito Bojan Oman je za Televizijo Slovenija sicer povedal, da popolne cestne zapore na Bledu ne bo, izvajali pa bodo kratke mobilne zapore.

Kaj pomeni slovenski podpis izjave o 5G z ZDA?

Pompeova turneja po Srednji Evropi, ki vključuje tudi Češko, Avstrijo in Poljsko, je namenjena predvsem krepitvi zavezništev v kibernetskem prostoru. ZDA evropske države pozivajo k zavračanju vpliva Kitajske, še posebej uporabi tehnologije Huaweia pri vzpostavljanju telekomunikacijskih omrežij 5G.

Ameriška delegacija testirana ob odhodu in nato še na Češkem

Tudi Pompeov obisk zaznamuje pandemija koronavirusne bolezni 19. Na novinarski konferenci bo tako, denimo, omejeno število novinarjev. ZDA so v Sloveniji sicer uvrščene na rdeči seznam z visoko stopnjo tveganja za okužbo z novim koronavirusom. Kabinet predsednika vlade je ob tem pojasnil, da je bila celotna ameriška delegacija testirana že ob odhodu in nato še enkrat na Češkem, v njihovi spremljevalni ekipi pa je tudi zdravnik, ki spremlja njihovo stanje.