Ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli je bil že deležen kritik zaradi vmešavanja v slovensko notranjo politiko. Foto: BoBo
Ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli je bil že deležen kritik zaradi vmešavanja v slovensko notranjo politiko. Foto: BoBo

Tovrstna vabila na sestanek naj bi bila razmeroma nenavadna, saj se veleposlaništva navadno sestajajo bodisi protokolarno, bodisi na ravni delovnih teles. A za ameriško veleposlaništvo, ki je bilo že deležno kritike kluba slovenskih veleposlanikov, to ni nič nenavadnega.

"Ameriški diplomati se v okviru svojih nalog redno srečujejo s politiki iz vseh strank, to ni nič novega," za MMC pojasnjujejo na ameriškem veleposlaništvu navedbe o sestankih vodij poslanskih skupin s predstavniki ameriškega veleposlaništva.

"Presenečeni smo, da so tovrstni sestanki postali novica, saj gre za redno, običajno diplomatsko delo, namen sestankov pa je slišati različna mnenja o dogajanju v Sloveniji," je pojasnil vodja odnosov z javnostmi ameriškega veleposlaništva v Ljubljani Christopher Wurst.

SLS in SD vabila nista prejela
V poslanski skupini SLS-a so za MMC sicer potrdili, da redno prejemajo vabila z različnih veleposlaništev, a gre večinoma za protokolarne dogodke ob praznikih in obletnicah posameznih držav. Obenem pa so v poslanski skupini SLS-a dejali, da v zadnjem času niso prejeli vabila ameriškega veleposlaništva.

Podobno je za MMC povedal tudi vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber, ki je dejal, da SD ni prejel nobenega vabila, edini pogovor pa je potekal pred tremi meseci, ko je Vebra obiskal namestnik angleškega veleposlanika in preverjal, kako bodo v SD-ju ravnali pri pokojninski reformi in trgu dela. Drugih povabil v SD-ju niso prejeli, trdi Veber in dodaja, da jih najverjetneje - ker imajo jasna stališča do reševanja krize v Sloveniji - niti ne kontaktirajo.

Poslanka skupina DL-ja gre na pogovor
Nasprotno pa so v Državljanski listi potrdili infromacije, da so predstavniki ameriškega veleposlaništva povabili na pogovor nekatere poslance. A ker se je tem zdelo, da lahko pogovori potekajo zgolj v okviru celotne poslanske skupine, se bo celotna poslanska skupina DL-ja prihodnji teden srečala s predstavniki veleposlaništva. "Iz njihovega zaprosila je razvidno, da se želijo pogovarjati na temo aktualne politike. Z drugimi veleposlaništvi se poslanska skupina DL zaenkrat ni dogovarjala o kakršnih koli srečanjih," so še pojasnili.

Vprašanje, ali so prejeli vabila na pogovor s predstavniki ameriškega veleposlaništva in kako so se nanja odzvali, smo poslali tudi drugim poslanskim skupinam, odgovor nanj pa še čakamo.