Minister Andrej Vizjak je interpelacijo zavrnil kot neutemeljeno. Foto: BoBo
Minister Andrej Vizjak je interpelacijo zavrnil kot neutemeljeno. Foto: BoBo

Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev, tako pa Vizjak ostaja na ministrski funkciji.

Medtem ko je 43 poslancev opozicije glasovalo za interpelacijo, so se poslanci NSi-ja in DeSUS-a pri glasovanju vzdržali, 29 poslancev SDS-a in SMC-ja pa je Vizjaka podprlo. Poslancev SNS-a ter italijanske in madžarske narodne skupnosti ob glasovanju ni bilo v dvorani.

Poslanci niso razrešili ministra Vizjaka

Razprava trajala več kot 14 ur

Vizjak se je v DZ-ju 14 ur in pol branil pred očitki opozicije, ki jih je bilo veliko. Povod za interpelacijo je bila objava posnetkov Vizjakovih pogovorov s poslovnežem Bojanom Petanom. Predlagatelji interpelacije so dokazovali, da je s številnimi dejanji kršil ustavo in zakonodajo, očitali so mu tudi nekatere osebnostne lastnosti, ki se jim ne zdijo primerne za opravljanje javne funkcije.

Glavni očitek je bila afera, imenovana Glupi davki, ki sega v leto 2007, ko je Vizjak še kot minister za gospodarstvo nagovarjal Petana, naj ne izpelje ene od transakcij z delnicami Term Čatež, saj bo za to moral plačati davek.

Vizjak je zatrjeval, da ga nikoli, odkar je dejaven v politiki, niso vodili pohlep po denarju ali osebni interesi. Priznal je, da je razmišljal o odstopu, a se za to ni odločil. "Vztrajam, ker želim nekatere projekte dokončati," je dejal.

Poslanci Vizjakove stranke SDS so v razpravi izpostavljali opravljeno delo okoljskega ministrstva v mandatu aktualne vlade, med drugim na področju oskrbe z vodo, kanalizacijskih sistemov in zagotavljanja poplavne varnosti. Proti interpelaciji so glasovali le še navzoči poslanci SMC-ja.

Poslanci NSi-ja so menili, da je bila teža izrečenih besed v pogovoru s Petanom preresna za funkcijo ministra. In čeprav je Iva Dimic (NSi) dejala, da bo Vizjak težko še naprej kredibilno deloval v vladi, glasov za interpelacijo niso dali, pač pa so se glasovanja, tako kot poslanci DeSUS-a, vzdržali.

Kako je potekala razprava ob interpelaciji ministra za okolje Andreja Vizjaka?

Afera "glupi davki"

"Kdor se odloči svoje življenje posvetiti politiki, ve, da njegova glavna naloga ni služenje denarja, je dejala Angela Merkel, pri ministru Vizjaku pa gre ves čas prav za denar," je v uvodu v imenu predlagateljev interpelacije v parlamentu dejal Rudi Medved iz LMŠ-ja.

"Ko se minister Vizjak približa vodi, zadiši po referendumu, minister Vizjak ne razume, kaj je javni interes, razkritje njegovega famoznega dogovarjanja z Bojanom Petanom o obvladovanju Term Čatež je razgalilo njegovo domačijsko pojmovanje lastne vloge, ko je na oblasti, razgalilo pa je tudi način delovanja preteklih vlad Janeza Janše in sedanje vlade, v kateri sedi minister Vizjak," je nadaljeval Medved in dodal, da so to vlade, ki državo vidijo kot "svoj plen" in ki izkazujejo "neverjetno slo po obvladovanju vsega".

Medved je poudaril tudi Vizjakovo izjavo o "glupih davkih". "To je rekel minister, ki je prisegel, da bo spoštoval ustavni red, ravnal po svoji vesti in z vsemi močmi deloval za blaginjo Slovenije. In kaj je skrb za blaginjo Slovenijo? Plačevanje davkov brez dvoma," je sklenil in dodal, da je tedanji minister Vizjak "sredi vojne proti tajkunom tajkunu ponudil premirje". Zelo nazorno mu je po njegovih besedah tudi razložil, kako se izogniti plačilu davka. "Celo nagovarja ga, naj se izogne," je dodal.

Marijan Pojbič (SDS) je v ozadju interpelacije videl poskuse, da bi se Vizjaku onemogočilo delati. "Onemogočiti ga želite, ker dela in rešuje probleme, v zadnjih desetih letih se na tem področju ni naredilo praktično nič," je dejal ter naštel vrsto projektov in zakonov s področja okolja in prostora, izvedenih v mandatu te vlade. O aferi Glupi davki je Pojbič povedal, da je Vizjak poskusil zaščititi državno premoženje, kar mu žal mi uspelo. Vizjak na posnetku pogovora, ki je pred nekaj meseci prišel v javnost, Petana nagovarja k izogibanju plačila davka. Pojbič je dejal, da afera sega 14 let v preteklost, sprašuje pa se, zakaj je prišla v medije šele zdaj, štiri mesece pred volitvami.

Jožef Horvat (NSi) je sicer delo ministrstva za okolje in prostor v tem mandatu pohvalil. Glede posnetkov pogovora med Vizjakom in Petanom je opozoril, da so bili pridobljeni nezakonito, neupravičeno prisluškovanje in snemanje pa da je hudo kaznivo dejanje. Priznal je, da so v poslanski skupini v dilemi – se nagniti na stran predlagateljev interpelacije ali pa verjeti nezakonitim posnetkom? "A na koncu pri ljudeh štejejo dejanja," je povzel in napovedal, da bodo poslanci NSi-ja glasovali po svoji vesti.

"Nekateri privilegirani v naši državi lahko počnejo tako rekoč vse," je bil nezadovoljen Matjaž Nemec (SD). Primož Siter (Levica) pa je o Vizjaku dejal, da sta njegovo delo in mandat prepletena s korupcijo.

Tina Heferle (LMŠ) je opozorila, da je nagovarjanje k izogibanju plačilu davka, tudi če je le posredno, nedopustno. "Kako lahko kot minister zagovarjate interese države, če se na drugi strani strinjate, da se to isto državo finančno oškoduje," je vprašala. Vizjakova dejanja se ji zdijo vsaj moralno sporna in v nekih zrelih demokracijah bi se ji zdel to zadosten razlog za odstop.

Nataša Sukič (Levica) je Vizjaku očitala, da je dejavno sodeloval pri ustvarjanju tajkunov, s tem ko je v času prve vlade Janeza Janše kot minister za gospodarstvo sodeloval pri sprejetju zakonodaje, ki je to omogočila. "Petan je namreč tajkun," je dejala in dodala, da so se tajkuni potem polastili velikih kosov državnega gospodarstva oz. so tajkunizirali javna podjetja.

Monika Gregorčič (SMC) se je postavila v bran Vizjaku. Očita se mu, da ni bil dovolj okoljsko ozaveščen, da je izključeval strokovno javnost, dialog in da je sprejemal odločitve na škodo okolja, je dejala in izrazila mnenje, da so očitki paradoksalni. Minister želi namreč le narediti red, je pojasnila.

Robert Polnar, član poslanske skupine DeSUS-a, pa je posnetek pogovora med Vizjakom in Petanom primerjal s crkovino. Kot je poudaril, takratni minister za gospodarstvo in zdajšnji minister za okolje in prostor na njem izgovarja "razuzdanosti, popolnoma neprimerne njegovemu položaju".

Interpelacija je po mnenju Zmaga Jelinčiča Plemenitega (SNS) razkrila vso zmožnost "pravljičarstva" opozicije. Predlagateljem je očital, da želijo Vizjaka prikazati kot najbolj grozno in črno osebnost, ki bi jo lahko "vtaknili" v Grimmove pravljice.

Vse te interpelacije, o katerih razpravljamo v zadnjih mesecih, so postale šov, kot so dejali tudi nekateri predstavniki koalicije, pa je v imenu poslanske skupine nepovezanih poslancev (NeP) dejal Jurij Lep. "A pomemben je predvsem razlog, zakaj je tako. Pred dobrim letom se je namreč pokazalo, da dejstva in argumenti za odločanje koalicije nimajo prav nobene teže. V igri je pač preveč bonitet, da bi si koalicija s podporniki privoščila razpad še pred volitvami," je dodal.

Interpelacija sloni na 14 let starih nezakonitih prisluhih, je v zagovor povedal minister Vizjak. Foto: BoBo
Interpelacija sloni na 14 let starih nezakonitih prisluhih, je v zagovor povedal minister Vizjak. Foto: BoBo

Vizjak: Interpelacija je neutemeljena

"Interpelacijo v celoti zavračam kot neutemeljeno in osnovano na nezakonitih prisluhih in montaži le-teh, posnetih pred 14 leti. Vesel sem pa, ker je interpelacija priložnost, da pojasnim ozadje takratnega dogajanja, ko sem želel tajkunu Bojanu Petanu in njegovemu omrežju družb preprečiti, da izvede škodljiv prevzem Term Čatež in s tem pomembno oškoduje državno premoženje," je v svoj zagovor pred poslanci povedal minister za okolje Andrej Vizjak.

Predlagateljem interpelacije je pritrdil, da je res lobist. "Sem lobist države in državnega premoženja in vedno se bom zavzemal, da ne pride do oškodovanja in posledično do oškodovanja davkoplačevalcev," je povedal.

Pojasnil je, da je Petan škodljivo deloval v družbi, kjer ima država še danes delež, predvsem s pomočjo nekaterih akterjev države, med drugim vodstvom takratnega NLB-ja in Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Za nagrado Petan po Vizjakovih besedah še danes vodi oropano družbo za visoko plačilo in prek medijev v svoji lasti prodaja svojo resnico.

Vizjak: Tajkuna Petana sem odvračal od škodljivega posla

"Neverjetno je, kako se moram danes, ko je jasno, da je Petan oškodoval državno premoženje za več kot 100 milijonov evrov, ni plačal davka v višini pet milijonov evrov iz kapitalskega dobička in je v kazenskih postopkih, pri čemer se mu nič ne zgodi, sam zagovarjati za svoja prizadevanja, da ne pride do škodljivega prevzema Term Čatež, za zmontirano afero," je poudaril Vizjak in zagotovil, da ni "nikoli nikogar napeljeval k neplačilu davkov, da je le odvračal tajkuna Petana od škodljivega posla".

Vizjak je opozoril, da je bil način upravljanja kapitalskih naložb leta 2007 popolnoma drugačen kot danes, ministri in državni sekretarji so takrat sedeli v nadzornih svetih družb v državni lasti. "Takrat smo se vpletali, ker je bila to naša naloga," je poudaril in spomnil, da so takrat od države tudi vsi pričakovali, da rešuje Muro in druga nasedla podjetja. "To, da sem želel preprečiti oškodovane, pa je po vašem mnenju nedopustno spletanje," je na očitke opozicije o domnevno nezakonitem delovanju odvrnil Vizjak.

Minister je pred poslanci podrobno pojasnil postopek prevzema Term Čatež, ki je bil škodljiv, kar po njegovih besedah dokazujejo tudi številke. Prihodki Term Čatež so se po prevzemu leta 2007 znižali z 41 milijonov evrov, na 29 milijonov evrov v 2019, denarni tok z 12,7 milijona evrov na 7,3 milijona evrov, finančni dolg je narasel s 35 milijonov evrov na 44 milijonov evrov, pri čemer je bil del premoženja prodan, naložb je danes dvakrat manj, tržna vrednost delnice več kot desetkrat nižja, razmerje med neto finančnim dolgom in EBITDA-jem pa je bilo leta 2019 pri šest, v 2020 pa že pri 10, je naštel finančne kazalce.

"To so številke, s katerimi utemeljujem, da je bilo takratno delovanje Petana škodljivo za podjetje in za zaposlene v podjetju, ki prejemajo mizerne plače," je poudaril in podal primerjavo s Termami Olimia, ki so podoben gospodarski subjekt. Terme Olimia, ki jih je nekdaj vodil zdajšnji gospodarski minister Zdravko Počivalšek, so medtem po Vizjakovih besedah prihodke s 14,5 milijona evrov v 2007 v letu 2019 povečale na 25,5 milijona evrov, čisti dobiček se je okrepil z enega na tri milijone evrov v 2019. "Terme Olimia so tako uspešno podjetje, na drugi strani pa je tajkun Petan, ki ga posredno, z interpelacijo ščiti opozicija," je poudaril.

Vizjak zavrnil očitke glede nakupa delnic Petrola

Vizjak je levji delež odgovora na interpelacijo namenil glavnemu očitku opozicije, odgovoril pa je tudi na nekatere druge očitke. Na očitek opozicije glede nakupa delnic Petrola je Vizjak odgovoril, da sta postopek zoper njega ustavila tako protikorupcijska komisija kot ATVP, je pa še zatrdil, da delnic ni kupil tik pred deregulacijo cen naftnih derivatov, in dodal, da si ni nikoli mislil, da bi se moral kdor koli zagovarjati zato, ker kupuje delnice slovenske družbe na transparenten način.

Zakon o vodah, ki je bil poražen na referendumu, je bil dober, je v zagovoru zatrdil Vizjak. Foto: BoBo
Zakon o vodah, ki je bil poražen na referendumu, je bil dober, je v zagovoru zatrdil Vizjak. Foto: BoBo

Vizjak: Zakon o vodah je bil dober

Dotaknil se je tudi novele zakona o vodah, ki je padla na julijskem referendumu. Po Vizjakovem prepričanju je bil zakon koristen in dober, žal pa so se ga, kot je poudaril, prijeli neutemeljeni očitki, ki niso imeli nobene zveze z zakonom. Vizjak je sicer še poudaril, da se je novela bistveno spreminjala v DZ-ju, za kar pa on ne more nositi odgovornosti, saj gre za drugo vejo oblasti.

Vizjak sicer tudi meni, da je bistvo interpelacije predlagan zakon o varstvu okolja, ki predvideva spremembe ureditve ravnanja z odpadki in je v parlamentarnem postopku. "Sprememba sistema, ki ga tlakuje nov zakon, gotovo ni pogodu družbam za ravnanje z odpadki. Predlagatelji interpelacije, na kateri strani ste – na strani kapitala ali javnega interesa?" je vprašal.

Predlagatelji NSi-ju: Vzdržan glas je glas za Vizjaka

Ob razpravi o interpelaciji okoljskega ministra Vizjaka je pozornost v parlamentu usmerjena tudi v koalicijsko stranko NSi, kjer so večkrat ponovili, da minister ne uživa njihove podpore, a se o glasovanju niso opredelili. "Da ne bo dileme – vzdržan glas je glas za ministra Vizjaka," so pred glasovanjem poudarili predlagatelji interpelacije.

"Iz medijev je razbrati, da interpelacija ne uživa le podpore opozicije, ampak tudi koalicijske stranke, ki pa zaradi lastnega položaja verjetno ne bo naredila ničesar, da trenutna vlada pade. Pričakovano. Pričakovano smo ujetniki trenutnih ministrov, saj predsednik vlade nima večine v DZ-ju in tako tudi ne možnosti za izvolitev novega ministra," je v predstavitvi poslanskih stališč do Vizjakove interpelacije poudarila Maša Kociper (SAB).

V Levici so menili, da bi moral Vizjakov ministrski stolček "v vsaki normalni demokratični državi odplakniti že hudournik julijskega referenduma o noveli zakona o vodah, ko je ljudstvo z zgodovinskim 'ne' zaustavilo njegov do kapitala prijazen in okolju škodljiv zakon o vodah". Današnje glasovanje je bilo sicer po besedah poslanke Levice Nataše Sukič ura resnice. "Videli bomo, ali se bo festival sprenevedanja strank koalicije nadaljeval ali pa bo Tonin (predsednik NSi-ja Matej Tonin, op. a.) vendarle uresničil napovedi in NSi Vizjaka ne bo podprl. Bodo glasovali za njegovo razrešitev ali bo bojda sredinski NSi z vzdržanimi glasovi še enkrat več pokazal sredinca v posmeh vsem nam, ki si želimo državo brez korupcije, državo, v kateri bodo ministri z integriteto in digniteto pošteno, transparentno in zakonito opravljali delo v dobro javnega interesa?" je Sukič prst uperila v NSi.

Da Vizjak ne uživa njihove podpore, je dejala Iva Dimic iz NSi-ja. "Besede ministra Vizjaka, ki so bile nezakonito posnete v zasebnem pogovoru, so neprimerne in najmanj nedostojne za funkcijo, ki jo zaseda," je dejala in izrazila prepričanje, da bo Vizjak težko še naprej verodostojno deloval v vladi. "Leto, ki prihaja, bo prineslo številne izzive in veliko odgovornost do naših sodržavljanov. Da bomo uspešno prekrmarili mimo populističnega petja siren, za katero nekateri pravijo, da je 'kul', in pripeljali uspešno zgodbo mimo vseh čeri, v katere nas to kul petje mamljivo vabi, potrebujemo osredotočenost na to, kaj je dobro za državo in njene državljane," je še povedala.

Predlagatelji interpelacije: Vizjak je deloval v škodo države

Kaj so še povedali poslanci?

Boris Doblekar (SDS) je interpelacijo označil za še eno od sag v DZ za zapravljanje časa v obdobju največje zdravstvene krize zgolj za namen političnega boja in žalosti zaradi izgube oblasti po metu puške v koruzo. Poudaril je, da očitki vlagateljev nimajo osnove na resničnih dejstvih in konkretnih podatkih. "Treba je povedati tudi to, da je Slovenija edina država v EU-ju, kjer opozicija ne sodeluje s koalicijo pri reševanju zdravstvene krize, ampak se raje ukvarja z interpelacijami, napadi in tako naprej," je dejal Doblekar in poudaril, da bo račun koaliciji KUL izstavljen 24. aprila "in bo zelo drag".

Nataša Sukič (Levica) je med drugim poudarila, da je v sosednji Avstriji premier odstopil zaradi manjše stvari kot bremeni Vizjaka. "Ampak to so standardi, ki jih postavlja SDS. Tudi sam se veselim izstavitve računa 24. aprila na državnozborskih volitvah, ker državljani pa vendarle niso tako neumni," je poudarila.

"Seveda gre za politični boj. Saj je interpelacija vendarle politično orodje opozicije za rušenje ministra," je Doblekarju odgovoril Rudi Medved (LMŠ). "Vi ste znali, ko ste bili v opoziciji, povedati, da je naloga opozicije rušenje vlade. Zakaj bi se nenehno čudili interpelacijam, ki so nekaj popolnoma naravnega v razmerah, v kakršnih smo zaradi načina, na kakršnega vlada ta koalicija premierja Janeza Janše," je dejal.

Edvard Paulič (LMŠ) se je v razpravi med drugim odzval na Vizjakove besede iz odgovora na interpelacijo, češ da je neverjetno, da se mora sam zagovarjati v DZ-ju za prizadevanja, da ne pride do škodljivega prevzema Term Čatež, medtem ko se predsedniku uprave DZS-ja Bojanu Petanu ne zgodi nič. "Tu je treba poznati razmejitev med kazensko in politično odgovornostjo. Vi ste tu zaradi slednje, Petan pa, kot vem, je v drugih postopkih," je dejal Paulič.

"Spomnil bi vas, da ste vi na interpelaciji, ne Petan. Če se je kriminalno vedel, kot vi pravite, to ni naša stvar, niti ni stvar interpelacije, s tem naj se ukvarjajo organi pregona," se je strinjal Marko Bandelli (SAB).

41-milijonska ponudba Petana iz leta 2007

Portal Necenzurirano je objavil dokument iz obdobja prve Janševe vlade leta 2007 z zavezujočo ponudbo za nakup državnega deleža v Termah Čatež, ki jo je oddal prav Bojan Petan, takratni predsednik uprave DZS-ja, s katerim se je na posnetku iz afere "glupi davki" o skupnem upravljanju Term Čatež dogovarjal minister Vizjak.

Petan je državni Kapitalski družbi (KD) za delež ponudil več kot 41 milijonov evrov, kar je bilo več, kot je bil kadar koli vreden na Ljubljanski borzi, a je bil zavrnjen. Petan je nato našel drugo pot do prevzema term, država pa je ostala v lastništvu družbe in njen delež je danes vreden manj kot pet milijonov evrov, torej 36 milijonov manj, kot bi lahko leta 2007 dobili od Petana.

To po navedbi portala necenzurirano dodatno osvetljuje ozadje pogovorov, v katerih je Vizjak Petanu v zameno za dogovor o skupnem upravljanju Term Čatež obljubljal pomoč pri njihovem poskusu nakupa sosednjih Term Olimia, ki jih je takrat vodil Zdravko Počivalšek.

Dokument iz leta 2007 naj bi dokazoval, da Vizjak ni ščitil državnih interesov

Sukič je v razpravi opozorila tudi na dokument, ki ga je objavil portal Necenzurirano in ki naj bi dokazoval, da Vizjak leta 2007 ni ščitil državnih interesov. "Dokumentacija kaže na to, da je Vizjak v času prve vlade Janeza Janše, ko je bil minister za gospodarstvo, državo oškodoval za najmanj 36 milijonov evrov," je poudarila.

Predsednik uprave DZS-ja Petan je, kot navaja Necenzurirano, državni Kapitalski družbi za njen delež v Termah Čatež ponujal več kot 41 milijonov evrov, kar je bilo več, kot je bil te delež kadar koli vreden na Ljubljanski borzi, a sta ga država oz. Vizjak zavrnila. Petan je zato našel drugo pot do prevzema Term Čatež, delež države v podjetju pa je danes vreden manj kot pet milijonov evrov, torej 36 milijonov evrov manj od Petanove ponudbe.

Vizjak: Necenzurirano objavlja neumnosti

"Necenzurirano v zadnjih dveh dneh objavlja neumnost za neumnostjo," je navedbe odločno zavrnil Vizjak. Dokument je portal, kot je poudaril Vizjak, "glej ga zlomka", objavil točno na dan interpelacije. "V tem dokumentu ni omenjeno ne Vizjaka, ne podpisa Vizjaka, ne Vizjak je poslal, ni ne Vizjak je prejel, ampak to je ponudba DZS-ja družbi Kad, da bi kupil deleže v Termah Čadež," je poudaril.

Petanovo ponudbo je sicer označil za naravnost noro in dejal, da nima povezave z realnostjo. "Kdor koli zna računati, ve, da je to še ena izmed rabot Bojana Petana, ki mu nihče ne verjame. Je slepilni manever, ampak je tudi nerealistično izvedljiva. Vi meni hočete povedati, da je ta ponudba resna, da bi podjetje s 50 milijoni prometa, ki ima približno 40 milijonov evrov stroškov, dalo ponudbo, da bodo kupili delnice Term Čadež za 40 milijonov evrov? To ta ponudba govori," je bil jasen.

Vizjak je ponovil, da glede tega, kar je delal pred 14 leti, nima slabe vesti. "Slabo vest imam samo zaradi trde brežiške govorice, ki je bila mestoma neprimerna, za kar sem se že nekajkrat opravičil, nikakor in nikoli pa nisem nikomur govoril, da je plačevanje davkov glupo," je še enkrat dejal Vizjak.

Interpelacijo minister Vizjak vidi predvsem kot priložnost, da pojasni ozadje dogajanja leta 2007, ko je nastal sporni posnetek pogovora s podjetnikom Bojanom Petanom. Foto: BoBo
Interpelacijo minister Vizjak vidi predvsem kot priložnost, da pojasni ozadje dogajanja leta 2007, ko je nastal sporni posnetek pogovora s podjetnikom Bojanom Petanom. Foto: BoBo

Vlagatelji niso imeli zagotovljenih dovolj glasov

Za razpravo je v državnem zboru je bilo namenjenih 16 ur, izglasovanje interpelacije pa je bilo malo verjetno, saj LMŠ, SD, Levica, SAB in poslanska skupina nepovezanih poslancev (NeP) niso imeli potrebnih 46 glasov. "Koalicijska pogodba sedanje in vseh koalicij je takšna, da se načeloma interpelacij ne podpira. Če pa dodamo k temu politične brodolomce in oportuniste tega mandata, je pa zagotovo, da bosta ministra (Vizjak in Hojs, op. a.) ostala. Ker kot vemo, v tej vladi nihče ne prevzema odgovornosti," je dejal predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec.

Sorodna novica Vizjak o ozadju pogovora s Petanom: Posnetek je pristen. Petan: Laž ima vedno kratke noge.

Kot so v delu opozicije pojasnili ob vložitvi interpelacije, so o tej potezi sicer razmišljali že, ko je poleti na referendumu padla v vodo novela zakona o vodah, kaplja čez rob pa so bili oktobra razkriti posnetki pogovorov ministra Andreja Vizjaka s podjetnikom Bojanom Petanom. Opozicija Vizjaku očita domnevno nezakonito in netransparentno delovanje v škodo države s tem, ko naj bi leta 2007 prvemu možu DZS-ja Petanu v vlogi tedanjega ministra za gospodarstvo v vojni za prevlado v Termah Čatež odsvetoval odkup in umik lastnih delnic term, saj bi to med drugim pomenilo plačilo davka, in mu predlagal drugačen način za pridobitev vpliva, v zameno za upoštevanje nasveta pa mu je obljubljal kooperativnost države v nadzornem svetu.

Po objavi posnetkov je minister za obrambo in predsednik koalicijskega NSi-ja Matej Tonin dejal, da "Andrej Vizjak ne uživa več podpore Nove Slovenije". Ob tem je namignil, da pričakuje Vizjakov odstop. "Gospod Tonin je pač minister v vladi, ima pravico do nekega svojega mnenja, v parlamentu pa odločajo poslanci, ne minister Tonin," je stališče obrambnega ministra komentiral vodja poslanske skupine SDS-a Daniel Krivec. "Kar se tiče zadev, ki se mu (Vizjaku, op. a.) očitajo v interpelaciji, menimo, da so brezpredmetne," je dejal Krivec.