Če bi bile volitve preteklo nedeljo, bi na njih zmagal SDS s 13 odstotki podpore, je razkrila anketa Dela. Foto: BoBo
Če bi bile volitve preteklo nedeljo, bi na njih zmagal SDS s 13 odstotki podpore, je razkrila anketa Dela. Foto: BoBo

SD in SMC sta si po navedbah Dela po precejšnjih padcih bistveno opomogla, še najbolj SMC, ki je sredi poletja že nevarno drsel proti dnu. Precej boljše izide dosega tudi NSi s 6,6-odstotno podporo, na tej ravni je še Združena levica.

Z nižjo, 2,7-odstotno podporo sledita zunajparlamentarni stranki SLS in SNS ter DeSUS z 2,7-odstotno podporo. ZaAB pa ohranja minimalno oziroma komaj zaznavno podporo (0,4 odstotka). Nobene stranke ne bi volilo 11,1 odstotka sodelujočih, 17,2 odstotka jih ni vedelo, katero stranko bi volili, volitev pa se ne bi udeležilo 13 odstotkov vprašanih.

V aktualni raziskavi so tudi prvič merili podporo novim političnim strankam ali gibanjem, ki jih poosebljata Franc Kangler in Aleš Primc. Nova ljudska stranka ima neznatno podporo, nekoliko višjo ima potencialna stranka Aleša Primca, okoli odstotne točke.

Podpora vladi je ta mesec na podobni ravni kot pred mesecem dni, tako da se je srednja ocena vlade stabilizirala pri okoli 2,45. DZ ima srednjo oceno 2,39.

Pahor ostaja na vrhu
Na lestvici priljubljenosti politikov ni bistvenih sprememb. Na vrhu se utrjuje Borut Pahor pred Violeto Bulc in Tanjo Fajon. Trojka v tem vrstnem redu vztraja že daljši čas, položaji pod njimi pa se spreminjajo od meritve do meritve.

Miro Cerar se je preselil na drugo polovico lestvice, še bolj pa nazaduje Dušan Mramor, ki se je umaknil iz politike. Največjo rast je doživel Matej Tonin in se po priljubljenosti povsem približal Ljudmili Novak. V tokratnem barometru se Karlu Erjavcu vrnitev na lestvico ni posrečila in jo mora zapustiti v družbi Janeza Janše. Prihodnjič se bosta nanjo poskušali vrniti Alenka Bratušek in Eva Irgl.

Telefonsko anketo je med 5. in 8. septembrom za uredništvo Dela naredil oddelek za tržne raziskave Delo Stik na vzorcu 1.005 odraslih državljanov.