Stranka modernega centra je na zadnji anketi Dela dosegla najvišji skok pri vprašanju, katero stranko bi volili. Foto: BoBo
Stranka modernega centra je na zadnji anketi Dela dosegla najvišji skok pri vprašanju, katero stranko bi volili. Foto: BoBo

SMC se je tako prebil s petega na drugo mesto v anketi Dela. Koalicijski SD je tokrat padel z drugega na tretje mesto. Rahel padec podpore je imel tudi ZL, ki je na četrtem mestu. Za 1,4 odstotka pa je podpora padla tudi NSi-ju, ki ostaja na petem mestu. DeSUS je svoj izid rahlo izboljšal, a ostaja na šestem mestu.

Največji delež anketirancev ne bi svojega glasu namenil nikomur. Dobrih 28 odstotkov ne ve, koga bi volili, 17 odstotkov anketirancev ne bi šlo na volitve, 15 pa jih ne bi glasovalo za nobeno stranko.

Slaba ocena vladi
Vlada si je v tem mesecu prislužila oceno 2,46. Njeno delo kot pozitivno ali zelo pozitivno vidi manj kot 15 odstotkov vprašanih, skoraj 45 pa ga ocenjuje kot negativno ali zelo negativno. Poslance so vprašani ocenili z oceno 2,34, kar je nekoliko več kot prejšnji mesec, pri tem pa le desetina vprašanih delo poslancev ocenjuje kot pozitivno oziroma zelo pozitivno.

Na lestvici priljubljenosti se je na prvo mesto uvrstil predsednik republike Borut Pahor. Na drugem mestu je evropska komisarka Violeta Bulc, sledi evropska poslanka Tanja Fajon. Za njo so se uvrstili predsednik SD-ja in minister za kmetijstvo Dejan Židan, predsednik DZ-ja Milan Brglez, minister za pravosodje Goran Klemenčič, evropski poslanec Lojze Peterle, poslanca ZL-ja Violeta Tomič in Luka Mesec ter premier Miro Cerar. Prejšnji mesec se je sicer najbolj zvišala ocena nekdanjemu finančnemu ministru Dušanu Mramorju.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anektiranje je potekalo med 26. julijem in 2. avgustom na reprezentativnem vzorcu 600 odraslih državljanov. Anketo je opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.