Podatki raziskave kažejo, da bo večina Slovencev letos poleti svoj dopust preživela na Hrvaškem ali v Sloveniji, glavnina pa se bo na dopust podala v drugi polovici julija ali v začetku avgusta. Foto: EPA
Podatki raziskave kažejo, da bo večina Slovencev letos poleti svoj dopust preživela na Hrvaškem ali v Sloveniji, glavnina pa se bo na dopust podala v drugi polovici julija ali v začetku avgusta. Foto: EPA

Dobri polovici (52,2 odstotka) tistih, ki bodo odšli na dopust, je vseeno, če jih med volitvami zaradi dopusta ne bo doma. Slaba tretjina (31,9 odstotka) bi se udeležila predčasnih volitev, slaba desetina (8,5 odstotka) pa je pripravljena svoj termin dopusta zaradi volitev prilagoditi, je še pokazala raziskava Interstata.

Največ dopustnikov v drugi polovici julija
Glede na načrtovane termine dopustov, ugotavljajo, da naj bi junija dopustovalo manj kot 15 odstotkov vseh, ki načrtujejo dopust, julija dobrih 40 odstotkov, avgusta pa nekaj več kot 30 odstotkov. Največ anketiranih načrtuje svoj dopust v drugi polovici julija (29,7 odstotka) ali v prvi polovici avgusta (20,0 odstotkov).

Raziskava nima naročnika
V raziskavi je sodelovalo 531 polnoletnih anketirancev, izvedena pa je bila med 22. majem in prvim junijem. Agencija Interstat deluje od leta 2008, nastala je iz raziskovalnega oddelka agencije SPEM Božidarja Novaka. Po besedah direktorja Marka Divjaka raziskava nima naročnika oziroma so jo naredili na lastne stroške, ker so želeli preveriti aktualno tematiko. Celotno raziskavo, katere vzorec je približen strukturi populacije, lahko preberete tukaj.

Četrtina Slovencev ne gre na dopust
Na vprašanje, kje bodo letos poleti preživeli svoj poletni dopust, je skoraj četrtina (23,4 odstotka) anketiranih odgovorila, da letos ne gredo na dopust, ker si ga ne morejo privoščiti. Skoraj 40 odstotkov (39,1 odstotka) bo svoj dopust preživelo na hrvaški obali, dobra desetina na slovenski obali (11,6 odstotka) ali drugje v Sloveniji (12,9 odstotka). Drugi bodo odpotovali v drugo tujo državo (15,8 odstotka) ali se za kraj preživljanja letošnjega dopusta še niso odločili (14,8 odstotka).

Večina bo zapravila 500 evrov na osebo
Več kot polovica (52,6 odstotka) anketiranih namerava za dopust nameniti do 500 evrov na osebo, nekaj manj kot 30 odstotkov (27,7 odstotka) pa med 500 in 1000 evri na osebo. Preostali bodo porabili več od tega (9,3 odstotka), ali pa izdatkov za dopust še niso natančneje predvideli (9,3 odstotka).