Na vrhu po javnomnenjski podpori ostaja SDS, sledijo mu SD, LMŠ, Levica. Parlamentarni prag bi presegel še NSi. Skoraj 20 odstotkov vprašanih ne ve, koga bi volilo. Foto: BoBo
Na vrhu po javnomnenjski podpori ostaja SDS, sledijo mu SD, LMŠ, Levica. Parlamentarni prag bi presegel še NSi. Skoraj 20 odstotkov vprašanih ne ve, koga bi volilo. Foto: BoBo

Če bi bile parlamentarne volitve jutri, bi največ podpore med strankami s 17,3 odstotka prejel SDS, kar je enako kot prejšnji mesec. S 43,5 na 48 odstotkov pa se je povečal delež vprašanih, ki SDS-a zagotovo ne bi volili. Drugo mesto bi zasedla stranka SD, za katero bi glasovalo 10,8 odstotka anketiranih, kar je za približno poldrugo odstotno točko manj kot v maju. Sledi ji LMŠ, ki bi prejel 9,7 odstotka glasov, kar je za dobri dve in pol odstotni točki več kot prejšnji mesec. Višjo podporo ima glede na anketo tudi Levica, ki bi se s 8,6 odstotka podpore uvrstila na četrto mesto.

Sledijo NSi, za katero bi glasovalo 3,5 odstotka vprašanih, kar je za odstotno točko manj kot maja. DeSUS-u bi glas namenilo 2,7 odstotka vprašanih, SAB-u pa 2,3 odstotka. Podpora SMC-ju se je v zadnjem mesecu prepolovila, volilo bi jo 0,5 odstotka vprašanih. Prepolovila se je tudi podpora SLS-u, ki bi jo na volitvah obkrožilo 1,6 odstotka anketiranih.

Stranke vladne koalicije SDS, NSi in SMC bi po tokratni mnenjski anketi dobile 21,4 odstotka glasov, opozicijske SD, LMŠ, Levica in SAB pa deset odstotnih točk več, torej 31,4 odstotka. Za dober odstotek (z 18,3 odstotka na 19,6 odstotka) pa se je zvišal delež tistih, ki ne vedo, koga bi na parlamentarnih volitvah volili.

Krivulja srednje ocene dela vlade se je medtem že drugi mesec nekoliko dvignila, z 2,43 na 2,47. Med vprašanimi pa še vedno več kot polovica delo izvršilne veje oblasti ocenjuje negativno ali zelo negativno. Delež tistih, ki se jim zdi delo vlade srednje dobro, znaša 21,5 odstotka, delo vlade pa pozitivno ali zelo pozitivno ocenjuje 23,1 odstotkov sodelujočih.

Na lestvici priljubljenosti politikov že četrti mesec vodi minister za zdravje Janez Poklukar, sledi mu predsednik republike Borut Pahor. Na tretjem mestu je tudi po dveh poskusih menjave predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Sledita mu minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in minister za delo Janez Cigler Kralj, ki je v zadnjem mesecu padel za dve mesti.

Na lestvici sta se povzpela predsednica SD-ja Tanja Fajon in predsednik LMŠ Marjan Šarec. Na zadnjem mestu ostaja minister za kulturo Vasko Simoniti, notranjega ministra Aleša Hojsa, s katerim sta si maja delila zadnje mesto, pa so sodelujoči v anketi tokat ocenili nekoliko bolje in se je uvrstil na predzadnje mesto lestvice.

Raziskavo je za uredništvo Dela izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 7. in 10. junijem na reprezentativnem vzorcu 710 prebivalcev Slovenije.

Anketa: Na prvem mestu SDS, sledita SD in LMŠ