Prvi vladni podkast – pogovor z ministroma Tanjo Fajon in Marjanom Šarcem. Foto: gov.si
Prvi vladni podkast – pogovor z ministroma Tanjo Fajon in Marjanom Šarcem. Foto: gov.si

Ustvariti podkast je preprosto. Ne stane skoraj nič. Imeti je treba pametni telefon, mogoče dve kameri, in že si podkaster, je v oddaji Ob osmih dejal soustanovitelj prvega političnega podkasta Antiša Korljan. "To, čemur smo priča zdaj, da ima tudi vlada svoj podkast, pa je v prvi vrsti, si upam trditi, orodje politične oziroma vladne propagande. Naslovniki, to smo mi vsi, najširša javnost, se moramo zavedati velike razlike v tem, kar dobimo od ustvarjalcev resnih podkastov, tudi na Radiu Slovenija in drugje, na eni strani, na drugi strani pa tem, kar dobivamo od politike." Vlada nam v podkastu ponuja to, kar dobimo v svoje nabiralnike v obliki trgovskih letakov, je jasen Korljan.

Danes je medij lahko pravzaprav vsak, je v oddaji Ob osmih dejal antropolog Dan Podjed. In to so izkoristili številni, tudi politiki. "Živimo v družbi spektakla, ko je treba pokazati in videti vse, vedno je treba biti navzoč. Tisti, ki niso vidni, so hitro spregledani." Podjed temu pripisuje poplavo podkastov, tudi političnih. Kakšna bo prihodnost vladnega podkasta, ne more napovedati. Se mu pa zdi poveden naslov GOVSI "Gol in bos si, bi bilo morda še bolje," pravi Podjed.

Antiša Korljan in Dan Podjed. Foto: Radio Slovenija
Antiša Korljan in Dan Podjed. Foto: Radio Slovenija

To ni novinarstvo

Dan Podjed pravi, da se v podkastih vse bolj prepletata vlogi novinarstva in politike. "Novinarji vse pogosteje postajajo politiki. Tudi aktualna predsednica Nataša Pirc Musar je bila novinarka in voditeljica, zdaj je političarka. Nekdanji predsednik Borut Pahor pa postaja novinar, spraševalec." Oboji postajajo vplivneži. To se ta trenutek prepleta. "Pravzaprav si v tem času ne predstavljam politika, ki ne bi imel podkasta ali svoje spletne strani, ki ne bi bil navzoč na omrežjih."

Antiša Korljan pa se ne strinja, da so vsi novinarji. "Moram stopiti v bran temu plemenitemu poklicu. Jaz ne bi rekel, da so ti, ki ustvarjajo vsebine na podkastih, novinarji. Takšno enačenje je napačno. Rekel bi jim ustvarjalci vsebin. Naj to tudi ostanejo in naj se nimajo za novinarje."

Novinarji so vendarle nadzorniki oblasti, pri podkastu pa je komunikacija povsem enosmerna, opozarja Korljan. "Eden od močnejših argumentov za to, da gre politika v ustvarjanje podkasta, je nadzor nad tem, kaj gre v javnost. Ta je popoln. Ni podvprašanj, ni opozarjanja na morebitne nedoslednosti glede tega, kar je povedal sogovornik. Gre za to, da politik pride nekaj sporočit, njegov propagandni uslužbenec pa sedi nasproti in ga sprašuje."

Izogibajo se stikom z mediji, ki so nenadzorovani

Nadaljuje se trend, ki se je začel v času epidemije covida, ko je vse potekalo na daljavo, pravi Dan Podjed, ki temu reče brezstično življenje. "Novice se ustvarjajo na omrežjih in pogosto gre za neke psevdodogodke. Nekdo nekaj objavi na X, in je to že samo po sebi novica. Zanimivo je, kako hitro mediji padejo na to finto in pograbijo takšno novico."

Antiša Korljan pa pripoveduje, da novinarji danes sogovornika skoraj ne morejo več dobiti na telefon. Vsi morajo komunicirati po elektronski pošti. "Zadnjih 15, morda celo 20 let smo priče izogibanju ljudi na položajih stikom z mediji, ki so nenadzorovani. V smislu, da ne morejo vnaprej predvideti, kaj jih bo vprašal spraševalec. S podkasti pa ta enosmerna informacija, ta nadzor nad tem, kaj bo šlo v javnost, dobiva še dodaten pospešek." Dan Podjed se ob tem sprašuje, kdaj bodo politiki začeli snemati resničnostne šove.

Več v tokratni epizodi oddaje Ob osmih. Naročite se na podkast.

Antiša Korljan in Dan Podjed: Vladni podkast je navadna politična propaganda
Podkasti ministrov in predsednikov
Podkasti v politiki