Foto: Reuters
Foto: Reuters

Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) je izvedla nenapovedane preiskave v podjetjih Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92 prejšnji četrtek na podlagi odredbe ljubljanskega okrožnega sodišča zaradi utemeljenega suma, da so sklenila prepovedan omejevalni sporazum.

Preiskana podjetja naj bi se dogovorila glede cen osebnih računalnikov v postopkih oddaje javnih naročil in si pri tem razdelila naročila ter po tem tudi usklajeno ravnala pri oddaji ponudb v teh postopkih, zlasti v primeru javnega naročila ministrstva za digitalno preobrazbo, so pojasnili v AVK-ju.

Podjetja naj bi se dogovarjala oziroma usklajeno ravnala glede določanja prodajnih cen osebnih računalnikov, glede oddaje prikrojenih ponudb v postopkih javnega naročanja osebnih računalnikov za potrebe javnih naročnikov in glede delitve trga prodaje osebnih računalnikov javnim naročnikom na območju Slovenije. To lahko po navedbah AVK-ja predstavlja omejevalni sporazum in usklajeno ravnanje med podjetji, katerega cilj je preprečevati, omejevati ali izkrivljati konkurenco na ozemlju Slovenije in na znatnem delu notranjega trga EU-ja, ter bi lahko prizadelo trgovino med državami EU-ja.

Na voljo je več preiskovalnih instrumentov

Kot so pojasnili v agenciji, imajo v preiskovalnem postopku na voljo več preiskovalnih instrumentov, pri čemer je poleg zahteve za posredovanje podatkov in zbiranja informacij najpomembnejša prav preiskava, ki tako predstavlja glavno orodje za odkrivanje dokazov, povezanih s kršitvami konkurenčnega prava.

"Dejstvo, da je bila preiskava izvedena, ne prejudicira kršitve zakona o preprečevanju omejevanja konkurence ali pogodbe o delovanju Evropske unije, niti ne izida samega postopka oziroma njegove uvedbe," so poudarili.

Država je za računalnike namenila šest milijonov evrov

Omenjena četverica podjetij je bila uspešna na lani objavljenem razpisu ministrstva za digitalno preobrazbo za nakup 13.000 prenosnih računalnikov v skupni vrednosti šest milijonov evrov. Razpis je naletel na številne očitke o nepravilnostih in je bil tudi eden glavnih razlogov za marčno interpelacijo ministrice Emilije Stojmenove Duh, ki jo je sicer uspešno prestala.

"Ministrstvo zaupa v postopke, ki jih vodi Agencija za varstvo konkurence, preiskava pa z ministrstvom in delom ministrstva ni povezana in ne vpliva na postopek razdelitve prenosnih računalnikov," so v odzivu zapisali na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Rok za oddajo vlog za dodelitev računalniške opreme začne teči 22. aprila

Glavnina računalnikov je še vedno v skladišču v Logatcu. Kot je za Radio Slovenija poročal Robert Škrjanc, za hrambo plačujejo 2500 evrov mesečno. So pa na ministrstvu ob tem spomnili, da je Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS nedavno objavil javni poziv za dodelitev računalniške opreme v izposojo v letošnjem letu. Nanaša se na 10.000 prenosnih računalnikov iz omenjenega razpisa. Okoli 3000 računalnikov so prejeli upravičene šole in zavodi, katerih ustanoviteljica je država, nekaj pa so jih razdelili občinam, prizadetim v poplavah in plazovih.

Rok za oddajo vlog začne teči v ponedeljek, 22. aprila, in traja do razdelitve razpoložljive računalniške opreme, vendar najdlje do 22. junija. Poudarjajo, naj upravičenci vlogo čim prej oddajo, saj bo tudi tu veljalo načelo "prvi pride prvi melje."