SVIZ vladi predlaga, da glede na aktualno epidemiološko sliko najprej sploh odloči, kako bo z odprtjem osnovnih šol, nato pa sprejme ustrezne pravne podlage in vse potrebno za ustrezno opravljanje hitrih testov pri učiteljih. Foto: Reuters
SVIZ vladi predlaga, da glede na aktualno epidemiološko sliko najprej sploh odloči, kako bo z odprtjem osnovnih šol, nato pa sprejme ustrezne pravne podlage in vse potrebno za ustrezno opravljanje hitrih testov pri učiteljih. Foto: Reuters

"Način, na katerega je vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin učiteljstvo v soboto popoldne na praznični dan samostojnosti in enotnosti nagnal na testiranje, je nedopusten, žaljiv in oblastniško aroganten. Predstavnik vlade je vzgojiteljem in učiteljem zažugal, da se morajo 2. in 3. januarja, na dela prosta dneva, testirati, sicer v ponedeljek, 4. januarja, ne bodo smeli priti na delovno mesto v vrtec ali učiti v šoli," so v javnem pismu zapisali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ).

Sorodna novica Pogoji za vrnitev v šole: dobra epidemiološka slika, zaščitni ukrepi, hitri testi

Na SVIZ-u ob tem opozarjajo, da ministrica za izobraževanje Simona Kustec že dva tedna po vseh medijih napoveduje, kako se bo ob idealnih razmerah pouk za prvo triado v šolah obnovil 4. januarja, šolskemu sindikatu, ki je reprezentativni predstavnik interesov več kot 70 odstotkov vseh zaposlenih v vrtcih in šolah, pa tega doslej ni omenila niti z besedo. Sindikat ob tem tudi ni bil vključen v razprave o tem, kako naj bi bila videti vrnitev v vrtce in šole.

Tudi glede vprašanja omenjenih testiranj je SVIZ seznanjen zgolj iz izjav vladnega govorca, čeprav je sindikat v preteklih mesecih večkrat predlagal razpravo tudi o teh vprašanjih in se zavzel za prioritetno (a prostovoljno) cepljenje zaposlenih v izobraževanju. "SVIZ se sprašuje, ali obstaja pravna podlaga, da se učiteljstvu preprosto ukaže, da mora iti v prostem času na testiranje?! Kam? Na točke, kjer se opravlja množično testiranje? Bodo čakali v vrstah? Bodo dobili povrnjene potne stroške? Je to del njihovih delovnih obveznosti? So to nadure na dela prost dan oziroma v nedeljo? Kaj se bo zgodilo s tistimi, ki se jim ne bo uspelo ali se ne bodo želeli testirati? Jih bo oblast zaprla? Bodo izgubili službo," so ob tem ogorčeni v sindikatu, kjer opozarjajo, da je "avtoritarno ukazovanje preseglo vsako mejo".

Sorodna novica Kot kaže, prihodnji teden v šole le otroci s posebnimi potrebami

Najprej treba odločiti, ali se učenci sploh vračajo v klopi

Na sindikatu opozarjajo, da se z zaposlenimi v vrtcih in šolah ravna, "kot da so brezpravna raja, ki naj brez pomisleka izvrši, kar se ji ukaže, sicer pa naj drži jezik za zobmi, ker namesto njih zanje misli režim". Pri tem so v javnem pismu izpostavili ministrico za šolstvo, ki je po njihovem mnenju "v temelju te arogantne, ukazovalne, a obenem skrajno zmedene in destruktivne politike, ki že pol leta zavrača vsakršno vsebinsko dogovarjanje z učiteljstvom in ki povsem ignorira praktike ter vodstva šol in vrtcev". Ministričin nedeljski nastop v oddaji Politično s Tanjo Gobec na Televiziji Slovenija so na SVIZ-u označili za odlično in hkrati žalostno ilustracijo nekompetentnosti.

SVIZ zahteva, da se o načinu in pogojih testiranja učiteljstva – ki ga sindikat sicer ne zavrača, ampak spodbuja – šolske oblasti dogovorijo s SVIZ-om in da se zdajšnji ukaz o testiranju 2. in 3. januarja prekliče do dogovora s sindikatom. Ob tem so na šolskem sindikatu opozorili, da odločitev o začetku pouka v prvi triadi s 4. januarjem 2021 sploh še ni bila sprejeta. Vladi zato predlaga, da glede na aktualno epidemiološko sliko najprej sploh odloči, kako bo z odprtjem osnovnih šol, nato pa sprejme ustrezne pravne podlage, vse potrebno ustrezno in pravočasno skomunicira z vsemi deležniki in, upoštevaje praznične in dela proste dni, postavi realnejši termin ter na delovne dni organizira opravljanje hitrih testov.

Kdaj spet k pouku v šolo?