Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

"Mislim, da bomo morali pri nas, dokler ne bo dovolj ljudi cepljenih, upoštevati določene ukrepe in da bomo na osebni ravni poskrbeli, da bomo zaščiteni," je še dodala vodja vladne skupine za cepljenje v Dnevniku Televizije Slovenija.

Ta teden je v nekaterih slovenskih mestih potekalo cepljenje brez predhodnega naročanja, ki naj bi v nekaterih mestih potekalo tudi prihodnji teden.

"Takšen način cepljenja bi cepljenje pospešil. Takšne so izkušnje v več mestih, kjer so se za to odločili. Treba pa je poskrbeti, da je cepivo enakomerno dostopno vsem državljanom in da so v ospredju še posebej ranljive skupine, tako da se z neko prioriteto cepijo starejši, ki še niso cepljeni, in tisti, ki imajo hude kronične bolezni," meni Bojana Beović.

Kmalu pa se bo morda začelo tudi cepljenje mladostnikov, saj je, kot je pojasnila, cepivo v EU-ju že registrirano za mladostnike nad 12 let. Vendar mora javna agencija za zdravila po njenih besedah urediti dokumentacijo, da bo cepljenje lahko potekalo tudi v Sloveniji. Kar naj bi se zgodilo že kmalu.

Potrjenih 157 okužb

V soboto je bilo opravljenih 2256 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom, ugotovljenih je bilo 157 okužb, kar predstavlja sedem odstotkov brisov. V bolnišnicah se zdravi 198 bolnikov s covidom-19, umrl je en covidni bolnik.

V nedeljo so opravili tudi 9030 hitrih antigenskih testov. Aktivno okuženih v državi je po podatkih NIJZ-ja 3688, v bolnišnicah se zdravi 198 bolnikov s covidom-19, 54 jih potrebuje intenzivno nego. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 247.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo po podatkih vlade cepljenih 714.212 ljudi, 475.379 pa z vsemi odmerki. Delež cepljenih, starejših od 18 let, z vsemi odmerki v Sloveniji znaša 27,5 odstotka, z enim odmerkom pa je cepljenih 41,3 odstotka starejših od 18 let.

V prihodnjih dneh se bo s cepivom Pfizer/Biontecha začelo tudi cepljenje otrok, starejših od 12 let, pri čemer bodo prednostno cepili ogrožene skupine.

Slovenija ostaja rdeča

Epidemija v Evropi se umirja. Na posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni je vse več držav obarvanih oranžno. Slovenija ostaja rdeča, a se bliža merilom za oranžno barvo.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

V evropsko zeleno sredi avgusta?

Slovenija ima po petkovih podatkih 174 novih okužb v štirinajstih dneh na 100.000 prebivalcev. Evropsko merilo za oranžno fazo je 150, kar bi z nadaljevanjem upadanja števila okužb lahko dosegli še ta mesec, je v pogovoru s Katjo Arhar za Radio Slovenija dejal Leon Cizelj z Inštituta Jožef Stefan. "Po evropski lestvici bomo v drugi polovici junija verjetno še vedno v oranžni, evropska zelena bo nastopila nekje sredi avgusta. Za zdaj kaže, da ne bo veliko hitreje prišla."

Oranžni Istra, Kvarner, Nemčija ...

Oranžni so po evropskem seznamu postali hrvaška Istra, Kvarner in celotna Dalmacija, pa tudi Nemčija, Češka, Slovaška, večji del Italije in Avstrije ter zahodni del Španije. Ali bo slovenska vlada omenjena območja že ta teden uvrstila na zeleni seznam, bo znano po sredini seji.

Epidemijo po Evropi tudi pri nas močno zavira cepljenje. "Ob tem cepljenje ni edina zavora, še vedno je velika zavora tudi naše vedenje. Morda je zdaj pol-pol – polovico na umirjanje vpliva cepljenje, drugo polovico naše vedenje," je dodal Cizelj.

V soboto se je cepilo 12 tisoč ljudi