Honorarni sodelavci revij že več mesecev niso dobili plačila, negotova pa je tudi prihodnost samih revij. Foto: MMC RTV SLO
Honorarni sodelavci revij že več mesecev niso dobili plačila, negotova pa je tudi prihodnost samih revij. Foto: MMC RTV SLO

Poleg najstarejše domače revije, namenjene pretežno bralkam, negotova prihodnost čaka tudi zaposlene pri drugih revijalnih edicijah družbe Delo Revije. Berzelakova pravi, da ta hip še vedno upajo, da vse, kar se dogaja, na koncu ne bo ogrozilo izhajanja vsaj večine edicij.

Klepet z Melito Berzelak lahko v celoti preberete tukaj.

"Kapitalski pritiski hujši od političnih"
O političnih pritiskih na uredništva glede objave člankov o politikih je dejala, da teh pritiskov nima smisla zanikati. Kot je poudarila, so se tovrstnim "lastnikovim glasbenim željam" upirali. Ob tem je še poudarila, da je Katarino Kresal za Slovenko leta 2009 po izboru revije Jana zaradi njene vloge pri ureditvi vprašanja izbrisanih predlagalo uredništvo popolnoma avtonomno, brez kakršnih koli pritiskov.

O pritiskih pod konkretnimi vladami ni želela govoriti, je pa poudarila, da so od političnih še hujši kapitalski pritiski.

Po zagotovilu direktorja in lastnika Dela Revij Mateja Raščana bodo revije v prihodnje izhajale nemoteno, v zvezi z vlogo za prisilno poravnavo pa novih informacij danes za STA ni mogel podati.
Pretekli teden je sicer dejal, da bodo lahko predlog za začetek postopka prisilne poravnave Dela Revij vložili ta teden. "Kdaj pa bo postopek začelo sodišče, je v tem trenutku težko napovedati. Upamo, da čim prej," je dodal Raščan in pojasnil, da morajo pred tem doseči vsaj okvirni dogovor z večjimi upniki.

"Po bitki je veliko generalov"
Na vprašanje, zakaj so bili uredniki edicij Dela Revij tako dolgo tiho in se niso javno oglasili že takrat, ko so se začele težave pri izplačilu honorarjev, je odgovorila: "Po bitki je veliko generalov. Morda se z današnje perspektive zdi, da smo se kdaj odločili tudi napačno, a tudi če bi spregovorili prej, konca zgodbe to ne bi spremenilo. Nismo želeli še sami dodatno škodovati našim revijam. Dokler je bilo kaj uspeha, smo se borili navznoter, pritiskali na lastnika, plačeval pa je po kapljicah. Na tak scenarij, kot se kaže zdaj, takrat nismo pomislili niti v najhujši nočni mori."

O svoji osebni odgovornosti pri dogajanju v družbi Delo Revije je dejala, da se je vsak dan znova spraševala, se sprašuje in se še bo, kako naj ravna, ali ravna prav in kako bi bilo najbolje ravnati.

Berzelakova svoje odgovornosti ne vidi
"Skušam ravnati po svojih najboljših močeh. Koliko mi je in nam je to uspelo, pa je drugo vprašanje. Kakšne velike (moje) odgovornosti pri tem, da je država dala lastniku tako velik kredit na lepe oči, ki ga je ta nato obesil vsem nam na pleče, pa res ne vidim," je poudarila.

"Menim, da bomo morali tudi navadni državljani veliko bolj odgovorno ravnati že na volitvah," pa je Berzelakova odgovorila na vprašanje, kaj meni o tem, da vlada ne reagira na nove in nove stečaje in vedno večje število brezposelnih.