Urednica revije Obrazi Gordana Sredojević zatrjuje, da je bila njena izjava o Janezu Janši na novinarski konferenci vzeta iz konteksta. Foto: BoBo
Urednica revije Obrazi Gordana Sredojević zatrjuje, da je bila njena izjava o Janezu Janši na novinarski konferenci vzeta iz konteksta. Foto: BoBo

Osebno sem razočarana, saj sem se kot urednica revije vedno trudila za uravnoteženost poltičnih obrazov v reviji. Zdaj pa sem ugotovila, da so mediji v večji meri zagrabili le za ime Janeza Janše in tako je to prišlo levim medijem prav za napad nanj, desnim pa za napad name osebno. Sama še vedno verjamem, da urednik v profesionalni sferi ne sme dajati prednost nobeni strani, čeprav privatno razmišlja drugače.

Gordana Sredojević
Obrazi
Na naslovnici revije Obrazi se je med drugim pojavil Janez Janša ... Foto: MMC RTV SLO
finančna uspešnost delo revije
Finančna uspešnost revij aprila 2011. Foto: MMC RTV SLO
Obrazi
... Katarina Kresal ...
Obrazi
... in Borut Pahor.

V javnosti se je po četrtkovi novinarski konferenci urednic izdaj Dela Revij ustvaril vtis, da je lastnik na pobudo politike izsilil stransko fotografijo Janeza Janše na naslovnici Obrazov leta 2008.

V zraku pa je ostalo vprašanje, kdo je izsilil fotografije Katarine Kresal, Zorana Thalerja, Boruta Pahorja ...

Kakšna je torej uredniška politika Obrazov in pri katerih politikih so se dogajali pritiski, smo povprašali urednico revije Obrazi Gordano Sredojević - Gogo. Nanjo smo naslovili naslednja vprašanja:

  • Kakšno uredniško politiko vodi revija Obrazi - od česa je odvisno, kdo je na naslovnici in katere vsebine vsebuje revija?
  • Kakšen je postopek - kdo predlaga, kdo odloča ...?
  • Kaj točno se je zgodilo z naslovnico, na kateri je tudi predsednik SDS-a Janez Janša? So bile spremembe naknadne, ko je bila naslovnica že narejena ...?
  • So se pritiski dogajali še v katerem drugem primeru? In če - v katerem?

"Janšo sem navedla kot primer naročenih vsebin"
"Janeza Janšo sem na tiskovni konferenci navedla kot primer samo ene izmed naročenih vsebin. Naročil jo je lastnik sam, kot tudi politične intervjuje v številkah pred to," je pisno odgovorila glavna in odgovorna urednica revije Obrazi Gordana Sredojević. Ob tem je dodala, da je tako njo "kot tudi uredništvo motilo, da moramo pisati naročene članke, ki so bili slabi za revijo. Ali so to desni ali levi, nas ni zanimalo, saj smo apolitična revija".

Sredojevićeva pa je še pojasnila, da je na novinarski konferenci jasno povedala, da je "bil Janez Janša le en primer, in to je bilo v času pred volitvami 2008". "Zato ne mešajmo jabolk in hrušk."

Ker nismo dobili točnih odgovorov, smo se na urednico Obrazov še enkrat obrnili in ji med drugim ponovno poslali vprašanje, ali nam lahko poimensko izpostavi, pri katerih politikih so se še izvajali pritiski (kot je izpostavila Janeza Janšo).

Urednica Obrazov nas je poklicala in povedala, da se imen sicer ne spomni in da bi morala pogledati v dokumente, na vprašanje, če se morda vseeno koga spomni, pa je dejala, da stranke Nova Slovenija in Dragutina Mateja.

Stvari so se začele zapletati.

Pozneje nas je poklicala še enkrat in dejala, da na naša vprašanja ne bo več odgovarjala.

Ker telefonske izjave lahko kdor koli zanika ali pa so morda napačno razumljene, smo nato vseeno poslali še sporočilo po prenosnem telefonu z vsebino: "Se opravičujem, ker motim. Rada bi preverila - drži, kar ste rekli v telefonskem pogovoru, da so pritiski prihajali iz vrst Nove Slovenije in Dragutina Mateja?" In prejeli odgovor: "Ne, to nisem rekla in ni res! Rekla sem samo, da so bili intervjuji naročeni. Zakaj obračate besede."

Če torej prav razumemo njen odgovor na naše vprašanje, NSi in Dragutin Mate nista pritiskala, so pa bili intervjuji v zvezi z NSi-jem in Dragutinom Matejem naročeni.

Urednica Obrazov Gordana Sredojević se je po našem dodatnem poizvedovanju nepričakovano obrnila na predsednika novinarskega sindikata Iztoka Jurančiča in nam poslala naslednje sporočilo: "O tem, kako obračate moje besede, sem obvestila predsednika sindikata novinarjev Iztoka Jurančiča, ki bo ob napačnih navedbah in lažeh ukrepal".

In kmalu je sledil še bolj nenavaden odgovor Iztoka Jurančiča, ko legitimna novinarska vprašanja označi za nadlegovanje: "Hvala Gordana, menim, da je vaš odgovor korekten in dovolj izčrpen.Prosim, da me obvestitte, v kolikor bi vas novinarka ali kdorkoli izpostavljal nadaljnjemu nadlegovanju, formalnim ali neformalnim oblikam pritiska. V primeru, da boste potrebovali pravno pomoč, se nemudoma obrnite na novinarski sindikat."

"Lastnik ni maral določenih misic, pevk ..."
Kot je še pojasnila Goga, so se pritiski lastnika dogajali "tudi v popolnoma nepolitičnih vsebinah, saj ni maral določenih misic in pevk v naših revijah". Izpostavlja še veliko t. i. promocijskih člankov "za razne vsebine, ki so mu verjetno pomagale v poslu, kar se mi seveda, če je bila tudi oseba medijsko zanimiva, ni zdelo sporno in je redna praksa tudi v ostalih revijah".

Goga je v pisnem odgovoru sicer še dodala ...
"Osebno sem razočarana, saj sem se kot urednica revije vedno trudila za uravnoteženost političnih obrazov v reviji. Zdaj pa sem ugotovila, da so mediji v večji meri zagrabili le za ime Janeza Janše in tako je to prišlo levim medijem prav za napad nanj, desnim pa za napad name osebno. Sama še vedno verjamem, da urednik v profesionalni sferi ne sme dajati prednosti nobeni strani, čeprav privatno razmišlja drugače."

Glavne zvezde revije naj bi bili po mnenju odgovorne urednice revije estradniki, vendar so zaradi majhnega medijskega prostora bile zvezde občasno tudi politiki. Tako so objavili "zgodbo Milana Zvera, ko se je na novo zaljubil, poročno zgodbo Milana Cvikla, barvanje velikonočnih pirhov z Brankom Grimsom, obisk pri Igorju Lukšiču, Katarino Kresal na plesu na Dunaju, zgodbo "padlega" Zorana Thalerja, Janeza Janšo, ko se je poročil, Gregorja Golobiča, ko se je vrnil v politiko, Boruta Pahorja s sinom ..." Vse to so bile zgodbe, ki so bile narejene, ker so se uredništvu zdele zanimive za bralce.

"Novinarji predlagajo in skupaj se odločimo"
Po mnenju urednice revije Obrazi je pomembno, da je na naslovnici oseba, ki je v določenem trenutku aktualna, in "predvsem imamo seveda radi, to kar tudi bralci, da nam oseba pokaže nekaj iz privatnega življenja". Za vsebine se tako skupaj z ekipo dogovorijo - kdo bo na naslovnici, kdo je najzanimivejši. "Novinarji predlagajo in se skupaj odločimo," dodaja.

Revija Obrazi je bila sicer "koncipirana na podlagi revij, kot sta hrvaška Gloria in francoska Gala". Izhajati je začela leta 2006 kot mesečnik in kmalu dosegla branost 70.000 bralcev. Po najnovejših podatkih NRB-ja pa je branost 53.000 na številko, pojasnjuje Gordana Sredojević.

Goga: O pritiskih bi morala spregovoriti
"Ker so se pojavili napisi, da bi lahko o pritiskih spregovorila, ko so se dogajali, bom odgovorila tudi na to," še dodaja Goga, ki je prepričana, da bi spregovorila "lahko in bi morala". "Moja dolžnost in verjetno tudi dolžnost drugih urednikov je bila, da bi," dodaja in za to prevzema odgovornost.

Pojasnjuje pa, da se je bala za izgubo službe in s tem za nezmožnost plačevanja za eksistenco. Izrazila je še, da je pričakovala, da jo "bo o zaporedju popolnoma političnih intervjujev, ki so se vrstili v reviji, vprašalo tudi društvo novinarjev Slovenije, saj so me pred tem leta in leta dajali na novinarsko razsodišče, zaradi objavljanja kozmetičnih produktov in modnih kosov v reviji Eva in Smrklja" - kar se ji je zdelo smešno in banalno. "Nihče pa ni opazil političnega PR-a, za katerega mislim, da je hujši od kozmetike," sklene.

Osebno sem razočarana, saj sem se kot urednica revije vedno trudila za uravnoteženost poltičnih obrazov v reviji. Zdaj pa sem ugotovila, da so mediji v večji meri zagrabili le za ime Janeza Janše in tako je to prišlo levim medijem prav za napad nanj, desnim pa za napad name osebno. Sama še vedno verjamem, da urednik v profesionalni sferi ne sme dajati prednost nobeni strani, čeprav privatno razmišlja drugače.

Gordana Sredojević