Naslovnica revije Obrazov, ko so
Naslovnica revije Obrazov, ko so "morali" pred volitvami na naslovnici objaviti sliko Janeza Janše. Foto: MMC RTV SLO
Berzelakova trdi, da novinarji in uredniki edicij Delo Revij preživljajo živčno vojno. Foto: BoBo
Raščan
Raščan je pretekli teden ustanovil tudi novo podjetje Rašica Invest, ki je ustanovljeno z minimalnim ustanovnim kapitalom 7500 evrov. Foto: BoBo
Uredniki in urednice Delo revij
Uredniki in urednice revij so stanje, v katerem so se znašli, predstavili kolegom novinarjem. Sindikalna predstavnica družbe Alma Sedlar je na Raščana je naslovila javno pismo, v katerem ga je pozvala, naj pojasni, kakšne so njihove nadaljnje delovne obveznosti oz. ali naj v uredništvih ta teden sploh še pripravljajo nove izdaje revij. Foto: BoBo

Ta lastnik je bil brez dvoma eden tistih, ki nimajo pojma o medijih, ima pa veliko špekulativne žilice.

Predsednik Sindikata novinarjev Slovenije Iztok Jurančič
Koliko revij je izšlo

Na prodajne police so z zamudo vendarle prišle tri edicije Dela Revij. Po zagotovilih vodstva največje slovenske revijalne družbe bodo v petek izšle še Jana, Lady, Stop, Obrazi, Kih in Lady križanke.

Janša v Obrazih zaradi pritiska?
Gordana Sredojević - Goga
, urednica revije Obrazi, je na novinarski konferenci izpostavila, da so se problemi začeli takoj po prihodu lastnika in direktorja podjetja Mateja Raščana na funkcijo. Takrat je prišlo do vsebinskih političnih pritiskov in zato je revija Obrazi morala na naslovnici pred volitvami objaviti fotografijo Janeza Janše. Po njenih besedah je direktor očitno na ta način kompenziral svoje posle.

"Glede na to, da preživljamo težke čase, me čustvene reakcije ljudi ne presenečajo. Predvsem pa me ne preseneča, da se je izjava zgodila ravno zdaj in s kakšnim namenom. V konkretnem primeru absolutno zanikam pritiske na urednico, če bi do pritiskov prišlo, pa bi kot odgovorna urednica morala že takrat ukrepati," se je na te trditve odzval Raščan. Dodal je, da je šlo v primeru Janše za politični obraz leta oz. dogodek, zasnovan na oceni, da je zanimiv za bralce.

"SDS ima res velik vpliv na Delo revije. Politični obraz leta 2010 je bil Karl Erjavec, leta 2009 pa Katarina Kresal. Oba seveda SDS," na Twitterju odgovarja največja opozicijska stranka urednici revije Obrazi Gordani Sredojević Gogi.

In dodajo: "Ob takšni urednici ni čudno, da je naklada Obrazov drastično padla. A tudi zato bo očitno kriva Janševa vlada."

Berzelakova: Preživljamo živčno vojno
Melita Berzelak,
odgovorna urednica Jane, pa je v imenu vseh urednikov edicij, ki izhajajo v okviru Dela Revij, pojasnila, da preživljajo živčno vojno in da so prisiljeni dobesedno moledovati honorarne sodelavce, da pripravljajo besedila.

Kot je dejala, so bila vsa opozorila lastniku, ki so v preteklosti prihajala od urednikov, "bob ob steno". Ob tem je poudarila, da revije kljub nemogočim delovnim razmeram vseeno še niso umrle, "ker so revije ljudje".

"Uničujejo se dobro stoječe revije"
"Nismo mi naredili tega minusa. Pogublja nas, da je mogoče brez kritja dobiti kredit pri državni banki in ga obesiti na zdravo podjetje. Sprašujemo se, kaj bo s slovenskim novinarstvom. Ta trenutek nas prav nič ne prepričuje, da se jutri podobno ne bo dogajalo tudi vam. Zahtevamo spremembo plenilske zakonodaje in učinkovitost državnih institucij. Naj bo naša zgodba. Morda je bilo potem celo vredno," je poudarila.

Po njenih besedah se uničujejo dobro stoječe revije, ki so do zdaj večinoma prinašale dobiček, ki ga bodo po tem "lomastenju", kot pravi, težko prinašale tudi v prihodnje. Pojasnjuje, da nimajo nobenih zagotovil, kaj se bo z revijami zgodilo v prihodnje, razen tega, da naj bi odslej izhajali redno, vendar kljub temu po njenem ni mogoče napovedati, kaj jih čaka.

Dodala je še, da so revije izšle v isti nakladi kot po navadi, prodajajo pa se celo bolje, k čemur je po njenem med drugim pripomogel tudi poletni čas.

Raščan zlorabil položaj?
Predsednik Sindikata novinarjev Slovenije Iztok Jurančič je dejal, da je sindikat pregledal bilance Dela Revij in podjetja Monero, pri čemer naj bi ugotovil, da obstajajo "resni razlogi, da sprožijo domnevo storitve kaznivih dejanj proti lastniku in direktorju Monere zaradi zlorabe položaja, malomarnega poslovanja in oškodovanja Dela Revij".

"Matej Raščan sploh ni več lastnik podjetja. Banke so tiste, ki lahko sprožijo postopek prisilne poravnave. Če bi imele kakšen ekonomski interes, bi se to že zdavnaj zgodilo. Scenarij, ki se kaže, je ta, da se podjetje razformira in da ostali igralci na trgu kupijo blagovne znamke, ki jih zanimajo. Tako osebno vidim situacijo," pa je poudaril predstavnik Društva novinarjev Mario Belovič.

Delo Revije na dražbi
Nova KBM je pretekli teden zaradi neporavnanih terjatev za 11. avgust objavila javno dražbo za prodajo zastavljenih znamk v lasti Dela Revij. Vse znamke se prodajajo zgolj v svežnju, z izklicno ceno 10,14 milijona evrov.

Raščan je pretekli teden ustanovil tudi novo podjetje Rašica Invest, ki je ustanovljeno z minimalnim ustanovnim kapitalom 7500 evrov. Njegov edini lastnik je Invalidsko podjetje za proizvodnjo in trgovino Rašica Point, ki je v lasti Raščanovega podjetja Monera.

Prek Monere, ki je ostala brez delujočega transakcijskega računa, Raščan tudi obvladuje največjo slovensko revijalno družbo.

Podjetje čaka na prisilno poravnavo
V družbi Delo Revije, ki ima 68 zaposlenih, so tudi po objavi dražbe zatrjevali, da so njihove glavne dejavnosti usmerjene v pripravo dokumentacije za začetek prisilne poravnave, s pomočjo katere si lahko zagotovijo uspešno sanacijo in omogočijo nemoteno delovanje v prihodnje. Načrt finančnega prestrukturiranja družbe naj bi bil po navedbah družbe v sklepni fazi.

Družba Delo Revije ima medtem vse bančne račune blokirane že od konca junija. V težavah se je znašla, ko je Raščan po končanem prevzemu nanjo prenesel za več kot 30 milijonov evrov posojil, ki so močno obremenila njeno poslovanje. Delo Revije morajo namreč zaradi tega tako rekoč ves denarni tok namenjati za plačilo obresti.

Ta lastnik je bil brez dvoma eden tistih, ki nimajo pojma o medijih, ima pa veliko špekulativne žilice.

Predsednik Sindikata novinarjev Slovenije Iztok Jurančič
Koliko revij je izšlo