Tudi piranska upravna enota je te dni zasuta s prošnjami za ureditev začasnega ali stalnega prebivališča. Število prošenj bistveno odstopa od običajnega mesečnega povprečja: "Preteklo leto je bilo mesečno povprečje v Piranu od 40 do 50 vlog, samo v zadnjih štirih ali petih dneh pa imamo 130 prijav bivališča," je pojasnil načelnik Upravne enote Piran Bojan Žiberna.

Prebivališče želi prijaviti 3000 ljudi na dan

Pravo eksplozijo vlog potrdijo tudi na pristojnem ministrstvu, kjer so postopek prijave prebivališča te dni še poenostavili obiska okenca na upravni enoti ni več, mogoč je elektronski način ali pisno po pošti. "Januarja je bilo teh prijav v povprečju 20 na dan, februarja 13 ali 14, samo marca 30 na dan … ta skok pa ponazori številka, da jih je bilo v zadnjih dveh dneh na dan približno 3000," sešteva minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Seveda si ljudje bivališče urejajo zaradi odloka o prepovedi gibanja zunaj občin, ki je v veljavo stopil 30. marca. "Vzrok pa je v tem, kakor nekako razberemo iz telefonskih stikov s strankami, da urejajo tisto, kar bi morali urediti že bistveno prej," pravi minister.

Župan Kranjske Gore Janez Hrovat je že pred dnevi napovedal, da bodo na cestah v občino postavili kontrolne točke, da preprečijo nedovoljeno prehajanje njenih mej. Foto: MMC RTV SLO
Župan Kranjske Gore Janez Hrovat je že pred dnevi napovedal, da bodo na cestah v občino postavili kontrolne točke, da preprečijo nedovoljeno prehajanje njenih mej. Foto: MMC RTV SLO

Izbrati si je treba le eno lokacijo

A pozor, namen sprejetih ukrepov ob pandemiji je izogibanje stikov med ljudmi, za TV Slovenija opozarja Elen Batista Štader.

"Dejstvo, da imaš stalno in začasno prebivališče, ne pomeni, da lahko prosto prehajaš iz ene občine v drugo. Izbrati si moraš eno lokacijo," je jasen minister Koritnik.

Konec tedna bo policija zavihala rokave

Policija je sicer že napovedala, da bodo od petka do nedelje preverjali spoštovanje prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah. Na cestah bodo promet s pomočjo prometne signalizacije preusmerili na počivališča in nadzorne točke, kjer bodo policisti nato opravili nadzor. Nadzirali bodo predvsem dostope do priljubljenih turističnih točk, kjer je pričakovati zadrževanje večjega števila ljudi.

Morska meja kot švicarski sir

Tudi na kopenskih mejnih prehodih in letališčih so ukrepi v času epidemije jasni. Potnikom izmerijo temperaturo ali od njih zahtevajo zdravstvena potrdila in v primeru suma okužbe se takšni potniki hitro znajdejo v karanteni.

Medtem ko so protokoli ukrepanj tam znani že od začetka krize, so stvari na morskih mejnih prehodih še nedorečene, je za TV Slovenija poročal Dean Jelačin. To velja predvsem za morsko mejo z Italijo, ki znotraj schengenskega območja ni bila pod mejnim policijskim nadzorom.

Italijanski državljani tako lahko še naprej nenadzorovano prečkajo mejo in priplujejo v katero izmed slovenskih pristanišč. Italijanskega morjeplovca, ki bi danes hipotetično prečkal morsko mejo in se privezal v enem od obalnih turističnih pristanišč, tam ne bi pričakala nobena kontrola, merjenje temperature in podobno.

"Načeloma lahko prehajajo, ker ni jasno določeno glede prehajanja morske meje. Trenutno jih ni in upamo, da jih tudi ne bo," pravi direktor Uprave RS za pomorstvo Jadran Klinec.

Italijani lahko še naprej plujejo v slovenska pristanišča

Malce drugače je na morski meji s Hrvaško, kjer morajo vsi prišleki ob prehodu meje opraviti mejno kontrolo, vendar tudi tu policija ukrepov, kakršni veljajo na kopenski meji, ni predvidela. Na upravi za pomorstvo pojasnjujejo, da morski promet s Hrvaško sicer ni ustavljen. "S tem da jih bodo na Hrvaškem ustavili oz. jim ne bodo dovolili priveza, če nimajo zdravstvene izjave, da so testirani na virus. Če tega nimajo, jih bodo zavrnili oz. bodo morali ostati v karanteni 14 dni," pojasnjuje Klinec.

Na Upravi za pomorstvo zato priporočajo, da se v izogib težavam in nepotrebnemu obremenjevanju služb za reševanje ob morebitnih nesrečah plovbi za zdaj odpoveste.