"Protikoronski megazakon"

Predsednik vlade Janez Janša je skupaj s predsedniki koalicijskih partneric predstavil tri milijarde evrov vreden protikoronski zakonski predlog, ki predvideva številne interventne ukrepe. "Česa podobnega do zdaj še ni bilo," pravi Janša. Celoten sveženj je ocenjen na tri milijarde evrov, vsota pa je po besedah finančnega ministra Andreja Širclja odvisna od tega, kako hitro in s kakšno močjo se bo širila epidemija. "Vsota je določena za dobra dva meseca in v tem času je treba narediti vse, da bomo zajezili epidemijo," je dodal.

Strožje omejitve gibanja

"Žal so se optimistična sporočila o upoštevanju omejitvenih ukrepov zameglila zadnji konec tedna, ko se ne upoštevajo nasveti zdravstva, ki so preliti v omejitvene odloke in ukrepe. Opozarjam, da najtežje obdobje spopada z epidemijo šele prihaja," je poudaril premier. Zato vlada sprejela odlok, ki bo delno zaostril omejitve gibanja.

Gibanje državljanov bo od polnoči omejeno na občino stalnega prebivališča z nekaj izjemami, kot so odhod v službo in nujni obiski trgovine, lekarne ali zdravnika ob upoštevanju varne razdalje. V zaprtih javnih prostorih bo obvezna uporaba zaščitne maske in rokavic. Dostop do javnih parkov in sprehajalnih površin bo dovoljen le v občini stalnega prebivališča. "V Ljubljani imamo dovolj zelenih površin, ki lahko gostijo ljudi, ki bi se želeli sprehoditi. Zaščiti je treba tudi tiste, ki so zunaj mestnih središč," je ob tem dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

V Sloveniji je z novim koronavirusom medtem okuženih 730 ljudi, v bolnišnici se zdravi 101 človek, na intenzivni negi je 23 bolnikov.