DeSUS še vedno ni jasno izbral, del katerega političnega pola bo. Foto: BoBo
DeSUS še vedno ni jasno izbral, del katerega političnega pola bo. Foto: BoBo

To pomeni, da bodo podpirali vse tiste predloge, ki so v korist starejših in upokojencev.

V sredo bodo po Erjavčevih navedbah vsi štirje poslanci DeSUS-a sodelovali na seji izvršnega odbora stranke.

V DeSUS-u so namreč po neuspešni konstruktivni nezaupnici s kandidaturo Erjavca za predsednika vlade odnosi napeti. V skladu z Erjavčevo napovedjo po četrtkovi seji vodstva stranke se je Erjavec pogovoril s poslancema Brankom Simonovičem in Ivanom Hršakom, ki v javnosti ne skrivata kritik na njegov račun. Hršak je za Planet TV v ponedeljek ocenil, da sta bila izstop DeSUS-a iz vlade Janeza Janše in vstop v Koalicijo ustavnega loka (KUL) napaka. Simonovič pa se med drugim tudi ni podpisal pod januarski predlog konstruktivne nezaupnice.

Na pogovoru Erjavca s Simonovičem in Hršakom je bil prisoten tudi vodja poslanske skupine Franc Jurša. Z njim in s poslancem Jurijem Lepom se je sicer Erjavec o delovanju stranke že pogovoril, je prvak DeSUS-a pojasnil pretekli četrtek.

Po četrtkovi seji vodstva stranke so se pojavljala tudi ugibanja, da naj bi si Erjavec želel izključitve Simonoviča in nekaterih drugih iz stranke. Danes so, kot kaže, pomirili strasti.

Sorodna novica Janez Poklukar s 50 glasovi izvoljen za novega ministra za zdravje

Štirje poslanci podprli Poklukarja

Po sredinem izvršnem odboru je med drugim pričakovati tudi odgovor, kako namerava DeSUS kot opozicijska stranka uresničevati svoj program in kako utegne pri tem morda sodelovati z vlado Janeza Janše. Štirje poslanci poslanske skupine DeSUS-a, vključno z Robertom Polnarjem, ki pa ni član stranke, so sicer podprli tudi imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. Poslanec Jurij Lep je bil vzdržan.

V Janševi vladi še vedno dela kmetijski minister iz vrst DeSUS-a Jože Podgoršek, tudi v državnem zboru se status stranke po njenem odhodu iz koalicije ni spremenil.

Poslance DeSUS-a je pri sodelovanju z vlado na način, da se izpolnjujejo programske vsebine stranke, podprl tudi izvršni odbor mestnega odbora DeSUS-a Ljubljana.