Blaž Kavčič je bil protikandidat Katarine Kresal na volitvah za predsednika stranke. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Blaž Kavčič je bil protikandidat Katarine Kresal na volitvah za predsednika stranke. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Katarina Kresal
Katarina Kresal se je želela s Kavčičem pogovoriti o različnih pogledih, a je vabilo prišlo, ko se je Kavčič že odločil za odstop. Foto: MMC RTV SLO
Kavčič izstopil iz LDS-a

"Zjutraj sem obvestil stranko, obvestil pa sem tudi določen krog medijev," je za MMC dejal Kavčič. "Razlike v pogledih na najrazličnejša družbena, gospodarska in politična vprašanja med nami so postale prevelike, da bi bilo smiselno sodelovati še naprej. Zadeva se je izkristalizirala na zadnjem svetu stranke, kjer sem bil edini, ki sem izrazil kritična stališča do predlaganega trenda, odločitev in nadaljnjega delovanja, programske usmeritve in vodenja LDS-a," je Kavčič pojasnil svoje razloge za odstop.

Prepričan je tudi, da je nova sestava sveta LDS-a še bolj naklonjena zdajšnjemu vodstvu in bi njegovo delovanje v stranki povzročalo nepotrebno prepiranje.

Vabilo Kresalove prišlo prepozno?
Dodal je, da je po oddani izstopni izjavi na mizo dobil vabilo Katarine Kresal na pogovor, kjer bi se pogovorila o razlikah v stališčih.

"To potezo cenim, ocenjujem jo kot modro, a malce pozno. Jaz sem ji že nekaj mesecev nazaj pisal o določenih vprašanjih, vendar so naša stališča do srednjega razreda in elit tako različna, da ne bi prišlo do zbližanja. Ocenjujem pa, da na osebni ravni nimava nekih konfliktov," pravi Kavčič.

LDS: Izstop nas ni presenetil
V LDS-u pa so kot odziv na Kavčičev izstop zatrdili, da so bili vedno odprti do izražanja različnih mnenj, pogledov in predlogov. Tudi Kavčiča so podpirali pri vseh njegovih odločitvah, tudi pri kandidaturi za mesto predsednika Državnega sveta, zato se jim zdi škoda, da svojih različnih pogledov ni v preteklosti skušal predstaviti in udejanjiti skozi bolj aktivno in konstruktivno delo v stranki. "Namesto tega se je v zadnjem letu raje odločil za javno in agresivno kritiko delovanja stranke. Njegov današnji izstop nas zato ni presenetil," so še dodali.

Sodeloval bi z opozicijo
Kavčič sicer svoje stranke za zdaj ne namerava ustanoviti, zagotavlja, se pa je že sešel s predstavniki že obstoječih strank, ob čemer ne izključuje sodelovanja tudi z opozicijskimi strankami. Poudaril je, da je odprt za sodelovanje z vsemi, ki so mu programsko blizu, delitev na leve in desne stranke pa se mu zdi v Sloveniji že preživeta.

Dvakrat proti Katarini Kresal
Blaž Kavčič
je bil protikandidat Katarine Kresal za mesto predsednika stranke, ko ji je pretekel prvi mandat. Svoje nestrinjanje z usmeritvijo stranke pa je še jasneje izrazil v času glasovanja o zaupnici Kresalovi. Ta je zaupnico v stranki iskala po negativnem mnenju Računskega sodišča in protikorupcijske komisije v povezavi z najemom stavbe za NPU.

Kavčič se je seje stranke takrat sicer udeležil, a jo je predčasno zapustil in ni glasoval. Bil je prepričan, da Kresalova ne bi smela več voditi stranke, saj negativno mnenje tako korupcijske komisije kot Računskega sodišča slabo vpliva na podobo stranke med volivci.

Kavčič, ki je sicer predsednik državnega sveta, je takrat dejal, da bi se moral LDS "oddaljiti od neoliberalizma", ki ga "verodostojno zastopa Kresalova". Neoliberalizem ima namreč za "bistveni razvojni problem v državi". Spomnimo: LDS je Kresalovi soglasno podelil zaupnico, a je kljub temu kmalu nato odstopila z mesta notranje ministrice.

Kavčič izstopil iz LDS-a