Kdo bo plačeval naročnino za profit nekega zasebnega podjetja, se sprašuje poslanec SDS-a Aleksander Zorn. Foto: Bobo
Kdo bo plačeval naročnino za profit nekega zasebnega podjetja, se sprašuje poslanec SDS-a Aleksander Zorn. Foto: Bobo
Majda Širca
Očitek, da novi zakon vodi RTVS v komercializacijo in privatizacijo je demagoški, netočen in je posledica površnega branja, meni Širca. Foto: BoBo
Širca prepričana, da je zakon o RTV-ju dober

Ministrica za kulturo Majda Širca je v izjavi za medije izrazila presenečenje nad pobudo poslancev, da se na predlog zakona o RTV Slovenija razpiše referendum. Širca pojasnjuje: "Zakon o radioteleviziji je bil nujno potreben, saj sta s prejšnjim padala gledanost in ugled. Nov zakon bi izgubljen ugled vrnil, predvsem pa je narejen v korist in interes javnosti in nikakor ne vodi v komercializacijo in politizacijo javnega zavoda."

Poudarila je, da bi bila sprememba statusa RTV Slovenija cenejša kot referendum, ki je zaradi dobro pripravljenega predloga zakona, pri katerem so sodelovali številni strokovnjaki in ga je obravnavala širša javnost, nesmiseln.

Stopar: Pogodbe o zaposlitvi ostanejo
Očitek, da novi zakon vodi RTVS v komercializacijo in privatizacijo je "demagoški, netočen in je posledica površnega branja", morda tudi namernega, je opozorila ministrica. Prav tako je zanjo nesprejemljiv argument, da je bil predmet referenduma že sedaj veljavni zakon in da naj bo zato tudi novi zakon.

Direktor direktorata za medije Vojko Stopar je prepričan, da gre pri novem zakonu za normalne postopke posodabljanja produkcijskih procesov, skozi katere mora iti RTVS. Zatrdil je še, da vse pogodbe o zaposlitvi ostanejo v veljavi tudi z dnem uveljavitve novega zakona. "Šele ko se bodo sindikati z vodstvom, ki je zavezano k vodenju socialnega dialoga, dogovorili za drugačne kolektivne pogodbe, bo prišlo do sprememb," je napovedal.

"RTV bo prej ali slej prepuščen tajkunski privatizaciji"
Sprememba statusa RTV SLO bi stala več kot referendum, je na novinarski konferenci pojasnil Aleksander Zorn (SDS). Zavod bo imel vse značilnosti gospodarske družbe in bo prej ali slej prepuščen tajkunski privatizaciji, ki jo bomo financirali državljani z naročnino, še trdi. Predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič dodaja, da bodo "vladajoče klike" dobile možnost cenzure, Slovenija pa se glede medijskih metod "vrača na Balkan in v črne čase komunizma".

"Vladajoča koalicija ne more kar tako sprejeti vsega, kar želi, samo zato ker ima v parlamentu večino. Zakon je poln napak, protislovij in nevarnosti, njegov namen pa je političen - izpodbiti Grimsov zakon, ki je dobil najvišjo legitimiteto s podporo na referendumu. Tudi zato je prav, da se o tem izreče ljudstvo," je izjavil Zorn.

Zorn: Večina je proti
Poslanec SDS-a je prepričan, da je proti zakonu večina zaposlenih na RTV-ju, večina sindikatov in tudi večina ekonomistov. Sprememba statusa bo "vrgla v zrak" kup sindikatov, ki se bodo ukvarjali, kateri oddelek dobi višje plače, veliko bo stalo premeščanje in "množično odpuščanje, ki se bo nedvomno zgodilo", je napovedal.

"Namen je tiha privatizacija"
Zorn je izpostavil, da so se vladni nameni izkazali že s prvim predlogom zakona, ki je RTV spremenil v čisto delniško družbo, in so slednje spremenili šele po opozorilih, da delniški družbi ne bo nihče dolžan plačevati naročnine. Zato si je ministrstvo izmislilo neki nov status, ki pa ima še vedno vse značilnosti gospodarske družbe.

Gospodarska družba mora ustvarjati dobiček: "Zakaj bi morali plačevati naročnino za zasebne profite, ki poleg tega vodijo še v komercializacijo in boj med oddelki, kjer bodo imeli prednost tisti, ki prinašajo denar?" Zato bodo povožene programske vsebine, poraja pa se vprašanje, ali je to še javno dobro. Ko se naredi ta korak, je odprta pot do privatizacije, je prepričan Zorn.

Z njim se strinja Jelinčnič in kot primer daje stavbo Nacionalnega preiskovalnega urada, ki bo postala zasebna last s pomočjo najemnin, ki jih plačuje država. Na podoben način bo RTV SLO prej ali slej postala zasebna last s pomočjo naročnin, ki jih plačuje vsa Slovenija, je izjavil.

"To ne bo več javni zavod, zavezan nekemu poslanstvu. To bo druga Pink TV, kjer bo pomembno, kdo bo kaj zaslužil. Dogaja se nekaj velikega. Danes sem bil opozorjen s strani koalicijskega tabora, naj se pazim," je povedal Jelinčič.

Magajna izstopil iz poslanske skupine
Poslanec SD-ja Andrej Magajna (ki je izstopil iz poslanske skupine) ter poslanski skupini SDS in SNS so v torek vložili zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma, katerega vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o Radioteleviziji Slovenija, ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 20. oktobra 2010?"

Širca prepričana, da je zakon o RTV-ju dober