Nov zakon o Radioteleviziji Slovenija ni političen projekt, so na ministrstvu za kulturo zapisali v odzivu na vložitev referendumske zahteve o omenjenem zakonu. Foto: MMC RTV SLO
Nov zakon o Radioteleviziji Slovenija ni političen projekt, so na ministrstvu za kulturo zapisali v odzivu na vložitev referendumske zahteve o omenjenem zakonu. Foto: MMC RTV SLO
Glasovanje
Koalicija smisla v glasovanju o zakonu na referendumu ne vidi, podobno menijo tudi v SLS-u, ki bi ta čas raje namenili pomembnejšim stvarem. Foto: MMC RTV SLO

Poslanski skupini SDS in SNS ter poslanec SD-ja Andrej Magajna so vložili zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o RTV SLO. Na to so se že odzvali na ministrstvu za kultro, kjer so zakon pripravili, in zatrdili, da to zanje ni bil političen projekt, kot je bil prejšnji zakon.

"Rezultate Grimsovega zakona lahko danes vidi vsak televizijski gledalec," so prepričani na ministrstvu. Novi zakon pa po njihovih besedah ni nastal na hitro in ni avtorstvo enega človeka, bil je plod dolge in izčrpne strokovne razprave, številnih pogajanj in strpnega vključevanja javnosti. Kot poudarjajo, mu stroka, tudi pravna, ne nasprotuje. "Ker smo prepričani, da je zakon dober in zagotavlja depolitizacijo RTVS, verjamemo, da mu ne bo nasprotoval nihče, ki si na RTVS želi sprememb," so še dodali.


Zares: Referendum ne more uspeti
Zakon o Radioteleviziji Slovenija je nastajal dolgo časa, pri njem pa je sodelovala stroka, zato je nesmiselno, da se o njem na referendumu izrekajo še državljani, je to odločitev komentirala vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem.

Referendum sicer po njenem prepričanju ne more uspeti, "razen če bo to referendum, ki bo manipulativno odrazil to, da bodo ljudje na njem izrazili svoje nestrinjanje z aktualnim stanjem na RTVS". Prepričana je namreč, da zakon prinaša številne dobre rešitve.

Sajovic: Nov zakon je boljši od prejšnjega
Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic pa pravi, da gre pri referendumski zahtevi najverjetneje za to, da je nekaterim žal za vpliv, ki ga je imela do zdaj politika na RTVS. "Osebno mislim, da je novi zakon boljši od prejšnjega," je dejal.

Po njegovih besedah ima z novim zakonom večji vpliv na RTVS civilna družba, in da zato zakon v primerjavi s prejšnjim pomeni "napredek zgodbe". "Nikjer pa seveda ni rečeno, da se zakonodaje v nadaljevanju ne da še izboljševati in nadgrajevati," je dodal.

Erjavec: Referendum je nepotreben
Podobno menijo tudi v DeSUS-u, saj se jim referendum zdi nepotreben, je pa predsednik stranke Karl Erjavec poudaril, da je referendum "demokratičen instrument, ki ga lahko uporabi, kdor ni zadovoljen z zakonom".

SLS: Zakon je slab, a čas za referendum ni pravi
Se pa z ostalima opozicijskima strankama strinjajo tudi v SLS-u, kjer so prepričani, da je zakon slab in nedorečen, vendar podpisov za vložitev referendumske zahteve niso prispevali, saj trenutno "to ni ključni problem v državi". Vso pozornost je namreč po besedah predsednika SLS-a Radovana Žerjava treba nameniti reševanju gospodarske krize, varčevanju in ukrepom strukturnih reform.