Pred časom je peticija z 18.000 podpisi pozvala k legalizaciji in regulaciji konoplje. Foto: BoBo
Pred časom je peticija z 18.000 podpisi pozvala k legalizaciji in regulaciji konoplje. Foto: BoBo


Predlog je nastal v sodelovanju Kroga mladih SMC-ja in Piratske stranke Slovenije. Njen predsednik Rok Andree je na novinarski konferenci spomnil, da so zbrali več kot 18.000 zbranih podpisov pod peticijo za popolno legalizacijo in regulacijo konoplje, ki so jo sredi januarja predali predsedniku DZ-ja Milanu Brglezu.

Dovoljeno tudi omejeno gojenje
Prvopodpisani poslanec SMC-ja Simon Zajc je poudaril, da predlog zakona poleg dovoljenja uporabe konoplje v rekreativne namene dovoljuje tudi gojenje konoplje na površini do treh kvadratnih metrov. Uvaja sistem licenc za gojenje, pridelavo, predelavo in prodajo konoplje za tržne namene. S tem želijo zaščititi uporabnike, ki bodo lahko zakonito kupili konopljo in izdelke iz nje.

Predlog zakona ureja še nadzor in ukrepe za preventivo in kurativo na tem področju. "Zavedamo se, da je pomembnejše kot represija to, da se javnost ozavesti tako o pozitivnih kot negativnih posledicah na tem področju," je dejal Zajc.

Andree je poudaril, da konoplja obstaja in se uporablja, je pa nenadzorovana in potrošniki ne vedo, kaj kupujejo. "Tisti, ki pri tem kraljuje, je črni trg. Čas je, da se s tem soočimo in to reguliramo," je prepričan Andree. Dodal je, da denar, ki ga bodo iz tega pridobili, lahko namenijo v "prave, delujoče, kurativne in preventivne programe, ki bodo pomagali tistim, ki imajo težave z zlorabo drog".

Šporin: Temo je treba detabuizirati
Predsednik podmladka SMC-ja Nejc Šporin je spomnil, da so že na kongresu podmladka leta 2016 sprejeli sklep, da podpirajo legalizacijo konoplje tako v rekreativne kot medicinske namene. Njihov glavni namen je regulacija tega področja. Podpisi pod peticijo Piratske stranke so po njegovem mnenju znak, da je konoplja v Sloveniji prisotna, da je treba to temo detabuizirati, se z njo spoprijeti in odvzeti moč črnemu trgu.

Pred kratkim je predlog zakona za gojenje konoplje v medicinske namene vložil SD. Ta predlog in predlog SMC-ja si po besedah Zajca ne nasprotujeta, ampak dopolnjujeta. Predlog SMC-ja se ne nanaša na medicinsko uporabo konoplje, ampak njeno uporabo v rekreativne namene.

Kako široka bo podpora
Pojasnil je še, da je pod predlog pridobil še 20 podpisov poslancev iz vrst SMC-ja. V parlamentarnem postopku najprej predvideva splošno razpravo, in če bo predlog dobil zeleno luč DZ-ja za nadaljnjo obravnavo, ima po mnenju Zajca možnost, da ga sprejmejo še v tem mandatu.

Odbor DZ-ja za zdravstvo bo sicer prav v sredo na zahtevo Levice razpravljal o legalizaciji uporabe in pridelave konoplje v medicinske namene ter neuresničenih sklepih, ki jih je odbor naložil ministrstvu za zdravje.