Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Menstruacijo doživlja skoraj polovica svetovnega prebivalstva. Kljub temu je ta naravni proces, ključen za obstoj človeštva, še vedno pogosto tabu. Španija je kot prva evropska država uvedla možnost plačane bolniške odsotnosti za ženske, ki trpijo zaradi menstrualnih bolečin. Bo ta pravica uvedena tudi pri nas?

Krči v trebuhu, glavoboli, prebavne težave, utrujenost, slabost, bruhanje, omedlevica ... Najmanj polovica žensk z menstruacijo se v nekem obdobju življenja spopada s temi težavami. Dan, dva ali več – vsak mesec.

"Na splošno družba nekega večjega pomena menstrualnim bolečinam ne pripisuje, ker je to nekako samoumevno kot del biti ženska," je povedal Leon Meglič, predstojnik kliničnega oddelka za ginekologijo UKC-ja Ljubljana.

Pobuda treh vladnih poslank

Pri nekaterih je bolečina tako močna, da jih omejuje pri vsakdanjih obveznostih in delu. Zato pobuda treh koalicijskih poslank, naj vlada preuči ukrepe, ki bi zmanjšali neenakost na delovnem mestu glede na osebne okoliščine, zlasti uvedbo menstrualne odsotnosti brez potrebe po zdravniškem potrdilu, vnaprejšnjem napovedovanju odsotnosti ali izrabi dopusta.

"Delovna mesta so bila zgodovinsko prilagojena moškemu in čas je, da v 21. stoletju, ko se pogovarjamo o enakosti oziroma po mojem mnenju bi morali govoriti o pravičnosti, se moramo pogovoriti tudi o tem, kako organiziramo delo," je povedala Tonja Jerele, raziskovalka s Fakultete za družbene vede (FDV) v Ljubljani.

Uvedba menstrualnega dopusta je tudi eden od predlogov strokovnega sveta za enakost spolov na ministrstvu za delo. "Moramo pa stvar še medresorsko obravnavati, preden lahko povemo kaj več, ali bo to izvedljivo v tem mandatu ali ne. Se pa osebno s takim predlogom strinjam in ga podpiram," je povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Kaj bo reklo ministrstvo za zdravje?

Ministrstvo za zdravje se do predloga še ni opredelilo, pojasnjuje pa, da imajo ženske že zdaj možnost, da zaradi tovrstnih težav odprejo bolniški stalež. "Občasno so pri nekaterih ženskah bolečine tako močne, da potrebujejo neko podporo, bodisi z zdravili bodisi z bolniško odsotnostjo, vendar je najprej treba ugotoviti, zakaj prihaja do teh bolečin," je pojasnil predstojnik ginekologije Meglič.

Tisti, ki uvedbi menstrualne odsotnosti niso naklonjeni, menijo, da bodo ženske na delovnem mestu še dodatno diskriminirane in stigmatizirane. "Če lahko ženske uveljavljajo menstrualno odsotnost, so veliko bolj lojalne," pa je še navedla Jerele.

Dodaja, da raziskave odpravljajo bojazen, da bi ženske pravico do menstrualne odsotnosti zlorabljale.

Bi morali uvesti menstrualno odsotnost z dela?