Rudolf Petan ni prebral prejetih dokumentov NLB-ja in Dursa, saj so imeli oznako strogo zaupno in davčna tajnost. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Rudolf Petan ni prebral prejetih dokumentov NLB-ja in Dursa, saj so imeli oznako strogo zaupno in davčna tajnost. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Petan: Prejeli dokumente NLB-ja in Dursa

Komisija DZ-ja je namreč sprejela terminski načrt zaslišanja prič (zasliševali naj bi jih od marca do maja), med katerimi so zlasti nekdanji in zdaj zaposleni v največji slovenski banki. Večino prič je predlagala članica komisije Cveta Zalokar Oražem (Zares), na spisku pa sta se znašla tako nekdanji in zdajšnji prvi mož NLB-ja, Draško Veselinovič in Božo Jašovič, je po seji komisije povedal njen predsednik Rudolf Petan (SDS).

Izjavo Rudolfa Petana si lahko ogledate in poslušate v priloženem videu.


Petan prejel dokumente NLB-ja in Dursa, a jih ni mogel prebrati
Ker ima minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič kot preiskovanec možnost biti na vseh zaslišanjih, bi lahko prišlo tudi do njegovega soočenja z Veselinovičem, je dejal Petan. Tako bi po njegovih besedah končno izvedeli, kdo od njiju govori resnico in kdo ne. Kot je znano, Golobič namreč trdi, da je "prirejene dokumente", ki se nanašajo na posojila podjetju Ultra, katerega solastnik je, lahko javnosti posredoval le nekdanji predsednik uprave NLB-ja. Veselinovič na drugi strani poudarja, da to ni res. NLB sicer dokumenta o posojilih Ultre do danes ni označil za ponaredek.

Kaj je po koncu zaprte seje komisije še povedal Petan? Pojasnil je, da je prejel zahtevane dokumente NLB-ja in Davčne uprave RS, da pa jih ni prebral. Banka jih je namreč označila za strogo zaupne, Durs pa za davčno tajnost, kar se mu zdi izjemno neobičajno. Pod vprašaj je postavil zlasti stopnjo strogo zaupno, saj se po njegovih besedah ta v državni upravi ne uporablja.

Durs očitno šem čaka na nizozemske dokumente o Ultri
Petan je zato že pisal pravni službi NLB-ja, ki pa se v pisnem odgovoru o tem, kaj narediti z oznako, ni izrekla, zato je to vprašanje zdaj na komisiji, ki je že sprejela sklep, da je treba dokumente označiti le z oznako tajno, saj jih bodo le tako lahko pregledali in obravnavali vsi njeni člani. To je seveda treba storiti tako, da bo v skladu z zakonom, je dodal prvi mož komisije.

Sam je iz dokumentov NLB-ja po hitrem pregledu razbral le, da govorijo o posojilih, medtem ko Dursovi med drugim omenjajo, da davčna uprava še vedno čaka na nizozemske dokumente o Ultri.

Z dokumenti do resnice o posojilih?
Petan pričakuje, da bodo s pomočjo doukmentov nato potrdili ali ovrgli sume, povezane s kreditiranjem podjetja Ultra.

Petan: Prejeli dokumente NLB-ja in Dursa