Zdravniška zbornica o primeru Nekrep odloča že od 6. maja preteklega leta. Foto: MMC RTV SLO
Zdravniška zbornica o primeru Nekrep odloča že od 6. maja preteklega leta. Foto: MMC RTV SLO
Zdravniška zbornica Slovenije
Podpredsednica Zdravniške zbornice Slovenije Sabina Merkoli je na tiskovni konferenci na vprašanje, kako poteka preiskava primera Nekrep, odgovorila, da nima pooblastil za dajanje izjav na to temo. Foto: MMC RTV SLO

"Zakoni se pripravljajo," je dodal Miklavčič in pojasnil, da brez tega odvzem pooblastil zbornici ni mogoč. Kot je znano, gre za primer smrti 12-letnega Bora Nekrepa, ki je marca lani umrl zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi.

Miklavčič je dejal, da "zadeva traja predolgo", saj javnost na poročilo zdravniške zbornice čaka že pol leta. V okviru zakonodaje obstajajo finančni, upravni in strokovni nadzor, zadnjega pa izvaja zdravniška zbornica. "Ko bodo zakoni v obravnavi, boste videli tudi, kaj se predvideva in kaj bo odgovor," je napovedane spremembe v zakonodaji komentiral minister za zdravje.

Podpredsednica nima pooblastil za odgovore
Podpredsednica Zdravniške zbornice Slovenije Sabina Merkoli je na tiskovni konferenci na vprašanje, kako poteka preiskava primera Nekrep, odgovorila, da nima pooblastil za dajanje izjav na to temo.

Starša Bora Nekrepa sta kazensko ovadila zdravnico na mariborski pediatrični kliniki, očitata pa ji umor iz malomarnosti. Vloženi sta tudi kazenski ovadbi proti še dvema zdravnikoma, ki jima očitajo sum storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja.

Ali je dejstvo, da komisiji, ki odloča o primeru Nekrep, predseduje zdravnik, ki je družinski prijatelj ovadene zdravnice in predstojnik njenega moža, sporno, Miklavčič ni komentiral. Dejal je, da nima zdravniškega znanja, da bi lahko presojal.

Zbornica delo začela 6. maja lani
V UKC-ju Maribor so reševanje primera Nekrep odboru za strokovno-medicinska vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije predali 6. maja lani. Zbornica je zunanji strokovni nadzor končala 13. novembra lani, a mnenja ni podala, in sicer s pojasnilom, da želijo počakati na strokovno mnenje iz tujine.

Ministrstvo zbornico dvakrat pozvalo k zaključitvi primera
Ministrstvo je zbornico k zaključitvi primera letos pozvalo dvakrat, 15. januarja in 28. januarja. Direktor direktorata za zdravstveno varstvo Janez Remškar je ob drugem pozivu pojasnil, da zahtevajo odgovor zbornice v mesecu dni, sicer bo ministrstvo razmislilo o odvzemu nekaterih pooblastil zbornici.

A. K. K.