Vlado s socialnimi partnerji čakajo še precej trda pogajanja, uspeh pa je zelo vprašljiv. Foto: MMC RTV SLO
Vlado s socialnimi partnerji čakajo še precej trda pogajanja, uspeh pa je zelo vprašljiv. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Semolič, Branimir Štrukelj
V ZSSS-ju se stavki javnega sektorja ne nameravajo priključiti. Foto: BoBo
Še en teden pogajanj

Posamezni stavkovni odbori bodo zato te dni še usklajevali način stavke, ki se bo začela 18. aprila. Dogovoriti se morajo predvsem o tem, ali bo po prvem dnevu še potekala v enakem obsegu, ali jo bodo morda ustavili in znova začeli ali pa bo potekala po dejavnostih ali regijah.

Stavka je sicer odvisna od tega, ali bo vlada v prihodnjih dneh "bolj razumno pristopila k stvari," pravi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Če stavka bo, bodo 18. aprila med drugim zaprte šole in vrtci, varstvo bodo priskrbeli le za tiste, ki druge rešitve res nimajo.

"Pričakujemo, da starši ne bodo znesli gneva na nas, ampak na vlado ... in da bodo starši videli, da je za razvoj otroka pomembno, da Slovenija obdrži raven kakovosti v vrtcih, ki ga ima. To ni zgolj računska operacija, ki jo naredi minister za finance," pravi Štrukelj.

Zasebni sindikati za zdaj še stojijo ob strani
V sindikatih zasebnega sektorja se morebitni stavki javnega sektorja ne nameravajo pridružiti, sta povedala predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič in predsednik konfederacije sindikatov Pergam Janez Posedi. Dopuščata pa možnost referenduma o zakonu o uravnoteženju javnih financ, če bo ta sprejet v obliki, ki je za sindikate nesprejemljiva. Referendum bodo podprli tudi sindikati javnega sektorja.

Vlada naj bi besedilo zakona sprejela v četrtek. S tem si je zagotovila še nekaj manevrskega prostora za pogajanja, čeprav je časa za to zelo malo. Vlada ob tem zagotavlja, da je tudi med parlamentarno obravnavo še mogoče vložiti dopolnila, o katerih bi se dogovorili s sindikati.

Še enkrat bodo poskusili
Vendar so sindikati do vlade zelo nezaupljivi, pravi Štrukelj in dodaja, da vlada ne upošteva dogovora s socialnimi partnerji in da posega po enostranskih ukrepih. Pri tem je izpostavil premaknitev izplačila regresa za javne uslužbence z maja na junij. Sindikati opozarjajo, da vlada s tem krši dogovor, sprejet v letu 2010.

V torek bodo skušali vlado znova prepričati, naj si vzame več časa za uskladitev ukrepov. Sindikati ponujajo, da plače javnih uslužbencev ostanejo zamrznjene do konca leta, kar bi samo po sebi, kot pravijo, prineslo 200 milijonov evrov. V tem času pa bi lahko vlada oblikovala varčevalne ukrepe, ki bi bili sprejemljivejši za ljudi, pravijo sindikati.

Še en teden pogajanj