T. i. zdravniški servis bo deloval le, če bodo slovenski zdravniki pripravljeni delati več. Foto: MMC RTV SLO
T. i. zdravniški servis bo deloval le, če bodo slovenski zdravniki pripravljeni delati več. Foto: MMC RTV SLO
Zdravniška zbornica
V Sloveniji že dlje časa primanjkuje zdravnikov, razmere pa naj se v naslednjih letih ne bi bistveno izboljšale. Foto: MMC RTV SLO

Večje bolnišnice in zdravstveni domovi sicer nimajo tako velikih težav, ko skrbijo za to, da bolniki ne trkajo zaman na vrata zaprtih ambulant in in ščejo svoje zdravnike. Slabše pa se v takšnih primerih godi manjšim bolnišnicam in zdravstvenim domovom ter koncesionarjem. Prav zato, da nadomeščanje zdravnikov pri njih ne bi bilo prepuščeno osebnim poznanstvom, je zdravniška zbornica vzpostavila sistem vodenja evidenc povpraševanja ter ponudb nadomeščanja med zdravniki, poroča Radio Slovenija.

Za nadomeščanje do 60 odstotkov višje cene
Kot je pojasnila predsednica zdravniške zbornice Gordana Živčec Kalan, pri tem ne gre le za nadomeščanje med dopusti, izobraževanji, bolniškimi odsotnostmi, temveč tudi za izvajanje rednega dela. "Tovrstni trg zdravniškega dela bo lahko deloval le, če so slovenski zdravniki pripravljeni delati več," je dodala.

Priporočena cena storitev nadomeščanja je sicer 100 evrov, za nadomeščanje rednega dela pa 65 evrov na uro. V povprečju to pomeni za od 40 do 60 odstotkov višje cene, ki jih za isto delo plačuje zdravstvena blagajna.

Zbornica že prejela dve ponudbi za nadomeščanje
Zbornica je prvi dve ponudbi nadomeščanja že prejela (gre za splošnega kirurga in specializanta interne medicine), konkretnih zdravnikov specialistov, ki jih išče, pa še ne, saj naj zdravstveni zavodi še ne bi bili seznanjeni z novostjo, še pojasnjuje Živčec Kalanova.

Naj spomnimo, da novela zakona o zdravniški službi dolžnost poskrbeti za nadomestnega zdravnika ne nalaga le javnim zavodom, temveč tudi koncesionarjem.