Pod lipo so se slovenski državniki sešli že 26. Foto: BoBo
Pod lipo so se slovenski državniki sešli že 26. Foto: BoBo



Dodal je tudi, da je Slovenija majhna država, njeni državljani pa se morajo zavedati pripadnosti slovenstvu, kot tudi tega, da imamo državo, za katero moramo skrbeti. Po Pahorjevem mnenju slovenskega jezika ni mogoče rešiti, če nisi zaveden Slovenec, in po partikularnem sistemu mora vsaka država razvijati svoj jezik do najvišje ravni.

Meni tudi, da je današnja Evropa egoistična, saj se nič ne spominja, kar je morala plačati za svojo svobodo pred 70 leti. Prav tako je Evropa pozabila na politične zapornike iz delovnih taborišč, ki so po Pahorjevih besedah morali delati od jutra do večera.

Pahor, ki je bil osrednji gost srečanja, je spomnil tudi na teroristične napade po Evropi. Kot je poudaril, se nič ne da rešiti z bombardiranjem, napadi pa se dogajajo v državah, ki so združene v Nato, katerega članica je tudi Slovenija.

Potreben je dogovor elit
Dejal je tudi, da se bodo bombni napadi dogajali še naprej, ljudi pa bodo še bolj nadzorovali tajne službe. Pahor se zavzema za to, da se človeštvo zbere in odloči, kako rešiti to vzdušje v svetu, ki ga pestijo številni teroristični napadi.

Prepričan je, da danes potrebujemo svetovni sporazum na podlagi dialoga tistih, ki imajo v rokah orožje, banke, zdravstvo, in pripadnikov različnih ver.

Srečanja se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, ki je županji Črne na Koroškem Romani Lesjak vročil slovensko zastavo kot znak hvaležnosti za organizacijo srečanja pod Najevsko lipo. S srečanjem državnikov in državljanov pod lipo, ki ji zaradi ocenjene starosti več kot 700 let pravijo tudi mati vseh lip, želijo Črnjani ohraniti staro podeželsko navado, ko so se konec tedna, po navadi ob nedeljah, veljaki in kmetje zbrali pod vaško lipo in se pogovorili o aktualnih zadevah.

Prvo takšno srečanje državnikov so pod Najevsko lipo organizirali takoj po osamosvojitvi Slovenije avgusta 1991.