Minister Virant je povedal, da ima kar precej simpatij do vstajniškega gibanja. Foto: BoBo
Minister Virant je povedal, da ima kar precej simpatij do vstajniškega gibanja. Foto: BoBo
Virant popustil vstajnikom

Predstavniki gibanja Vseslovenska ljudska vstaja in Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij Slovenije so se sešli z notranjim ministrom Gregorjem Virantom glede napovedane novele zakona o javnih zbiranjih, katere glavni namen naj bi bila zagotovitev varnost ob protestih in demonstracijah.

Novela je predvidela dve spremembi. Na neorganiziranih shodih bi vlogo rediteljske službe opravljala policija, nekoliko pa bi se razširil še nabor oziroma definicija nevarnih stvari, ki jih ni dovoljeno prinašati na prireditve.

Policija ne bo dobila dodatnih pooblastil
Virant je po sestanku povedal, da ni razlogov, da bi policija dobila dodatna pooblastila glede zborovanj. Po njegovem mnenju jih ima dovolj, da lahko ukrepa, ko se zgodijo kršitve javnega reda ali ogrožanje zdravja, življenja in premoženja ljudi, zato ni nobene potrebe po spreminjanju zakona.

Notranji minister je tudi pojasnil, da je novela zakona nastala v strokovnih službah na ministrstvu, sam pa ji sprva ni posvečal "kakšne posebne pozornosti".

Spremembe pa so po njegovih besedah nastale z dobrim namenom zagotoviti večjo varnost, ne pa ogrožati svobode. Vendar ko se med ljudmi pojavi vtis, da želi država omejevati svobodo, je treba te zadeve ustaviti, je dejal Virant in pripomnil, da ne želi biti "minister za represijo", saj kot liberalec zagovarja človekove pravice in svoboščine.

"Tudi sicer imam kar precej simpatij do vstajniškega gibanja. Mislim, da je in še bo precej prispevalo k prečiščenju politike v Sloveniji," je povedal Virant, ki meni, da je pravica do zbiranja in mirnega zborovanja ena temeljnih ustavnih svoboščin.

Vstajniki: Dogovor je zmaga
Predstavnik vstajniškega gibanja Boris Žulj je današnji sestanek označil kot zmago. "Če želijo to razumeti kot zmago vstajniškega gibanja, jim privoščim. Mislim, da je na tem gibanju veliko pozitivnega, in dokler je stvar mirna - tudi če je glasna, ostra in odločna -, je to samo pozitivno za družbo in državo," je še dodal notranji minister Virant.

Virant popustil vstajnikom