V vstajniškem gibanju od sodišč zahtevajo, da pri presojanju mariborskih vstajnikov upoštevajo, da je šlo
V vstajniškem gibanju od sodišč zahtevajo, da pri presojanju mariborskih vstajnikov upoštevajo, da je šlo "za legitimen in zgodovinski upor naroda proti skorumpiranim župansko-tajkunskim elitam". Toda na dveh protestih v Ljubljani in Mariboru se je zbralo le nekaj deset ljudi. Foto: Dejan Rat/Radio Maribor
3. mariborska vstaja, 3. 12. 2012
Sodišče je nekatere udeležence 3. mariborske vstaje, ki se je sprevrgla v nasilne proteste, obsodilo na sedem mesecev zapora. Foto: BoBo

Facebook skupina z imenom To ni sodba v mojem imenu!, ustanovljena takoj po razsodbi, je danes ljudi pozvala k protestu - kot so zapisali, se njeni podporniki odpovedujejo tudi tretji, sodni veji oblasti, saj ta v njihovem imenu ne bo "izrekala sodb nedolžnim aktivistom, borcem za osnovne človekove pravice".

A odziv na poziv je bil skormen - pred mariborskim okrajnim sodiščem in državnim zborom v Ljubljani sta se tako zbrali le manjši skupini ljudi, ki sta izrazili nestrinjanje z odločitvijo sodišča.

V Ljubljani 30 ...
V prestolnici se je pred parlamentom nekaj po 17. uri zbralo okoli 30 protestnikov. Na tla so položili transparent z napisom "Stop kriminalizaciji protestov", prav tako je bilo videti napis: "To ni sodba v mojem imenu. Izpustite mariborske fante." Protestniki so nasprotovanje mariborski sodbi izražali tudi z žvižgi in vzkliki, nato pa izpred DZ-ja odšli še pred ljubljansko sodišče, kjer so vzklikali "Vsi smo Maribor!" ter "Vsi smo izgredniki, izpustite vse!" Protest je spremljalo tudi nekaj policistov.

... v Mariboru 20 protestnikov
V Mariboru se je pred stavbo okrajnega sodišča na Cafovi ulici zbralo kakšnih 20 ljudi, brez transparentov, so pa na zgradbo sodišča nalepili letake. Na enem od njih je pisalo: "Čigava je ta sodba? V imenu ljudstva ne nikoli. Sodnica, sodili bomo tebi!" Na drugem pa: "Otrok vam ne damo in ponosa ne prodamo. Gotofi ste vsi!" Policisti so se mimo pripeljali le občasno.

Vstajniki: Na 3. mariborski vstaji je šlo za legitimen in zgodovinski upor naroda
Tudi gibanje Vseslovenska ljudska vstaja je izrazilo vstajniško solidarnost z obsojenimi udeleženci 3. mariborske vstaje, ki jih je mariborsko okrajno sodišče v torek obsodilo na sedem mesecev zapora.

"Odločitev prvostopenjskega sodišča v Mariboru je odločitev, ki skuša še naprej kriminalizirati vstajniško gibanje v Sloveniji. Utemeljitev, da so obsojeni sodelovali v skupini, ki naj bi bila "nasilna", pomeni, da bi morali v zapor spraviti vse udeležence tretje mariborske vstaje in kar vse vstajnike, ki so udeleževali protestov v Sloveniji. Vsi smo Maribor. Če je tako, potem smo vsi del skupine, ki je "nasilno" zrušila Kanglerja," so zapisali v vstajniškem gibanju.

Nasilje je izzval Gorenak
V gibanju VLV še opozarjajo, da niso bili nasilni protestniki, temveč je nerede izzval takratni notranji minister Vinko Gorenak, ki je policijo naščuval, da gre nad protestnike s konji, gumijevkami in nesorazmernimi ukrepi.

"Nasilni niso bili vstajniki, ampak župan, ki je oškodoval skupno premoženje in pripomogel, da ljudje ne morejo več plačevati svojih položnic," so še opozorili "vstajniki", ki od sodišč zahtevajo, da pri presojanju mariborskih vstajnikov upoštevajo, da je šlo za legitimen in zgodovinski upor naroda proti skorumpiranim župansko-tajkunskim elitam. Vsak udeleženec teh protestov pa je po njihovem mnenju s svojo navzočnostjo izrazil državljanski pogum in državljanko aktivnost.

Miniprotest v Mariboru
Po obsodbi protestnikov se je po poročanju Večera v Mariboru pozno zvečer pred sodiščem zgodil prvi protest proti odločitvi sodišča. Skupina nezadovoljnih s sodbo pa se je zbrala tudi v Ljubljani. Shod je bil organiziran prek skupine na Facebooku, poimenovane "To ni sodba v imenu ljudstva," ki je zgolj v nekaj urah dobila več kot 500 podpornikov.

Mariborčanka Nataša Tkalec, katere sin je bil prav tako prijet na 3. mariborski vstaji, vendar še ni bil obsojen, pa je obsodilno sodbo proti sedmerici pospremila z besedami: "To je očitno najbolj spretno sredstvo, da se narod zatre v kali, da ne bi več protestiral. Te fante, ki so izrazili nezadovoljstvo z oblastjo, se pošilja v zapor, tisti, ki so pokradli milijarde, pa gredo denimo v tujino študirat filozofijo."