Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čeprav je odgovoril na 67 vprašanj, postavljenih pa jih je bilo več kot dva milijona od ljudi iz vse Rusije, treh ključnih vprašanj Vladimir Putin ni dobil, je v oddaji Ob osmih dejal dolgoletni nekdanji dopisnik Dela iz Rusije, zunanjepolitični komentator in publicist Branko Soban. "Ni bilo pravih vprašanj. Niti enega vprašanja ni bilo o volitvah. Prav tako ni bilo vprašanja o opozicijskem voditelju Alekseju Navalnem, ki je izginil in za katerega nihče ne ve, kje je. Prav tako nihče ni vprašal, kolikšne so izgube Rusije v vojni v Ukrajini. Po nekaterih podatkih naj bi bilo ubitih najmanj nekaj sto tisoč ruskih vojakov. Nenehno sicer govorijo o izgubah na ukrajinski strani, nikoli o svojih, in tega tudi včeraj ni bilo slišati." Zato Soban meni, da je šlo za nekakšno propagandno akcijo pred volitvami, do katerih ni več daleč. "Dejstvo je, da je zmagovalec marčevskih volitev že znan. A to že dolgo niso več volitve, ampak nekakšno potrjevanje Putina kot večnega vladarja."

Problem jajc

Prebivalci Rusije so vse bolj kritični. Kremelj sicer stalno zatrjuje, da ima Putin doma veliko podporo, a to ni realno, meni Soban. Ljudje imajo veliko težav. "Imajo težave in hočejo, da se rešujejo," pravi Soban. "Ta trenutek ljudje v Rusiji ne morejo več do jajc. O tem se ogromno govori. Cena jajc je zrasla v nebo. Nekateri pravijo, da je zdaj že enaka tisti v ZDA. Putin je na vprašanje, zakaj ni jajc, odgovoril v slogu Marije Antoanete, češ, ljudje pojejo preveč jajc. Je bil pa hkrati tudi samokritičen, ko je dejal, da je za to po svoje kriva tudi vlada."

Foto: Zajem zaslona, Televizija Slovenija
Foto: Zajem zaslona, Televizija Slovenija

Putin je zelo samozavesten

Okoliščine so zdaj zanj ugodnejše kot pred letom dni, ocenjuje Soban. Putin je zelo samozavesten in prepričan, da so ljudje na njegovi strani. Stanje na fronti v Ukrajini in mednarodne razmere so mu v korist. "V ZDA se bližajo volitve in vsaj ta hip kaže, da so republikanci močnejši od demokratov. Republikanci pa so praviloma na njegovi strani. Ukrajinska ofenziva ni tako uspešna, kot se je pričakovalo. Njegovi apologeti v Evropi in Evropski uniji, kot je Viktor Orban, pa javno zahtevajo upoštevanje kremeljskih pogojev za mir." To so torej razlogi za nekaj več samozavesti, a Putin ostaja kritičen do Zahoda in še vedno izjemno nediplomatsko govori o Evropski uniji, opozarja Soban. Nekateri mu gredo sicer delno na roko, pravi Soban. "Včeraj je na primer dejal, da se evropski politiki obnašajo kot kolaboranti."

Verjame v zmago v Ukrajini

Vladimir Putin je včeraj ponovil, da je njegov cilj popolna vdaja Ukrajine. "Mislim, da je njegov cilj, da se vojna v Ukrajini konča kot zamrznjen konflikt. S tem bi seveda popolnoma blokiral Ukrajino in njeno približevanje EU-ju in NATU. Ampak mislim, da seveda Ukrajina ne more privoliti v izgubo petine ozemlja. Zato bi Putinu to nekako ustrezalo." Soban ne vidi hitre rešitve za končanje vojne v Ukrajini.

Več v tokratni epizodi Ob osmih.

Branko Soban: Putinov nastop je bil propaganda za domačo in tujo javnost