Premierka se je odločila, da bo do glasovanja o zaupnici sama vodila zdravstveni resor. Foto: BoBo
Premierka se je odločila, da bo do glasovanja o zaupnici sama vodila zdravstveni resor. Foto: BoBo
Zoran Janković se je odločil, da se bo spopadel z Alenko Bratušek za predsedniški položaj v PS-ju. Foto: BoBo

Predsednica vlade je v nedeljo okoli devete ure, tik pred iztekom desetdnevnega roka, v katerem je morala obvestiti DZ, kdo bo novi zdravstveni minister, sporočila, da bo do glasovanja o zaupnici vodila tudi ministrstvo za zdravje.

Po poročanju Radia Slovenija je to za nekatere morda presenečenje, čeprav je to možnost večkrat javno omenila, ob tem pa dodala, da so nakopičene težave v zdravstvu tolikšne, da terjajo vodstvo s polnimi pooblastili.

Premierka želi pred imenovanjem novega ministra preveriti, na kolikšno podporo sploh lahko računa v parlamentu. Glasovanje o zaupnici je napovedala že pred desetimi dnevi, ko je postal jasen razkol v Pozitivni Sloveniji ob interpelaciji zoper ministra Gregorja Viranta.

Kongres ob usoden za koalicijo
Bratuškova je tedaj tudi napovedala, da bo na kongresu 25. aprila kandidirala za predsednico stranke. Ali bo imela za tekmeca Zorana Jankoviča, naj bi bilo znano danes. Od razpleta na kongresu bo tudi jasno, ali bo država po dobrem letu spet brez vlade.

Zdajšnja vladna koalicija je namreč nastala pod pogojem, da se Jankovič umakne z vrha stranke. Njegova morebitna zmaga na kongresu bi verjetno pomenila tudi konec zdajšnje koalicije in predčasne volitve.

Zaradi vseh teh negotovosti verjetno predsednica vlade ni želela predlagati novega ministra ali ministrice. V tako kratkem času, v desetih dneh, kolikor jih je imela na voljo, ni našla ustreznega kandidata, s katerim bi se strinjale vse štiri koalicijske stranke. Pred tem so namreč ministra za zdravje iskali kar tri mesece.

Tako bo zdaj začasno vodila zdravstveni resor kar sama. Ob tem ostaja odprto vprašanje, ali bo šla po zaupnico v parlament pred kongresom stranke Pozitivne Slovenije.

Anketa Dela: Bratuškova naj gre po zaupnico
Skoraj polovica vprašanih v anketi Dela se strinja z odločitvijo premierke Bratuškove, da preveri podporo v DZ-ju. Večina tudi meni, da bo zaupnico dobila in da bo zmagala na kongresu PS-ja.

Bratuškovo pri tem, da se je odločila vložiti zaupnico v DZ, podpira 47 odstotkov anketiranih, drugačnega mnenja je 36 odstotkov vprašanih, medtem ko se jih 17 odstotkov ni znalo odločiti.

Bratuškova ima več možnosti kot Janković
Večina anketiranih (41 odstotkov) meni, da bo na kongresu PS-ja zmagala Bratuškova, medtem ko jih 38 odstotkov meni, da ima več možnosti Zoran Janković.

Anketa Dela je tudi preverila, kakšen politični razplet bi bil po mnenju anketiranih najboljši v prihodnjih tednih. Malo manj kot polovica (46 odstotkov) vprašanih meni, da naj vlada nadaljuje delo do konca mandata, predčasne volitve podpira 35 odstotkov anketiranih.

Da vladi ne bo uspelo zapolniti vrzeli v proračunu, potem ko je ustavno sodišče razveljavilo zakon o nepremičninskem davku, meni 65 odstotkov vprašanih, 31 odstotkov pa je prepričanih, da bo to vladi vendarle uspelo.

Večina proti domobranskemu spomeniku
Anketirance so tudi vprašali, kaj menijo o postavitvi spomenika domobrancem v Grahovem na Notranjskem. Več kot polovica (54 odstotkov) vprašanih dejanju Nove slovenske zaveze, ki je financirala in oblikovala spomenik, nasprotuje, podporo so dobili pri 28 odstotkih sodelujočih v anketi, 18 odstotkov pa se o tem vprašanju ni želelo izreči.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je na reprezentativnem vzorcu 406 odraslih državljanov 7. in 8. aprila opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.