Predsednica vlade je odgovarjala Dragu Balažiču. Foto: BoBo
Predsednica vlade je odgovarjala Dragu Balažiču. Foto: BoBo
Gostja Studia ob 17ih: Predsednica vlade

Vlada nadaljuje zastavljene projekte, zato me je presenetilo, da so obresti na državne obveznice narastle, je dejala Alenka Bratušek.
Naloga vlade je, da najprej v enem mesecu pripravi dokument s konkretnimi številkami o stanju v državi, kar je bila tudi naša napaka v preteklosti, in sicer da smo prepogosto spreminjali številke, je za Radio Slovenija povedala premierka. Naš interes je, da se zadolžimo po čim nižji obrestni meri, zato moramo sporočiti finančnim trgom, da denarja ne potrebujemo samo za tekočo porabo, ampak tudi za projekte in sanacijo bank, je poudarila.

"Finančni minister na tem dela noč in dan, noben projekt se ni ustavil, zato me je ta dvig obresti presenetil," je dejala in dodala, da se bo nadaljevalo tudi uravnoteženje javnih financ. Pri tem pa je izpostavila, da je varčevanje potrebno, a mora biti takšno, da pretirano ne škoduje gospodarski rasti. Tu bi vlada Bratuškove rada predvsem malce več namenila za naložbe in vlaganje, je pojasnila.
Na vprašanje o brzdanju proračunskega primanjkljaja je odgovorila, da bi bil primanjkljaj trenutno veljavnega proračuna sicer pod tremi odstotki, a bi bil v širšem sektorju še vedno okoli 3,8 odstotka. Napovedala je tudi začetek pogajanj s sindikati javnega sektorja in dodala, da se minister za javno upravo Gregor Virant zaveda, da je to njegova ključna naloga.
Špekuliralo se je že prej
O špekulacijah, da bo Slovenija naslednja v vrsti za pomoč Evrope, je odvrnila, da se je tudi pred enim letom na veliko govorilo, da bo naslednja, ki bo zaprosila za pomoč. A se je pokazalo, da se da z reformami temu izogniti.
Za zagon gospodarstva bo po njenem mnenju treba zagnati velike infrastrukturne projekte, drugo pomembno področje so mala in srednja podjetja (npr. olajšave za nova delovna mesta), velik potencial pa je po njenem mnenju še vedno v evropskih sredstvih. "Minister za gospodarstvo se zaveda, kakšne rešitve potrebujejo podjetja, in te rešitve morajo biti hitre. Nedopustno je na primer, da se težave Cimosa rešujejo že 18 mesecev," je poudarila.
Bratuškova je v zvezi s tem še povedala, da mora država pomagati le tistim podjetjem, ki imajo možnost razvoja. "Tu ne bomo naredili še ene Adrie Airways. Cimos bo vzorčen primer, kako lahko država skupaj z bankami in upniki zastavi korake za naprej," je zatrdila. Treba bo določiti tudi jasen datum za izstop države iz njenih naložb ter jasno opredeliti strateška državna podjetja.
To naj bi določili v nastajajoči strategiji za upravljanje podjetij. "Zavezali smo se, da bomo vsaj eno prodajo večje gospodarske družbe začeli in jo skušali v enem letu končati. O konkretnih imenih nismo govorili, bo pa to zelo jasno definirano v strategiji upravljanja državnih podjetij. Prepričana sem, da se bomo kljub razlikam dogovorili, saj se mi te ob pogovorih niso zdele tako velike," je dejala.
Le najvišja merila … že slišano
Dotaknila se je tudi kadrovanja v državnih podjetjih. Po njenem mnenju je za podjetje najslabše to, da se ob menjavah oblasti menjajo tudi direktorji. "Mi bomo kadrovali le, kjer bo potrebno, pri čemer bomo upoštevali najvišje standarde korporativnega upravljanja," je zagotovila.
O novem ministru za infrastrukturo Samu Omrzelu je dejala le, da je jasno vprašala, ali je možnost za kakršne koli težave, a sta Virant in Omrzel to možnost zavrnila. "Nisem kriminalistka, da bi preverjala ozadja oseb, zato jim moram zaupati," je pristavila.
Strokovno pa je Omrzel po njeni oceni zagotovo kompetenten kandidat. Upa tudi, da bodo enaka merila, kot so veljala za Igorja Maherja, veljala tudi pri Vitoslavu Türku, saj ne moreta veljati dva različna standarda in ne more en črnograditelj odstopiti, drug pa postati direktor državnega podjetja.
Razočarana nad delom v DZ-ju
Vlada bo že v prihodnje stopila v stik s protestniki, sestanek pa pričakuje zelo kmalu, je napovedala. "Razumem njihove zahteve, malo pa sem žalostna, ker nas mečejo vse v isti koš. V politiko sem šla z namenom, da se da spremeniti stvari na bolje. Sem pa bila zelo razočarana nad nizko ravnjo odnosov v parlamentu," je opisala svojo izkušnjo.
Za konec se je dotaknila še področja korupcije. Bratuškova meni, da je bolj pomembno od tega, kar so na področju boja proti korupciji zapisali, to, kar bodo naredili. "In boj proti korupciji je prednostna naloga," je zatrdila. Na vprašanje, ali lahko zagotovi, da se Zoran Janković ne bo vtikal v delo vlade, je pritrdila.

Nemalo zanimanja je vzbudila novica, da je slovenski premierki Alenki Bratušek k izvolitvi čestitala tudi Severna Koreja. Čestitko je objavila državna severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Toda tovrstna čestitka vendarle ni nekaj neobičajnega, saj so jo decembra lani namenili tudi Borutu Pahorju, ko je postal predsednik Republike Slovenije, februarja lani pa so na enak način čestitali tudi Janezu Janši, ko je sedel na premierski stolček (glej pripete izreze).

Gostja Studia ob 17ih: Predsednica vlade