Bratuškovi je Juncker dodelil zelo pomemben položaj znotraj Evropske komisije Foto: BoBo
Bratuškovi je Juncker dodelil zelo pomemben položaj znotraj Evropske komisije Foto: BoBo

Roki začnejo teči z dnem, ko bo Bratuškova prejela pošto. Do zdaj ji je ni uspelo dvigniti, zato jo bodo na Pošti Slovenije vročili neposredno v nabiralnik. Od takrat naprej bo imela Bratuškova sedem dni časa, da se izreče o navedbah v dokumentu. Z utemeljeno prošnjo lahko zaprosi tudi za podaljšanje roka za nadaljnji teden dni, pojasnjujejo na KPK-ju.

Obrazec o razkritju interesov Bratuškove, poslan EK-ju - dokument je v angleščini z nekaj očitnimi slovničnimi napakami

Zastopnik bo Čeferin
V postopku pred KPK-jem bo kandidatko za evropsko komisarko zastopala Odvetniška družba Čeferin - primer je prevzela ta teden. Odvetnik Aleksander Čeferin je pojasnil, da je KPK Bratuškovi osnutek ugotovitev po pregledu postopka izbire kandidata posredoval 9. septembra. Ker ga Bratuškova še ni dvignila, so pri Čeferinovih za osnutek zaprosili tudi sami, pričakujejo pa ga do ponedeljka. Takrat bo lahko povedal kaj več, je dodal.

V KPK-ju so potrdili, da takšna prošnja zastopnika rokov ne spremeni.
V ponedeljek se tudi začnejo zaslišanja kandidatov za evropske komisarje pred Evropskim parlamentom. Bratuškova bo na vrsti 6. oktobra. Če zaslišanje prestane, bo postala evropska komisarka.

Trojni seznam
KPK je postopek pod drobnogled na lastno pobudo vzel na začetku avgusta, kmalu po seji zdaj že nekdanje vlade, na kateri so takratni ministri sklenili v Bruselj poslati seznam s tremi imeni. Poleg Bratuškove sta bila na seznamu še zunanji minister Karl Erjavec (DeSUS) in evropska poslanka Tanja Fajon (SD). Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je za kandidatko nato izbral Bratuškovo in ji dodelil položaj podpredsednice, odgovorne za energetsko unijo.

Pozneje je sicer KPK preiskovanje omenjene zadeve razširil še na ugotavljanje dejstev, vezanih na dopisno sejo vlade 5. septembra, ko je takratna vlada, ki je opravljala le še tekoče posle, s tesnim izidom potrdila predlog komisarskega seznama Junckerja.