Razumljivo je, da so kritike na obeh straneh, pravi Pahor. A sporazum je po njegovem dober, tako kot je zdaj pripravljen. Foto: MMC RTV SLO
Razumljivo je, da so kritike na obeh straneh, pravi Pahor. A sporazum je po njegovem dober, tako kot je zdaj pripravljen. Foto: MMC RTV SLO

To bo vplivalo na poslabšanje položaja v celotni regiji, dodaja Borut Pahor. Sam sicer že ima mandat za podpis arbitražnega sporazuma o načinu določanja slovensko-hrvaške meje, medtem ko ga njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor še nima, saj v Zagrebu še niso stekli vsi postopki za to. Slovenija se sicer ne želi mešati v zadeve Hrvaške, kljub temu pa si želi, da bi podpisali sporazum čim prej, je dodal.

"Predlagani sporazum dober"
Predsednik vlade še vedno trdi, da je predlagani sporazum dober tako za Slovenijo kot tudi za Hrvaško. Če bo priložnost za podpis zamujena, pa bo po Pahorjevih besedah sledilo dolgo obdobje, v katerem bo prišlo do novih incidentov, novega poslabšanja odnosov in poslabšanja situacije v celotni regiji, je opozoril. Zato se po njegovem "velja potruditi, da pride do tega podpisa".

Spomnil je, da je v Sloveniji mogoč tudi referendum glede tega vprašanja, v obeh državah pa je v nekem trenutku potrebna dvetretjinska večina v parlamentu - na Hrvaškem že za ratifikacijo arbitražnega sporazuma, v Sloveniji pa za vstop Hrvaške v EU. "Če želita državi urediti to vprašanje, morata pokazati vso privrženost njegovemu reševanju," je še dejal Pahor in ponovil, da je zdaj za to priložnost.